Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, řeším dilema. Na domě z roku 1929 máme původní špaletová okna. Co se týče funkčnosti jsou dle mého názoru v pořádku. Okna se nerosí, netáhne jimi...jelikož je potřeba okna trochu zrenovovat rozhodli jsme se do venkovních křídel dát dvojsklo a okna natřít. A tady začíná naše dilema...
Venkovní křídla je potřeba vyspravit praskliny a zatmelit. Zkontaktovali jsem několik truhlářů, sice všichni řekli, že okna jsou funkční ale jedni tvrdí, že pokud je řádně zpravíme poslouží hromadu dalších let. Druzí, že nám vyspravení prasklin vydrží 2 roky a vše se opět vydrolí.
Doufali jsme, že seženeme nějakého šikovného truhláře, který nám s tím pomůže, jenže je to tak úříjemná práce, že nás s tím poslala...no víte kam...
Sice jedním dechem tvrdí, že okna jsou dobrá, ale zíroveň druhým dodávají, ať je vyměníme za nová. Co se týče financí tak by nás nové okno vyšlo na 10 000 - 12 000 tis. ale na jednu stranu se nám nová okna dávat nechtějí. Ne kůli penězům, ale spíš z důvodu, že k tomu domu patří.
Proto se ptám, zda máte s tímto někdo zkušenosti a zda si myslíte, že je opravdu lepší vyměnit je za nová?
Omlouvám se za sloh a díky za odpověď...
Jsem odpůrcem plastových oken a jsem přesvědčený, že pokud se renovace starých špaletových oken udělá pečlivě, dokážou sloužit další desetiletí. Občasnému nátěru se ovšem nevyhnete. Okna z roku 1932, od roku 1964 zanedbávaná jem nechal natřít v roce 1994 jen zvenku (na kompletní renovaci nebyly peníze) . V současné době (tedy prakticky po 19 letech!) je potřeba nátěr obnovit. Ovšem chce to sehnat Pana Lakýrníka. Ten kterého mám dneska k dispozici, opaluje a brousí okna až na čisté dřevo, provede drobné truhlářské opravy, napouští dřevo fermeží (většina dnešních lakýrníků snad ani neví, co to je), odstraní uvolněný tmel skel a znovu zatmelí, pak základovka a 2x klasický email. Následně nechávám namontovat silikonové těsnění a namontuju původní vyleštěné mosazné kličky. Okna jsou jak nová a plně funkční. Není důvod, proč by neměla vydržet dalších 30 let. Ovšem je pravda, že taková rekonstrukce vyjde dráž, než výměna.
Znám několik případů, kdy se po montáži plastových oken do takhle starého domu objevila na zdech prakticky neodstranitelná plíseň (až tak, že hygienyk nedoporučil obývání bytu). Jsou plastová okna skutečně nezničitelná? Co provedou po 30 letech dneska ještě nikdo neví. Mají kovovou konstrukci, kdo Vám zaručí, že nebude časem korodovat (a Vy to zjistíte, až když se okno rozpadne)? Poměrně složitý mechanizmus zavírání je potřeba pravidelně mazat, což skoro nikdo nedělá. Jak dlouho bude fungovat bez problémů (30 let sotva).
Pokud se ovšem stejně rozhodnete pro výměnu, volil bych dřevěná tak zvaná "eurookna". Rozhodně ne umělinu.
Dobrý den, jenom názor - dnes už nikdo z "řemeslníků" nechce (neumí) opravovat , ale raději mění.
