Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neodpovídající kanál - kde si stěžovat?

Od: sdaf odpovědí: 16 změna:
Zdravím, máme za domem kanál do které ústí snad všechny pole ve vsi, kanál je v dezolátním stavu a jeho průměr není dostatečný následkem čeho máme každý rok povodeň do výšky oken, starosta tvrdí že je to nás problém, já si ale myslím že má za to někdo nést odpovědnost. Nevíte na koho se obrátit, nebo jak zjistit kdo za stav kanálu zodpovídá přijde mi hrozne nefér říct nám, že chtějí aby tam ten kanál byl a mi se o něj budem starat. Poraďte prosím jak postupovat. Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Také zdravím..

Víte, on pan starossta částečně může mít pravdu.

Sice by se kanalizace měla opravit (měl by ji opravit vlastník, či správce), nicméně na druhé straně, do "kanálu" (po Vašem) nemá co ústit voda z polí..

Věřte mi, že nadimenzovat kanalizaci tak, aby zvládla odvést všechnu vodu z okolních polí je prakticky nemožné (a pokud budou pole dobře osázena a správně provedeny terénní úpravy, tak by to nemělo být vůbec potřeba.

sdaf
hodnocení

No jenom že ten kanál je tam jenom kvůli těm polím, a mi ho nijak nevyuživame, mi máme žumpu. on jde pouze přes nás pozemek nikde mi nejsou schopni říct či to je nebo nechtějí, přijde mi blbý to opravovat za sve, to taky může přijít telekom ať vyměníme optické kabely ze jsou pod moji loukou, nebo já prostě už nevím.

Opravdu je potřeba znát širší souvislosti...

Jestli je tam kanalizace kvůli polím, to bych velice pochyboval...Snad jako meliorace (to je ale v jistém smyslu spodní "pomalá" voda..Nebo jako čistě dešťová (tedy oddílná) kanalizace. Tak jako tak, čím více vody, tím vhodnější je likvidovat ji přímo v místě kde spadne, retencí, vsakováním...vhodným povrchem či osetím..atd.

Opravdu nemáme dostatek informací.

sdaf
hodnocení

Mám takový , ze se v tom dost vyznate, a moc děkuji za odpovědi, kanál je tam opravdu jen na odvod vod z polí, situace je následující drenaze z polí jsou stažena k vlakové dráze pod kterou vede most. o průměru metr na dva na druhé straně je asi 5 metrů veden otevřeným kanálem který přechází na mnou zmiňovaný kanál (rouru) o průměru 50 cm , tam je kámen úrazu, normálně během roku voda skoro neteče, ale při 5denních deštích se zaplni i most až po strop a padesátka to nestíhá a vše se změní v obrovskou řeku, kanál je malý a ke všemu ještě totálně zničeny
humbucker*

Ahoj. Přidej informaci o tom, jestli ten ,,kanál,, je propustek pod nějakou silnicí,cestou. Když ano, kdo ji používá a kdo se o ní případně stará. Jestli se v zimě protahuje, kolik domů je jí zpřístupňováno. Jestli je k vašemu domu i jiná přístupová cesta a jak často dochází k zaplavování?

sdaf

Ahoj no za posledních deset let nás to vyplavilo asi 6x, s toho letos 2x. Škody jsou vždy veliké, a hlavně to už unavuje. Je dost těžké to popsat tak jsem nakreslil přibližný obrázek, kanál je po celé delce několikrát propadlí a někde už i kusy chybí, za silnicí je v pořádku sídlí tam areal pily, a ty myslím, že si to dali sami dokupy, je to ale vždy spláchne také.

