Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, zda mám nárok na odpočet daní z hypotečního úvěru. Od března roku 2008 jsem čerpala předhypoteční úvěr, který jsem doplatila a od té doby splácím hypoteční úvěr (cca od května 2008) na byt, který v této době není dostavěný. Mám uzavřenou smlouvu o budoucí kupní smlouvě s developerem, který byt staví. Na mzdové účtárně mi řekli, že musím doložit výpis z katastru nemovitostí, kde budu napsána já jakožto vlastník bytu, ale jelikož byt není ještě dostavěný, tudíž nejsem majitel. Ráda bych tedy věděla, zda k odpočtu daní stačí doložit smlouvu o budoucí kupní smlouvě, kde je přiložen i výpis z katastru nemovitostí (uveden developer, se kterým mám uzavřenou smlouvu a byt staví), stavební povolení a smlouvu o poskytnutí hypotečního úvěru, nebo zda opravdu nemám nárok na odpočet daně za rok 2008, když nejsem zapsána v katastru nemovitostí jako majitel. Byt bude dostavěný v měsíci březnu 2009. Děkuji Vám za odpověď.
Vaše mzdová účtárna má naprostou pravdu, dokud nebudete zapsaná v katastru jako majitel, nemůžete si uplatnit úroky z hypotéky. Úroky si budete moci uplatnit až v roce, kdy se stanete majitelkou a budete zapsaná v katastru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.