Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak s platbou elektřiny v nájmu?

Od: vanesa68* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,
dne 30.6.2013 se stěhuji z nájemního bytu a elektřinu platím přes své SIPO mimo nájem (složenky a faktury chodí na mé jméno ne na jméno vlastníka bytu), musím vyřizovat nějaký přepis elektroměru (nevím kdo se bude do bytu stěhovat místo mne) nebo ukončení smlouvy o dodávkách elektřiny? Je číslo místa odběru psáno na mne?
A jak je to se sipem? platbu (zálohu) za červen jsem dnes uhradil na české poště, musím spojení (SIPO) s dodavatelem zrušit nebo toto provedou sami? Nerad bych, aby mi po čase přišel nějaký nedoplatek nebo exekuce.

Děkuji za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V žádném případě odběr NERUŠIT, ale převést dočasně na majitele bytu. Pokud ho zrušíte, přiděláte majiteli dost starostí a výdajů v řádu desetitisíců. Nedivil bych se, kdyby to následně na Vás vymáhal. Takže se sním domluvte na převodu. U toho ani Vy nemusíte fyzicky být, stačí, když vyplníte a podepíšete příslušný tiskopis a ten majiteli bytu předáte. Ostatní si zařídí on sám.

doplněno 12.06.13 18:06:

pokud zrušíte odběr, dojde ke zrušení odběrného místa. Zřízení nového odběrného místa znamená revizi elektroinstalace (což u starších rozvodů může znamenat i celkovou rekonstrukci).

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, Vy jste odběratel a zákazník, který má uzavřenou smlouvu o dodávce energie a tak je i odběrní místo psané na Vás. V den, kdy budete skutečně předávat byt (klíče) by měl majitel bytu sepsat předávací protokol a tam uvést i aktuální stav elektroměru, jehož odečet uděláte spolu s ním, aby mohl být protokol odsouhlasen a podepsán. Tento stav elektroměru bude pro Vás stavem konečným.

Bylo by dobré dohodnout se s majitelem bytu a předat mu plnou moc, kterou asi lze získat na stránkách té energetické společnosti, kde uvedete své údaje a údaje o elektroměru, číslo smlouvy (zákaznické číslo) a ten stav. S touto plnou mocí potom půjde osoba, která si bude elektroměr na sebe přihlašovat na tu energetiku, kde už udělají další. Pro tuto osobu bude ten stav elektroměru jako počáteční. Až vše proběhne, tak dostanete ještě konečnou fakturu, kterou si necháte zaslat na novou adresu. Zálohy ze SIPO potom zmizí automaticky po ukončení smluvního vztahu s energetiky. Zdravím!

P.S. Do předávacího protokolu uveďte stav elektroměru a jeho číslo, které by mělo být i na Vašich fakturách.

Datum by tam měl být také. Jeden výtisk předávacího protokolu si ponechejte pro kontrolu.

doplněno 12.06.13 17:49:

Ukončení odběru a odmontování elektroměru je systém "po nás potopa". Nový odběratel si potom musí zažádat o nové připojení, sehnat elektrikáře pro revizní zprávu a zaplatit. Právě proto je lepší dohodnout se na převodu, ale neukončovat.

evinkat*
hodnocení

1x

Dobrý den, MAGDON a BEN mají pravdu. Elektroměr vám při odhlášení odeberou a majitel pak musí dělat revizi. Zabu to vše plete s plynoměrem, tam se nemusí dělat revize když se odběr plynu přihlásí do 6 měsíců od odebrání plynoměru. Jinak se můžete s majitelem dohodnou a dojít na energ. závody s ním a tam vše oba přehlásit. Hlavně se neřiďte větou : Na nikoho se neohlížet. Eva

lidus*
hodnocení

0x

Důležité je vědět zda je elektroměr na vaše jméno, pak ano musíte zapsat a zrušit, majitel bytu vám jistě řekne jak to je a já bych zapsala stav el. a zrušila to buď u majitele-pokud je e. na něj nebo zrušila smlouvu s dodavatelem-pokud je el. na vás, pokud el není na vás tak nic rušit nemůžete to musí udělat majitel . SIPO nerušíte jakmile el. máte zrušenou a doplaceny doplatky sami přestanou zálohy do SIPA psát. Snad jsem vás pochopila dobře.