Neodpovídající kanál - kde si stěžovat?
humbucker*

Ahoj. Tohle je už lepší. Ale stejně by to chtělo ještě přidat: Na kolka místech je to propadlé? A v jaké délce? Jak je ta roura hluboko a terén nad ní je louka? Jestli chceš mít na dvorku klid od vody, asi bude nutné ty propadliny nějak uvolnit. Podíval jsi se pod silnicí, když tam vytékala ta voda? Šla ven celým profilem? Jestli ano,tak těch 50cm může být na tu vodu málo. Ale, kdyby byla ta roura v pořádku, mohlo by jí projít pod tlakem i více vody. Napadla mě taková šílenost. Zbrzdit tu vodu už před tím železničním propustkem. Nějakou zábranou, která zpomalí vtok vody pod něj. Nějakou tyč a pár fošen, které tu přívalovou vlnu přibrzdí. Drážní násep by mohl ten nápor vydržet. Ahoj.

sdaf

Ty díry jsou po celé délce nejdelší asi 2metry, už mě taky napadlo to zacpat před mostem, ale hasiči mě varovali že pokud to udělá něco čd tratí je to pak velký průšvih. O ni to taky chtěli udělat pak si to ale rozmysleli. Jo a když se to valí přes tak to jde všude pod i nad kanálem, představ si 80cm výšku vody a šířku cca 12m

humbucker*

Ahoj. Tak to máš problém. To je fakt hodně. Jak je vysoko ta silnice vůči dvorku? Zaráží se to nějak o ní a pak se hrne i přes vrchem? Není v ceste nějaký plot o který se potom zvedá ta hladina? Co je to za plochu mezi Vámi a sousedem? Někde je tam nějaký plot, jak je daleko od domu? Ahoj.

killom*
hodnocení

0x
Já bych nikomu nic neříkal a ucpal to před tratí. Hotovo. Jestli že to nikdo nehodlá řešit, tak to musíte řešit sami. Ucpat to tak aby to vypadalo jako prirodne . Potom to budou řešit. Taky je další věc jak dlouho ten kanál existuje a jestli má věcné břemeno.

fideliudreli
hodnocení

0x

Problém je na straně majitele kanálu (obec + majitelé polí ) -Nedostatečné zabezpečení oběktů ,dále nedostatečná dimenze průtoku odpadních vod z okolí ..potom záleží na hloubce uložení so trubek v zemi ...pokud sou pod ůrovni terénu jak uvádí norma

pak za ně zodpovídá obec popř příslušné orgány pokud ne tak je to na vás (tzv. věcné břemeno)

Vyrozumětě obec ,že je třeba aby svůj majetek zajistila k správné funkčnosti odtokového systému nebo ji nabítněte ,že za úhradu nákladů potřebnou opravu provedete

V další možnosti je Stavební Úřad pro danou oblast (Archív)..jednoduše vysvětlit problém ..nevyhovujicí odtok.systém ...špatný technický stav + váš nákres s sebou )

Určitě tento kanál ma nějakou proj a realizační dokumentaci od člověka který ji navrhnul

popř kontakt na něj (účel kanalizace , materiál,) apod

sdaf

Díky za super odpověď, příští týden jdu znovovu na úřady tak moc děkuji za rady, jen se chci optat jestli nevíte kolik cm je ta norma uložení kanalu na netu jsem nic nenašel, a ohledně toho věcného břemena jsem uplný lajk mohl by jste mi to přiblížit děkuji.

humbucker*

Ahoj Sdafe.Jak ti máme něco radit, když neodpovídáš na doplňující otázky? Tak se přesuň do patra a nic neřeš.

sdaf
hodnocení

čau promiň zrovna jsem mimo republiku ozvu se a přijedu, pošlu i foto, díky za pomoc
humbucker*

Ahoj. Prosím tě, hlavně neemigruj. Třeba budeme taky jednou potřebovat i tvou pomoc. A přivez nějakou uspávanku. Možná se bude hodit.

uska*

Koukněte do katastru zda na zahradu máte uvalené věcné břemeno = zda tam máte zapsaný po vašem kanál. Máteli břemeno na zahradu napsané, tak by tam měl být vlastník.,

Pokud ne, tak při prvníh deštích bych tam natahala haluze, stromky, desky jako že to připlavalo a kanál bych částečně uspala. Až to uděláte po pátý, tak se začne někdo o to zajímat a budete mít šanci na nápravu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]