Nejste přihlášen/a.
Je pravda ze se musi vylozene obklad mozaika v kuchyni lepit bilym lepidlem , aby s toho pak nevylejzal do spar "sanytr"?
Mate s tim zkusenosti? Ono to bile lepidlo je i drazsi (800,-) Nebo staci klasika.. dekuji za nazor
Lepil jsem´pár´ kuchyní - obyčejným lepidlem a pak spároval libovolně barevnou spárovačkou - bez problému (mimochodem - ´svou´ první kuchyni jsem lepil cementem - už je to dááávno ).
Jen si musíš dát pozor na potřísnění hran obkladaček lepidlem (obvykle drží lépe, než spárovačka, takže se po vytvrdnutí velmi obtížně odstraňuje) a na to, aby spáry nebyly vyplněny lepidlem (může posléze prosvítat).
Mimochodem - sanytr ze spár "vylézat" nemůže, spíše se jedná právě o prosvítání lepidla pod tenkou vrstvou spárovací hmoty.
doplněno 13.06.13 13:52: No - Hope, ještěže jsme se aspoň názorově shodli a ne střetli... Bero to tak, že jsem tvé tvrzení v předstihu potvrdil.
O tom jsem neslyšel, běžně lepím obklady lepidlem "N" od Knaufu a žádný podobný problém zatím nikdy nebyl.
Možná tento poplach vyvolal někdo kdo neumí lepit mozaiku a do bílé spárovačky mu prosvítalo nevyčištěné šedé lepidlo...
Sakra, Mowlo!
Tak dobře, no, jsi mě trošku ukidnil...
ANO,Protože je dražší,je určitě lepší!
Holt jsme národ ... ,je to dražší,je to z emeriky... je to... tak je to určitě lepší!
doplněno 13.06.13 18:42: Hop a Mowla Bingo
Jj holt prodavač je placen dle prodeje a když Vám prodá lepidlo za 8 stováků místo obyčejného za cca 200kč ,tak má více!
PS když potřebuji něco (třeba ND na své autí) tak projedu několik eshopů a prodejců v místě bydliště a dle vstupních info zjistím co bude stačit a co je zbytečné mrhání penězi (předražené nebo nízká kvalita a poté se ptám,což Vy jste udělal!
První příspěvek byl jen víceméně reakcí ,protože opravdu spousta echů si to výše napsané myslí!
No právě že jsem to nějak neřešil a vybafl na mě s tímhle prodavač, že je na to určitě potřeba bílé lepidlo. Taky z něj trochu citím že chce prodat drahou věc. Ale mozaiku jsem ještě nelepil,tak proto vznikl tento dotaz.
Malá mozaika se obecně hodně blbě lepí, i když je na platech. Nechci Vás učit trošku odlišný postup rovnání obkladu oproti třeba kachličkám 20x25, ale pokud má mozaika držet, lepidlo prostě ve spárách při lepení bude vylejzat, smiřte se s tím. Proto jsem zdůraznil vyčištění spár před vytvrzením lepidla...
A rozdělujme prodavače odborníky a podavače placené z prodeje...
aha dekuji za nazor, takze mozaika je pracnejsi a chce to vice si dat praci s vyslednym vycistenim spar pred vytvrzenim? Logicky to chapu ze lepidlo ma vetsi moznost vylezet
Mozaika je kapitola sama pro sebe...
Vylezlé lepidlo ze spáry se stane i u větších obkladů a je nutné je vyčistit, ovšem tady je těch spár k čištění "o něco více"...
Mozaika je háklivější na správně husté lepidlo, aby lepidlo lezlo ze spár co nejméně, ale zároveň aby nestihlo zaschnout před nalepením a obklad držel. Je nutné si uvědomit, že jednotlivé kostičky drží na velmi malé ploše, protože velkou část zakrývá papírové plato...
Mozaika bývá nalepena na papírových platech, ovšem ne vždy úplně přesně, většinou je třeba obklad nechat trošku zaschnout (tím se rozmočí i plato) a jednotlivé kostičky posunout, pootočit, nebo vydloubnout a znovu nalepit...
Po dorovnání spár jednotlivých kostiček doporučuji dorovnat plošnou rovinu poklepem dřevěným rajblíkem. Tím vyčnívající rohy i celé kostičky "zatlučete" do jedné roviny s okolními...
Celkově je to piplačka, když to má k něčemu vypadat, ale spousta menších chybiček lze pak schovat při spárování...
doplněno 14.06.13 16:35:... samozřejmě je zde opravdu důležitá naprosto rovná zeď, na kterou lepíme...
No jak to tak ctu, tak to fakticky piklacka, dovedu si to predstavit. No jeste ze toho bude jen 2m2 ale i tak zrejme drbani.
Ty papirove platy to mate na mysli, perlinku? me to prijde jako perlinka, nebo to je jeste neco jineho?
Je to většinou kus tenčího papíru (jako je balící papír) a jednotlivé kostičky jsou na tom od výrobce nalepeny s určitými spárami, takže není třeba lepit jednotlivé kostičky, ale lepíme celé toto plato, které může mít třeba 30x30cm. Ale je pravda, že jsem už viděl i plata plastová, podobající se trochu perlince.
To záleží na situaci.
Pokud používáte jen mozaiku, nebo to kombinujete s obklady stejně širokými ("tlustými") jako je mozaika, tak v pohodě stačí normální lepidlo - nebude vylézat natolik, že by Vám to pak mohlo vadit při spárování.
Horší to je v situaci, kdy je mozaika tenčí než obklady a vy chcete mít mozaiku zarovnanou s obklady - musíte tam dát víc lepidla (na místo, kam přijde mozaika) a to Vám skutečně tu a tam vyleze a je to opruz práce. Tam bych smysl použití bílého lepidla viděl. Jinak ne...
Ano, ale pouze v případě, že tazatel hodlá spárovat bílou spárovačkou. Což dnes není zcela "moderní" a navíc je to v kuchyni vysoce nepraktické...
doplněno 13.06.13 15:34:Nejjednodušší je po dokončení obkladu nevytvrzené lepidlo ze spár vyčistit, stačí navlhčená molitanová houba...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.