Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci zateplit dům 15cm polystyrenu.
Já chtěl dávat ohlášení, ale teď jsem někde četl, že to už snad není zadarmo, ale že se za ohlášení platí 1000kč.
Tak nevím jestli to má vůbec cenu hlásit. Jelikož co jsem slyšel i názory, že se toto nemusí hlásit.
Můžete mi poradit
děkuji
Předpokládám, že váš dům nestojí na hranici pozemku a po zateplení byste měl část domu u sousedů. Na zateplení domu nepotřebujete žádné povolení.
Ustanovení § 2 odst. 5 písm. c) stavebního zákona definuje stavební úpravu jako změnu stavby, při které se zachovává vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby a výslovně stanoví, že za stavební úpravu se považuje též zateplení pláště stavby. Stavební zákon tedy zateplení pláště stavby zcela jednoznačně definuje jako stavební úpravu. Aplikace ustanovení § 103 odst. 1 písm. h) stavebního zákona (stavební úpravy, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení) je možná pouze tehdy, pokud se stavebními úpravami nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují se posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost. Ustanovení § 104 odst. 2 písm. n) stavebního zákona (stavební úpravy, které vyžadují ohlášení) lze použít pouze pro stavební úpravy pro změny v užívání části stavby, kterými se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se její vzhled a nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí. Z výše uvedeného vyplývá, že § 103 stavebního zákona lze použít pouze tehdy, jsou-li splněny všechny v něm uvedené podmínky, § 104 stavebního zákona pro zateplování budov použít nelze, neboť zateplením pláště stavby se nemění užívání části stavby. Všechny ostatní případy vyžadují stavební povolení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.