Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrzající dřevěná plovoucí podlaha

Od: tomasek* odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny kutily a řemeslníky.
Poprosil bych o radu, jaký postup zvolit v případě dřevěné plovoucí podlahy (1,8 m dlouhá "prkna"se zámkem), která na pár místech "vrže".
Když jsem daný problém zpozoroval prvně, usoudil jsem, že problém bude v ne příliš rovné podlaze (byt v paneláku z roku 89) - plovoučku jsem totiž umístil na původní PVCčko + Mirelon. Podlahu jsem tedy rozebral, strhnul PVC a jeden známý (podlahář) mi místnost vylil samonivelačkou. Bohužel se tam dle mého názoru mělo dát tak o 2 pytle víc a bylo by to OK - jenže nedalo a i po provedení samonivelace byla tak tři místa, kde podlaha nebyla úplně rovná - daná místa jsem se snažil kytem ještě vyrovnat (takže rovinnost je v "normě"rozdílů 2 mm/2 m). Místo Mirelonu jsem dal Hobru (5 mm) a na to položil znovu plovoučku. Bohužel i po tom všem podlaha na pár místech vrže - sice už jen občas (možná dle aktuální vlhkosti?), ale když už, tak to člověku dost vadí.
Přemýšlím, nad 3 postupy, jak problém odstranit:
1) přilepit k podlaze korkové pásy a na to nalepit plovoučku (od Hobry by se jinak asi odtrhávala a nějakou zvukovou izolaci tam bude lepší mít)
2) použít logoclic.info/... - je to sice primárně ochrana proti vlhkosti, ale mohlo by to pomoct
3) použít obchodpodlah.cz/... - taky primárně ochrana proti vlhkosti, ale taky by to mohlo pomoct
4)?

Vaše zkušenosti a rady jsou vítány a předem za ně děkuji!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Onehdá jsem u známého řešil stejný problém. Taky si sám pokládal plovoučku a vrzala. Po rozebrání, srovnání podkladu a opětovném složení vrzala stále. Sice mín, ale vrzala.

Nakonec pomohla obyčejná svíčka. Podlahu znova rozebrat a obyčejnou svíčkou navoskovat všechny zámky. Rázem ticho jak v kostele.

tomasek*
hodnocení

A vydrželo to dlouhodobě? A nebyla pak mastná místa kolem spojů ("nenasáklo" dřevo mastnotu)? A navoskovat celý rozměr zámku a z obou stran (obě prkna)? Zní to zajímavě - mohlo by to pomoct a je to jednoduché a levné - až se člověku nechce věřit :).

Drží to do teď.

Navoskovat můžeš všechno, ničemu to nebude vadit. Žádná mastnota nebude, nemá z čeho a na klasický plovoučce není žádný dřevo, který by cokoliv nasáklo. Máš opravdu dřevěnnou plovoučku, nebo jen s dekorem dřeva? Jde o to, že vrže jak se dvě lamely navzájem pohybují v zámku. Sice se pohybují nepatrně a v místě, kde jsou trochu těsnější dochází ke tření, ale i to stačí k tomu vrzání. A když ty zámky navoskuješ, vrzání zmizí.

tomasek*
hodnocení

No když člověk dá svíčku třeba na papír, tak ten papír je po nějaké době mastný, takže určitá mastnota (či co to je) tam bude. Proto se ptám. Plovoučka je opravdu ze dřeva. Nášlapná vrstva 3,6 mm dub, zbytek (cca 1 cm) asi borovicové dřevo (2 vrstvy napříč).

Když namažeš jen zámek, mělo by to být v pohodě.

tomasek*
hodnocení

Blbá otázka - co všechno je zámek? Všechno, co není "podlahová plocha prkna"? Tzn. ty části (celé), kterými se jednotlivá prkna dotýkají?

Zámek je ta ruzně frezovaná hrana, která navzájem zapadají dohromady a po zaklapnutí drží pohromadě i bez lepidla.

tomasek*
hodnocení

Tzn. to, co jsem na ilustračním obrázku označil červeně?

doplněno 12.06.13 21:54:

samozřejmě po celé délce "prken"...

Vrzající dřevěná plovoucí podlaha

Ano, tohle je zámek.

tomasek*
hodnocení

OK, díky! Vyzkouším to asi nejdřív na nějakém odřezku, jestli se to dřevo nebude "mastit".

Pokud by měl někdo další nápady/rady, sem s nimi :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]