Nejste přihlášen/a.
Nevím si vůbec rady, a to ani advokátní poradna.A i přes to si myslím, že se musí najít nějaká cesta, jak mi pomoci.Chtěla jsem si se svým ex přítelem koupit před 6 lety byt na hypotéku.Navštívili jsme realitní kancelář, aby nám pomohla.Realitní kancelář zjistila,že můj ex přítel je nehorázně zadlužený a je napsaný v registru dlužníků.Proto si byt nemohl koupit se mnou.Realitní kancelář ale smlouvy, které měla připravené, nezlikvidovalia.Naopak nám je dala podepsat.I když mě předem informovala, že všechny smlouvy přepíšou jen na mé jméno. Stalo se , že už jsem žádné smlouvy nečetla a jen podepisovala.Natolik jsem jim věřila.S ex přítelem jsem se po 3 letech rozešla a po dalších 3 letech jsem zjistila,že je spolumajitelem mého bytu.3 roky u mě nebydlí...na ničem se nepodílí a sám nevěděl, že je spolumajitelem mého bytu.Neváhala jsem a vzala ho k notáři, kde se sepsal dokument ,že není žádným spolumajitelem mého bytu a kde sám uvádí,že se tak stalo chybou realitní kanceláře.Realitní kancelář podala s jeho jménem návrh na katasrální úřad a jeho jméno figuruje i na kupní smlouvě.A kvůli jeho exekucím mi hrozí, že mi vydraží údajně jeho půlku mého bytu.Já platím daň z nemovitosti,hypotéku i nájem.On se nepodílí na ničem a kvůli chybě realitní kanceláře přijdu o půlku bytu, kterou hypotékou splácím.Už jsem k soudu podala dvě žaloby a obě mi byly vráceny.Mám švagra advokáta, který řekl, že se s tím nedá nic dělat.Můj ex přítel i uznává, že byt mu nepatří a nedělá si na něj žádné nároky.Tak co mám udělat, pro to, abych jeho jméno vymazala z katastrálního úřadu? Za kladnou odpověď předem děkuji. S pozdravem,
Zuzana Hájková.
Berte to jako hodně drahou zkušenost do budoucna. Nikdy, za žádných okolností nemůžete slepě věřit, že kdokoliv cizí dělá něco pro Vaše blaho. Tak svět nefunguje. Vždy mysíte mít vše sama pod kontrolou. Věřit realitce je ta největší hloupost, tam pracují vesměs naprostí diletanti, zcela neschopní, bez vzdělání. Znají jen jedno slovo: provize. Mohl bych vyprávět, co už jsem v realitkách zažil a jaké paskvily dávali lidem k podpisu.
Předpokládám, že Váš bývalý přítel dluží podstatně víc, než jaká je hodnota ideální poloviny bytu. Může zkusit osobní bankrot, ale nedávám tomu moc šanci na úspěch, jsou tam poměrně přísné podmínky. Žaloba na realitku je zbytečná, protože jste měla mnoho možností zjistit skutečný stav a bránit se mnohem dříve. Byla jen Vaše hloupost, že jste se nezajímala o svoje věci. Možná mě napadá ještě žaloba na určení vlastnického práva k nemovitosti. Pokud prokážete, že jste celou hodnotu bytu platila pouze ze svého a platila i vše spojené s provozem bytu, mohlo by to projít. Jenomže s tím chtělo asi začít dřív, exekuce to celé komplikuje. Jestli ten švagr chce skutečně pomoct a není to jen vychytrálek, kterému jste ve skutečnosti volná a jen tahá prachy za rady které jsou k ničemu, zkuste se ho na to zeptat - muselo by se to hodně dobře sepsat.
Když se nic z výše uvedeného nepovede, budete muset počkat na dražbu a podle okolností se potom zachovat. Taktika viz. jiný příspěvek. Počítejte pro jistotu i s možností, že o byt přijdete. Ještě horší než přijít o byt by ale byla situace, kdy se kvůli záchraně bytu předlužíte, abyste měla na jeho druhou polovinu, následně se dostanete do dluhové pasti a o byt přijdete stejně. S tím rozdílem, že si ssebou potáhnete ještě další dluhy třeba i s nějakým hrozivým úrokem. Takže začněte jednat, držím Vám palce.
Co takhle zkusit od expřítele jeho půlku koupit? Třeba za symbolickou cenu? Pokud to nejde tak nezbyde než počkat až půlku zabaví a pak ji ve dražbě koupit... Nebo se s exekutorem předem domluvit na odkoupení.
podle mě by mělo jít normálně na základě smlouvy o pravodu vlastnictví jednotky jeho část odkoupit. Mj. je vaše obrovská hlopost, že jste podepsala smlouvu mj. ve vícero vyhotoveních a myslím si, že přítel tam musel být podepsán také a nechali jste ji postoupit dále na katastrální úřad. Tvrzení o chybě RK je jen vaše verze a verzi RK neznáme. Je pravda, že jsem měl také malý byt 1kk napsaný na ženu s níž jsem posléze ukočil vztah, pozdeji, až jsem byt převáděl na nové majitele se to přepsalo od nás obou a bylo vyřešeno.
doplněno 13.06.13 20:02:jo, promiňte ta exekuce je opravdu neprůstřelná, kdy nemůže nakládat s majetkem.
I kdybyste tady dostala tisíc kladných odpovědí, tak to Váš problém nevyřeší. Kapka Vám dala dobrou odpověď. Budete muset zažalovat tu realitní kancelář. Ale jedno Vám řeknu, a asi se Vám to líbit nebude, i když si toho už jste v tuto chvíli vědoma. Měla jste pořádně číst to, co podepisujete. Já docela chápu, že jste si tenkrát myslela, že by si realitní kancelář nedovolila počínat v rozporu se zákonem a asi to bylo neúmyslné pochybení z jejich strany, protože co by z toho oni měli, přece nic, tak proč by to dělali. A když Vám i Váš švagr, který je advokát řekl, že se s tím nedá nic dělat, tak si asi přečetl celou dokumentaci a ví, o čem mluví. Je to přece Váš příbuzný, pomohl by, kdyby mohl. A on Vám neporadil, abyste zažalovala tu realitní kancelář? Jestliže to neudělal, tak asi ví i proč.
Žalovat realitku sice můžete, ale domnívám se, že je to zbytečné. Realitka u soudu řekne, že postupovala dle Vašich pokynů. Udělala jste chybu, že jste smlouvy kdysi podepsala. Jaký budete mít pro soud důkaz? Vámi podepsanou smlouvu...
Jestli má expřítel více dluhů, tak ať na sebe vyhlásí co nejrychleji bankrot. Tím se zastaví to, že na nemovitost budou dány daklší exekuce.
Čím víc je ex.titulů na nemovitosti, tím bude při případné dražbě dražší. Jakmile bude on mít na sebe podán návrh na oddlužení, tak Vy si zjistěte, jakou celkovou částkou je Váš byt od exekutorů zatížen. Jestliže to bude "pár" korun, tak vyplaťte, jak radí Vlasatec. Jesliže to bude vyšší částka, nechte dojít až k dražbě a kupte až ve druhém kole. Tím, že je na expřítele ideální půlka, je předpoklad, že nebude žádný zájemce o koupi a cena bude klesat. Budete ale potřebovat opravdu pevné nervy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.