Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvětšení okna - bourání

Od: janca87 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, stavíme nový RD - nyní jsme ve fázi hrubé stavby - začali jsme dělat stropy. Při objednávání oken jsme zjistili, že jsme si naprojektovali docela malý okna - sice šířka 150 cm by nám vyhovovala, ale výška je pouze 125 cm, a parapety ve výšce 1 m... Projektant tuto variantu zvolil, protože máme cihly heluz 44 vysoky 25cm - tak abychom nemuseli řezat cihly a vyšlo nám to pěkně na 4x25 cm. Teď jsme si tu chybu ale uvědomili a chtěli bychom změnit výšku parapetu na např. 90cm, a tím okna o 10cm na výšku rozšířit. Jedná se o 3 okna. Myslíte,že to půjde ještě zvětšit (vysekat)? Sousedi si takhle v novostavbě dodělávali okno na zdi, kde jim okno chybělo. Bojím se, aby to šlo vysekat a neponičili jsme nějak ty cihly. Pokud by s tím měli být nějaké větší potíže, tak radši přežiju menší okna. Děkuji za radu jak postupovat.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

3x

Škoda, že jste si to neuvědomili dříve... :-D

Sekat se tyhle bloky nesmí (zejména napříč dutinám) - ale je možné je i dodatečně říznout (např. flexou) a nebo jeden z bloků v otvoru dole rozbít, zbylé vyříznout, snížit a dozdít zpět.

janca87
hodnocení

Děkuji za odpověď. Takže myslíte, že kdybychom je nařízli flexou z obou stran, řezy vyhradili pole, který by se pak vysekalo sekáčkem, tak by to udělat šlo?

mowla*

To "vyhrazení pole" nepomůže, protože i pak by se při sekání z ´boku´ tříštily přepážky vnitřních dutinek. Resp. ´trochu´ to pomůže, ale nedostatečně. Lepší by bylo říznout maximální hloubu (podle kotouče - čím větší průměr, tím lépe *), tuto hloubku seshora (tedy ve směru voštin) jemně odsekat a říznout opět maximální hloubku kotouče - už nepůjde vést vodorovný řez, takže je vhodné začít řez o kousek nad tím prvním a ´zub´ poléze dobrousit. Jen - pozor na páčení (prohýbání) kotouče mimo rovinu řezu!

Druhou variantou je opatrné rozbití jednoho z bloků (aby popraskal právě jen jeden - ze šesti - v otvoru) , vyříznutí zbývajících (ve spáře) ruční pilou nebo ´kmitačkou´, jejich snížení a opětné vyzdění.

*) nejjednodušší je si pilu půjčit, resp pronajmout i s obsluhou - existují i s hloubkou řezu cca 250 mm (takže by stačilo vést jeden řez z každé strany zdi), ale práci s tímto strojem už nelze doporučit amatérům

bonie*
hodnocení

0x

a proč tu cihlu 25 cm nevyndáte celou? Od země sice 75 cm ale + rám okna + parapet a zapravení

janca87
hodnocení

už je to týden vyzděné - na pěnu.

hop®

Od země, předpokládám od hrubého betonu...

Jinak nechápu "zdění na pěnu"...

palenka*
hodnocení

0x

Možné to je (pouze směrem dolů - tj. odebrání cihel ve spodní části okna), ale myslete na to, že pokud tam teď máte 4 řady cihel, tj. 1 metr, tak to je od hrubé podlahy. V přízemí se dnes dává běžně skladba podlahy cca 20 cm (hydroizolace, tepelná izolace, separační vrstva, anhydrid (cemflow), vyrovnávací podložka, finální vrstva podlahy). To už se dostáváte na výšku parapetu cca 80 cm od čisté podlahy. Budete tam mít pod oknem stůl, topení, ...? Aby se Vám tam vlezlo.

doplněno 19.06.13 08:49:

V tomto případě, kdy to máte od hrubé podhlady vyzděno do výška 5ti šar, tak bych také jednu ubral. Máme to tak i na svém domě (4 šáry od hrubé) a bude tam ještě 18 cm podlahy.

janca87
hodnocení

Bohužel je to 1m od čisté podlahy - nyní je to od hrubé 1,25 m. Právě, že parapety budou od čisté podlahy ten 1 m, a to se nám zdá vysoko. Ale asi se smíříme s menšími okny. Naštěsí nemáme ještě horní část - a tam si uděláme okna o nějaké ty cm větší. Ale děkuji za odpovědi. Myslela jsem, že by to šlo nějak lehce obejít - vybourat, ale když to tu čtu, tak to necháme, jak to je :)

hop®

Metr od čisté podlahy je opravdu dost, je to na hranici únosnosti. Zvažte ještě své rozhodnutí stavební otvor ponechat či zvětšit. Pokud tuto výšku ponecháte, pravděpodobně budete litovat, že jste otvor nezvětšili. Nyní to je ještě schůdné řešení, až budete bydlet, bude to horší...

bonie*
hodnocení

0x

Když doma řeším nějakou výšku, potřebuji vědět jak to fakt bude a použití metru selhává, změřím si stůl a kuchynskou linku. Stůl je většinou 74 - 78 cm vysoko, linka je výš - 82 - ... a podle toho jak si k tomu čemu stoupnu tak se snažím pohybovat ... tzn vy u "okna" se vyklánít, utíráte parapt a pod... a podle toho jak mi to vyhovuje, tak to nakonec udělám.

Tím, že někam postavím metr, nebo si uříznu kus latě a pak obcházím, koukám a přemýšlím se mi ještě nikdy nepovedlo trefit tak dobře, jako s porovnáním u skutečné věci.

doplněno 18.06.13 11:36:

Já bych tu řadu cihel ubrala

hop®

Já bych určitě také ubral, ale řada je moc, 75cm je moc nízké, bál bych se, aby mi z okna "nepadaly děti", v této výšce má i dospělý člověk podvědomou obavu, aby nevypadl. Jako optimum vidím 85 až 90cm...

... Těch 85 cm je standardní výška umyvadla (aby se tam průměrný chlap mohl vyčůrat *smich* ), nižší okno by bylo asi nepraktické třeba i kvůli osazení radiátoru...

bonie*
hodnocení

0x

já si myslím, že je lepší tu řadu ubrat. Až přijde okno a parapet a vůbec všechno to začištění, tak se stějně dostane na výšku cca 80 cm.

Okna na ulici mám 80, radiátor v pohodě, vždyt jsou různě vysoké, na chodbě do dvora mám okna 60 cm a taky dobrý, ale na ulici bych to takhle nedala.

janca87
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. O víkendu jsme tu jednu řadu odsekali- nejdřív jsme je vyloženě vybourali, ale pak jsme přišli na lepší systém - první cihlu vybourat - pak úzkou pilkou (plátkem) odříznout dole pěnu (byla zrovna v ty drážce, takže šla pěkně odříznout), a pak vzít sekáček a vložit ho mezi dvě cihly- a vypáčit pomocí kladívka - stačí trošku naťuknout a jde jí pak krásně vypáčit - cihla je absolutně neponičená, jen se očistí od zbytku cihly - a takto jsme pak v klidu vybrali celou řadu a cihly nám všechny zbyly :) Teď tam dozdíme jen poloviční a tím se dostaneme na výšku parapetu cca 90 cm. Okna se nám tím zvětší o 10 cm - není to sice moc, ale už to bude znát - budou tedy místo 125*150 - 135*150... Ještě jednou děkuji za rady. Janča

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]