Je to pro ně méně práce a jejich "vyškolení" na to dostačuje. Já bych si ta okna ponechal a provedl renovaci. Jenom bych hledal raději staršího (zkušeného) lakýrníka, který se to ještě vyučil a má přehled i o materiálu, který použít. Jinak se domnívám, že by se k té případné výměně asi vyjadřovali i pamatkáři, protože ohlášení na SÚ je asi potřeba. Takže místo truhláře potom raději lakýrníka. Zdravím!
doplněno 16.06.13 23:14:Někdy mám pocit, že tu větu, kterou každý řemeslník začíná, ho učí už ve škole: "Jó, pane, to už Vám nikdo dneska neopraví, to se musí vyměnit."
podobné dilema jsem po deseti letech prohrála a dala ona nová. A říkala jsme přesně to samé - tyhle okna sem patří
opravdu se opravená okna drolila, praskliny se dál prohlubovaly, tmel vypadával.
doplněno 17.06.13 06:46:Ale trvalo to déle jak dva roky, opravená vydržela 4.
Ahoj. Jak je vidět, podobná dilema máme všichni majitelé starých oken. Já je natíral asi před 12 lety komplet celá a těm ze západní strany kam svítí nejvíce slunce a dopadají deště jsem se už vracel.Venkovní šestice křídel chtěla velký zásah. Rámy jsem opálil a natřel luxolem Palisandr. Ten má tu výhodu, že se může přetírat klidně i každý rok. Ten první nátěr jsem udělal čtyřnásobný. A je to držák. Je to normální, že se dřevěná okna na exponovaných místevh musí přebrušovat a přetírat každé 3-4 roky. Hodně to ovlivní kvalita nátěru kvalitní barvou. Já dával bílej lesklej Oknol. Ahoj.
Já mám okna o něco málo novější, cca 1940, každopádně jsem je měl ve špatném stavu, skrz ně jste viděla ven. Takže jsem byl nucen dát plastová (dnes bych dával už barevná a né bílá). Každopádně na SÚ mi řekli, že i přes stáří domu to není žádná historická oblast atp. a že tu žádné zájmy nemají. Takže jsem nic neohlašoval.
Souhlasím s názory kolegů. Nátěr Luxolem je méně pracný a jde to snadno dle potřeby znovu přetřít. Asi před 15 lety jsem pracoval v Rakousku. Projížděli jsme vesnicemi, a já se divil, v kolika obcích se vyhazovala plastová okna, a dávala se zase dřevěná Eurookna. A právě v té době měla u nás plastová Boom, a kdekdo v nich viděl vrchol dokonalosti.
Souhlasím s názory kolegů. Nátěr Luxolem je méně pracný a jde to snadno dle potřeby znovu přetřít. Asi před 15 lety jsem pracoval v Rakousku. Projížděli jsme vesnicemi, a já se divil, v kolika obcích se vyhazovala plastová okna, a dávala se zase dřevěná Eurookna. A právě v té době měla u nás plastová Boom, a kdekdo v nich viděl vrchol dokonalosti.
spagata,
někdo má rád holky někdo zase vdolky. Nečekejte, že dostanete nejlepší odpověď. Kdysi jsem řešil podobný problém. Nedám přeci místo špaletových oken nějaké plasťáky. Sehnal jsem louh, udělal vaničku na louhování , zajistil dvojskla, silikonové gumičky do oken, lišty od truhláře na dvojskla...
závěr, koupil jsem plastová okna trojskla a jsem spokojen. Doplnil jsem to předokenními roletami a spokojenost.
Přeji Vám správné rozhodnutí a spokojenost.
Ono to záleží na vkusu každého soudruha Někdo vymění špaleťály za nový špaleťáky. Podle mě nejlepší, ale bezpečně nejdražší řešení. Další vymění špaleťáky za plast a další okna opraví. Většinou je každej se svým řešením spokojenej a tudíž i tobě těžko radit. Navíc bez osobní prohlídky se tohle opravdu nedá rozhodnout. To se musí vidět a stejně to nakonec může dopadnout jako u Milana.
No všem Vám děkuji za odpověď každé si moc cením.. Každopádně jsme se nakonec rozhodli, že okna na vyměníme. Přiklonili jsme se k názoru truhlářů, kteří nám opravu nedoporučili. Možná i z důvodu, že je to pohodlnější a s naivním doufáním, že se nám toto řešení vyplatí spíš.
Tudíž i mě čeká dilema většině známé plastová či dřevěná
Ještě jednou díky..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.