Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Světelný a zásuvkový okruh

Od: honza1673® odpovědí: 4 změna:

Hezký den všem,

potřebuji na stěně udělat světlo, přičemž nejblíž je krabice, do které je zapojený zásuvkový okruh. Je proti předpisům se do této krabice napojit? Lze kombinovat zásuvkový a světelný okruh? Krabice je zapojena na 16A jistič, vedení 3x2,5.

Díky za odpověď

Honza

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Nejlépe propojeny jsou okruhy,které jsou zatíženy stejnoměrně.Je v podstatě jedno,na který jistič jsou spotřebiče připojeny.Rozdělení na světelný a zásuvkový obvod je doporučen,ale není to nařízeno.Jediný problém je,že zásuvkové okruhy bývají jištěny jističem s vyšším jištěním.Já mám boční lampičky zapojeny volným vodičem se sňůrovým vypinačem-.

JABRAKA

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. K tomu jištění. Někdo by se třeba děsil toho, že ten zásuvkový jistič 15-16A nevypne a barák díky tomu shoří. Když, ale máte doma v zásuvce zapojenou stojací lampu se žárovkou 40, nebo 60W není to jiné. Když je to vedený v mědi dva a půlce, tak by to nemuselo po cestě vyčudit. Stalo se, že 6ti A světelný jistič nevypnul a spínací kolébka pod velkoplošným vypínačem od ABB Jablonec n.N. vesele hořela do tý doby, než jsem na ten správný vypínač z několika přišel a rozseknul ho šroubovákem. Takhle může vyhořet i ta lampa. Na světelným okruhu by to mohlo naopak vypnout dřív. Já jsem to měl u telefonu pro záznamník udělaný taky a udrželo to i vysavač 1.5 kW. Já bych se toho nebál. Vykruž hezký očka pod všechny šroubky a pořádně všechny utáhni. V mědi to bude držet utažený. Ahoj.

hop®
hodnocení

2x

Je povoleno dát jednu zásuvku na jeden světelný okruh a také jedno světlo na okruh zásuvkový. Takže lze.

hodnocení

Díky všem, odpovědi byly vyčerpávající, už mám jasno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]