Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Penetrace nových omítek

Od: patri* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, chci se zeptat nějakého malíře. Máme hotové nové štukové omítky. Budeme malovat asi Primalexem plus, polar ještě nevíme. Doma mě zbyla bečka hašeného vápna mohu první nátěr provést řídkým vápenným roztokem. Nebo mám koupit penetraci.

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Penetrace je v tomto případě zbytečná. Vápeným roztokem sice nic nepokazíte, ale já bych to vzal nejdřív více naředěným primalexem.

hop®

Naprostý souhlas! *palec*

Mě zkušený malíř pokojů tvrdil že on na nové zdi vždy dává vápno. Tajkže tam bude asi jen na vás co vyberete. Každý malíř má svoji teorii.
Když už tu ta otázka je přihřeju si vlastní polívčičku- co s penetraci na zeď, kde bude do půl metru sanační omítka a zbytek nový klasický štuk? Rozdílné povrchy volají po použití penetrace aby se sjednotila nasákavost ale mám strach že bych tím tu sanaci proti vlhkosti vlastně zavřel. Je tu nějaký odborník přes vysoušení který poradí správný způsob přípravy před prvním malováním?
hop®

Na sanační maltu pouze sanační štuk a sanační (většinou silikátovou) barvu, je možné použít sanační (opět silikátovou) penetraci, pokud to není zbytečné.

Pokud použijete jiný materiál než sanační, zeď uzavřete a "odvětrávací" funkci dražších sanačních materiálů tím zlikvidujete - vyhodíte tedy zbytečně peníze "do kanálu"...

Tak toho jsem se bál.museli jsme otlouct omítky pomalu v celém baráku cca 30 cm od podlahy protože byly vlhké a odfoukly od zdi. Už ty sanační omítky jsou finančně náročnější a teď ještě na věky používat i extra barvy. Návrat půl zdi jednou a půl obyčejnou je blbost takže celý dům silikátech to bude pálka. :-C

jabraka*
hodnocení

0x

Na nové štuky je skutečně nejlepší jako první nátěr hašené vápno.Vytvrzení tohoto nátěru trvá až měsíc,do té doby ba se neměl ničím jiným natírat.Samotné vybílení vápnem vytvoří tvrdou skořápku vápence na povrchu zdi.Nové malování bych doporučil až za rok.

JABRAKA

kjanik112*
hodnocení

0x

Z historie: Když zedník udělal nové omítky, olíčil je hodně řídkým vápnem. Vyschlý nátěr MUSEL být flekatý, nepravidelný, což byl důkaz řídkosti. Špatné bylo, když byl nátěr krásně bílý, za to polír nebo malíř zedníkovi vynadal. Tento nátěr musel měsíc vyzrát, pak se teprve malovalo. Protože jsem mockrát škrabal a umýval malbu, poznal jsem, že když byl už první nátěr hustý, šlo to oškrábat až na omítku, při řídkém vápnu ani omylem, takže je pravda, že řídký je kvalitnější.Po revoluci se objevily na trhu kvalitnější barvy, a vápenný klasický nátěr není nutný. Když jsem udělal nové omítky, a ptal se malířů, chtějí-li olíčení řídkým vápnem, všichni prohlásili, že je to zbytečné a že ho nepotřebují. Nepotřebují ani zvláštní penetraci, první nátěr udělají hodně zředěnou barvou. Ale každý řemeslník má jiné zkušenosti, a ty mohou být odlišné. Já osobně však už nejmíň 20 let jsem nové omítky vápnem nelíčil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]