Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vaření na plynu vs čmouhy

Od: xidex odpovědí: 10 změna:
dobry den potreboval bych poradit s problemem ,zacal ksem varit na pb a vsimnul jsem si ze mi to opaluje hrnec myslim tim ze na nich zustavaji cerne smouhy ktere se pak roznasi po cele kuchyni na dotaz plynare jestli nemam spatnej sporak tak mi bylo receno ze by to vubec nefungovalo kdyby to nebylo na pb .nevite nekdo co stim?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A jak vypadá samotný plamen, když dáte hořák naplno? Je spíš krátký, ostře oddělené plamínky jednotlivých vývodů, na koci žluté špičky, nebo spíš takový široký a vysoký plápolavý modrý, který snadno sfouknete?

Ovlivnit to samozřejmě může postupně: kvalita samotného plynu, regulátor tlaku na bombě, správná velikost trysek ve sporáku, nečistota prostoru kolem trysek, která by mohla bránit přístupu vzduchu. Nezapomeňte také, že trysky je potřeba poměrně často čistit (záleží jak často vám utíká polévka). Já to dělám cca 1 x za 6 měsíců, nebo podle potřeby i častěji.

doplněno 13.06.13 10:30:

Doplnil bych, že pokud tám máte chybně trysky na zemní plyn, tak ty jsou trochy větší a dávají právě ten větší plápolavý plamen. Jako u auta bohatá směs více čadí. Pozná se to i tak, že i když vytočíte knoflíky na minimum, tak je plamen stále dost vysoký.

hodnocení

0x

Právě proto jsem si pořídil indukci. Hrnce jsou stále jako nové a vše je uvařené daleko rychleji. A díky vašemu dotazu vím že jsem udělal dobře

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nemám zkušenost s PB, ale jen plynem zemním. Tam tento problém nemám. Řekl bych, že je asi špatně seřízen hořák nebo nějaká příměs (nečistota) v PB. Na toto by Vám měl odpovědět ten plynař zcela jasně nebo by se měl pokusit o seřízení hořáku. Viděl bych to jako závadu, kterou by měl vyřešit zkušený plynař. Vy se o opravu raději nepokoušejte. Zdravím!

panevnidiamant
hodnocení

0x

pokud je sporák osazen správnými tryskami, tak jsem nikdy neviděl, že by fungoval špatně a černé šmouhy už vůbec ne, jedině že by v láhvi s PB bylo něco jiného. takže správný plyn, regulátor, správné trysky (přetryskovat na PB) a je to OK.

hodnocení

0x

Já myslím že sporák je uzpůsobenej na zemní plyn a ne na propan butan.

hodnocení

0x

Mame plynovou pripojku ,ale podle zkusenosti vice ctenaru jsem zamitla varit na plynu a jdu do indukce-ta mastnota z plynu je casen neprehlednutelna!A drzi se vsude jak ves kosile!

hodnocení

0x

Podívejte se na tovární štítek sporáku, tam by mělo být uvedeno, na jaký plyn byl vyroben. Pokud je tam zemní plyn (ZP), tak jenutno všechny hořáky i trubový přetryskovat! Závity jsou stejné, trysky na PB koupíte.

uska*
hodnocení

0x

Vařila jsme léta na PB a je fakt, že nádobí že všech dostupných zdrojů je od PB hnusné, mastné. I když máte dobře seřízený sporák servisem. Zemní plyn je na tom mnoho lepší. No, ale každý nemůže mít přípojku na zemní plyn. El je ohledně nádobí na tom nejlépe, i když nejdražší provoz.

hodnocení

0x

Tak tento problém velice dobře znám z dřívějška. Dozvěděla jsem se, že ty bomby někde plní plynem něčím nastavovaným, přesně Vám to nyní neřeknu, ale opravdu jsem tenkrát změnila místo, kde jsem je kupovala. Já si totiž stěžovat tam, kde jsem plynový vařič koupila a ta paní se mne zeptala, kde bomby kupuji. Když jsem jí to řekla, tak mi vysvětlila, že tam ten plyn není "čistý". Pak jsem chodila jinam a už se to nedělo. Ale stejně jsem si posléze pořídila také indukční desku. Nesrovnatelně levnější provoz, nesrovnatelně rychlejší a pohodlnější vaření. Mohu jenom doporučit, opravdu. Já měla předtím sklokeramickou desku elektrickou, ale chtěla jsem šetřit, tak jsem si pořídila ten plynový dvouvařič. Zpočátku jsem byla nadšená, jsem sama, takže jsem kupovala ty malé bomby. před třemu roky stála jedna osmdesát korun a vydžela mi měsíc. Jenomže pak to začali pomalu zdražovat a navíc už mi měsíc nevydržela a pak začaly ty problémy s očouzenýma hrncema a ucpáváním trysek a tak dál. ten plyn prostě začali šidit. Jak to dělají, to nevím, ale je to fakt. Jestli můžete, tak přejděte na indukci. Budete spokojen.

dasa*
hodnocení

0x

Špatně seřízené hořáky. Po úpravě problém zmizí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]