mourekk
hodnocení

0x

já když jsem se stěhoval tak jsem to nahlásil na rozvodným podniku, zrušil odběr a oni si vyndali elektroměr. A novej obyvatel si to obnovil.na své jméno

zabu
hodnocení

0x

A já zase tvrdím ne zrušit, ale odhlásit. To je rozdíl. Na nikoho se neohlížet. Jedině, kdyby si majitel přehlásil odběr na sebe. I v tomto případě buďte nekompromisní a pohlídejte si odhlášení - odhlaste sama. Mohlo by se Vám stát, že majitel neodhlásí, udělá rekonstrukci, nový nájemník to také nechá chvíli "vyhnít", co by se honil, když elektriku bude mít, a vy zaplatíte všechno. Že jste v bytě už nebydlela? To nikoho nezajímá. Neodhlásila jste odběr a vše jde za Vámi. Pozor na to. Takhle totiž dopadla má kamarádka. Největší "adrenalin" je to tehdy, když jste u těch různých malých dodavatelů-obchodníků. Než si to navzájem přepošlou, někdo to někde zapomene v šuplíku, nejlepší těsně, tak jeden dva měsíce poté, co jste přešla k jinému dodavateli. Maximální obezřetnost radím.

Odhlášení / zrušení - nazývejte si to jak chcete. Jakmile dojde k odebrání elektroměru, znamená to zrušení odběrného místa. Následné znovuzřízení bude stát majitele v lepším případě 30 - 40 tisíc. Já být takovým majitelem, podávám na Vás trestní oznámení a požaduju náhradu Vámi zaviněné škody. Takže se na nikoho neohlížejte, ale nedivte se, když se pak nikdo nebude ohlížet na Vás. Snad není tak velký problém se s majitelem dohodnout a nechat si od něj stav elměru v době předání bytu potvrdit.

ben®

Dobrý den, ano, odebrání elektroměru je noční můra každého majitele nemovitosti. Zřídit nový odběr je časově a finančně náročná záležitost i řada starostí. Např. začít pronajímat znovu byt bez elektroměru je značně ztíženo až nemožné. A o elektroměr se dá přijít nejen ukončením odběru, ale i při neplacení za elektřinu. Takže tu škodu způsobí nájemce, který nemá vůbec představu, co potom následuje a klidně se odstěhuje jinam. Proto se toto musí řešit dohodou a předejít možnému problému. Vždyť i majitel bytu je jen člověk, tak proč ho takto stresovat. Zdravím!

zabu

Magdon a ben. Nemáte pravdu. Je velký rozdíl mezi zrušením odběrného místa a odhlášením(přehlášením). Odhlášení můžete provést i bez znalosti budoucího nájemníka, odběrní místo zůstane zachováno(včetně rezervace příkonu) v předchozí výši. Je nutno, do nějaké doby ale přihlásit nového odběratele. Myslím, že ta doba je 3 nebo 6 měsíců, u ČEZu. A až po této době zruší odběrní místo(rezervovaný příkon), a nastanou problémy.

Takže žádné potvrzení. Když už chce majitel zachovávat odběr, tak jedině přehlásit na majitele, ať si to přihlásí. Když totiž neodhlásíte sebe, nenahlásite stav elektroměru a majitel se na Vás vykašle, tak veškerý další odběr jde stále za Vámi. NIKOHO nebude zajímat, že jste se majitelem dohodli. ČEZu zaplatíte vše, a pak se můžete s majitelem třeba soudit, ale je to na dlouhé lokte, a výsledek nejistý.

hop®
hodnocení

0x

U PRE i při pouhém "odhlášení"odběru odeberou elměr a tím nastanou problémy. Pro novou montáž elektorměru je pak vyžadována revize elektroměrového rozvaděče (cena okolo tisícikoruny). A distributor si i účtuje poplatek za montáž (možná i demontáž) elektroměru.

Pokud nedojde k opětovnému přihlášení do určité doby, pak je odběrné místo zrušeno a pro nový odběr je nutné podat přihlášku k novému odběrnému místu, kde se platí dle hodnoty hlavního jističe, to už je dražší záležitost.

Každopádně je nejjednodušší a nejlevnější (a hlavně slušné) se domluvit s majitelem a převést odběrné místo na něj. Postup pro PRE je zde. A tím je pro Vás záležitost ukončena a přijde už jen končná faktura s vyúčtováním. SIPO si to zařídí samo v okamžiku, kdy si elektrodistributor přestane strhávat zálohy.

Popsal jsem situaci u PRE, ostatní distributoři budou mít obdobné postupy a podmínky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]