Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit problém s omítkou na stropě

Od: trtr odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit s následující věcí. Před pár dny nám zateklo do pokoje skrze střechu pokrytou staršími asfaltovými pásy. Problém je ten, že i po opravě defektu na střeše, místo na stropě zlobí.

Vada se projevuje tím, že i po odstranění výmalby, které se stejně odlupovala (byla stará a navíc poškozena vodou) se objevují takové vatové chomáče. Myslím si, že je to plíseň. Zmíněné chomáče jsem ihned odstranil až na omítku a ošetřil jsem toto místo Savem proti plísni. Toto jsem prováděl 2x a stejně se to pořád objevuje. Už nevím co s tím a to jsem to řádně prosytil Savem pomocí namočeného válečku na malování.

Říkal jsem si ještě, jestli není ještě ve stropě voda, protože strop je z betonových armovaných dutých panelů, ale místo už je na dotek suché. Nemohou to být produkty nějaké krystalizace či tak? Rád bych to už vymaloval, ale takto to zatím nejde.

Na závěr příkládám foto: leteckaposta.cz/...

Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

3x

Podle vašeho popisu složení stropu, střechy a chování zmíněných "chomáčů" se jedná o výkvěty solí ze stavebího materiálu - ve vašem případě z betonu , vyplavené vodou - vlhkostí. Lidově se tomu říká sanytr (pokud si zadáte do vyhledávače "sanytr", dočtete se toho na internetu poměně hodně).
Vzhledem k tomu, že ve vašem případě došlo jen k dočasnému zavlhčení materiálu, stačí to nechat vyschnout (vysychání ale může trvat poměrně dlouho - i měsíce - záleží na tom, jak dlouho a v jakém množství do střechy zatékalo). Výkvěty z povrchu prostě okartáčujte, savo je zbytečné ( o plíseň se nejedná). Nevýhodou sanytrujících povrchů je to, že při vytváření chomáčů se s nimi odlupuje i barva (výmalba) v postiženém místě. Omezit nevzhlednost můžete pouze tím, že v postiženém místě budete barvy nanášet co nejmenší množství až do úplného vyschnutí (dokud se sanytr bude tvořit). Pak už lze místo normálně přemalovat.

doplněno 12.06.13 11:57:

Možná bych měl ještě doplnit, že pokud bude problém se sanytrováním trvat déle než několik málo měsíců (i kdyby do stropu natekl kbelík vody, musí během cca 3-4 měsíců vyschnout) nebo se to bude opakovat, pravděpodobně do střešní (stropní) konstrukce nadále (třeba i jen příležitostně) zatéká.

trtr
hodnocení

Děkuji za Vaši odpověď. Myslel jsem si také, že to může být krystalizace, ale pak jsem se nechal "stáhnout" na plíseń.

Máte pravdu v tom, že to vytvoření chomáčů se po jednom dni začnou sypat kousky barvy spolu s těmito útvary. I když se chvíli stojí v pokoji, tak je viděť, jak drobně "sněží".

hodnocení

2x

Pokud je opraveno,tak nechat důkladně vyschnout ,nepíšete o jakou střechu jde,zda plochá atd a s jak velkým sklonem! Na toto jsou právě ploché střechy dost náchylné a může to trvat dosti dlouho než vyschnou

trtr
hodnocení

Dobrý večer, je to klasická plochá střecha s asfaltovými pásy.

trtr
hodnocení

Dobrý den, už nikdo opravdu nemá zkušenost s odstraněním? Co použít takový ten přípravek chytrá houba?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]