Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalého pobytu v pronajatém bytě

Od: carloc odpovědí: 3 změna:

Pronájímám byt, a najemnice se dvouma dětma chce trvalé bydliště v mém bytě, kvuli příspěvkum.

Poradtě mi jestli mám, a jaké to obnáší riziko do budoucna?

Může mýt trvalý pobyt, když ho tam mám já?

Prosím poradtě, ať se nespálím.

Moc děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ohneta*
hodnocení

1x

Trvalý pobyt umývat nelze. Zřízení trvalého bydliště není omezeno na počet osob, takže si ji tam můžete přihlásit. Co se týče rizik, snad vám poradí ostatní, problém by mohl nastat dle mého v případě, že byste ji nechtěl prodloužit smlouvu.

doplněno 12.06.13 17:53:

Kapka: takže su opět chytřejší, já myslel že z toho plynou nějaká práva, ale to je asi jen u manželů v případě rozvodu.

hodnocení

0x

Pokud s Vámi uzavře nájemní smlouvu, pak na jejím základě si může trvalý pobyt zřídit. Váš souhlas k tomu nepotřebuje. Trvalý pobyt je jen evidenční údaj.

doplněno 12.06.13 18:18:

Trvalý pobyt nezakládá žádná práva vlastnická ani jiná. Případné problémy a rizika lze minimalizovat opravdu kvalitní nájemní smlouvou. V případě hrozby neplacení nájemného a služeb, toto může částečně vyřešit kauce. Co se týče hrozby z případné exekuce, je riziko stejné, i kdyby nájemník trvalý pobyt neměl hlášen. Exekutor může všude tam, kde dlužník bydlí a kde se domnívá, že má dlužník své věci a nějaký majetek...

doplněno 12.06.13 18:35:

Bene _ píšete, že nájemce o to usiluje jen proto, aby si mohl zažádat o příspěvek na bydlení..Ne vždy je to jediný důvod. Pokud je nájemcem žena (či rodiče) s malými dětmi, pak trvalý pobyt může být třeba např. i k tomu, aby děti mohly být umístěny do konkrétní školky, či školy v místě bydliště...Někde jen nájemní smlouva prostě nestačí.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, trvalý pobyt je jen evidenční údaj, ale rizika to nese. Nájemce o to usiluje jen proto, aby si mohl zažádat o příspěvek na bydlení. Tento příspěvek je potom vyplácen jemu a neznamená to, že ho použije na placení nájmu (tedy Vám) - a není to příspěvek na nájem, ale na bydlení obecně. Pokud budou na nájemní smlouvě ověřené podpisy, tak si nájemce může trvalý pobyt zřídit bez souhlasu majitele bytu.

Pokud na nájemní smlouvě nebudou podpisy ověřené, tak k tomu musí být souhlas majitele bytu. Když skončí nájemní poměr a nájemce se nepřihlásí k trvalému pobytu jinde, tak musí majitel bytu zažádat o zrušení na radnici a vyvolat správní řízení, kterým to bude zrušeno. Toto je ještě letos bezplatné, ale od příštího roku to bude služba placená (tuším za 500,- na osobu). Možná jsou asi i další rizika, jako návštěva exekutora, ale tím nechci strašit. Zdravím!

doplněno 12.06.13 18:50:

kapkanadeje - já to vím. Ale, je zajímavé, že jsem se zatím vždy setkal jen s dotazem na trvalý pobyt v souvislosti s přídavkem na bydlení (údajně se dá takto získat od státu až 60 procent). Proto jsem asi v tomto trochu nedůvěřivý. Jednou jsem dal k trvalému pobytu souhlas, nájemce pobíral příspěvek, neplatil nájem, na výpověď naštěstí zareagoval a nyní musím zrušit ten pobyt. A jde o pět osob, tak jsem rád, že je to zatím bezplatné. Tím netvrdím, že je souvislost mezi trvalým pobytem a možným problémem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]