Nejste přihlášen/a.
Spíš by mně zajímal názor lidí.Jsme s přítelem (26 a 29 let)nemáme děti.Před pár lety jsme si vzali hypotéku ny byt, dnes ale víme, že byt je celkem malý hlavně až přijdou děti.Bydlet by se dalo i tak určitě ale bylo by to opravdu velmi obtížné.
Já od začátku vztahu jsem chtěla RD(jako malá jsem měla dům) přítel dříve byt(ten naopak byt)ale postupem času změnil názor a teď o něj stojíme oba.
Kdysi dostal přítel od rodičů byt kde ted ale žijí babička s dědečkem takže věcné břemeno ale o to ani nejde v tuto chvíli nemůžem s tímto bytem počítat a v této situaci doufáme, že tam babička bude co nejdéle.
Takže jeden byt bez hypotéky ale s dožitím.Druhý má přítel na hypotéku.
Poslední měsíce řešíme zda jít do RD resp.to chcem každopádně ale tak nějak váháme nad dalšíma krokama.Nejsme moc z těch, kteří jednají,,zbrkle,,spíš si všechno hodně promýšlíme...Přítel spíš chce počkat až si na něj vyděláme nebo z větší části...ale reálně vím zas já, že to je otázka roků a to se kříží s tím, že jsem řekla, že bych ráda dům než budou děti...jak jsem psala malý prostor a i koukám už i na věk svůj.
Prostě nevím co dělat, vím, že možností je dost a jsem člověk, který vždycky hledá cesty ale tady strašně váháme.
Bavili jsme se, že by jsme si byty rádi nechali jednou pro děti ale že je i možnost ten náš na hypo třeba i prodat šlo pby pak jednou i ten druhý ale ten by jsme chtěli z citového hlediska zanechat.Možností je dost a i vím, že spousta mladých v dnešní době nemá ani dva byty a jsou rádi, že jsou rádi ale ted koukám na sebe resp.na nás co chcem.Nedokážu si představit žít celý život v bytě, přítel v tomto ohledu ano ale i on by teď rád dům.
Co by jste dělali vy např?Jak říkám oba stojíme o dům ale nevíme zda počkat x-roků nebo jít do hypo rovnou?a další a další možnosti...sestra s přítelem ted rekonstruují starší domeček jsou o něco mladší mají zaměstnání platově nižší(my zas plat vyšší ale příjem nestálý) když jsme se bavili tak nám radili at jdem do toho ted dokud nejsou děti.Přítelův táta zas naopak by nikdy do baráku nešel ale to už vím dávno a je to hodně otázka priorit v životě.
Tak otázku spíš fakt směřuji k lidem co dům chtějí, mají než spíš o to, že byt je levnější atd...nemyslím to zle ale my víme, že dům chceme ted spíš nevíme jak to uchopit správně.Děkuji za rady
Jak už zaznělo, je to otázka priorit. Pokud oba o dům stojíte a můžete si hypo reálně dovolit, je určitě lepší teď, než příjdou děti. Na druhou stranu si je potřeba uvědomit několik věcí, zejména co bude, až budou děti na světě (hlavně menší příjem, znatelně vyšší výdaje,atd), zamyslet se nad lokací bydlení, protože pokud se rozmyslíte jít někam mimo větší město, počítejte s většími náklady na dopravu do práce, na nákupy ap., počítejte s tím, že dokud nebudou děti skoro dospělé, budete je muset všude vozit...
Ale hlavně si myslím, že otázka bydlení je vždy velice individuální záležitost a nelze čekat rozhřešení zde na poradně. Prost musíte zvážit na co máte a co chcete a myslet trochu dál, než jen dva kroky před sebe.
Ceny domů jsou ted ve většině lokalit velice příznivé.Také je možnost dát si postavit nízkoenergetický nový dům,třeba dřevostavbu.Tuhle jsem někde četla reklamu,něco jako:Postavíme vám dům,zaplatíte,až bude hotový.To by jste potom mohli prodat byt a nemuseli si brát tak velkou hypotéku.A máte úplnou pravdu,že vychovávat děti v domku se zahradou je určitě lepší než v bytě na sídlišti plném aut.Na zahradě je dětem krásně.Všechno tam voní a kvete,může tam běhat také pejsek a kočička,děti tam můžou mít pískoviště,houpačku,trampolínu...Nemusíte s nima tak často jezdit někam do přírody,protože ji máte kolem domu.Navíc můžete dětem vypěstovat vlastní jahody,kedluby,papriky...mít ovocné stromy.Všechno zdravé.
Pokud jste si jistí že chcete domek, jděte do toho dokud nemáte děti - nejdřív ale prodejte byt, mohlo by se totiž stát, že koupíte dům a byt se vám nebude dařit prodat a budete tak nějakou dobu platit dvě hypotéky. Já to tak měl... byt se nedařilo prodat a když se našel kupec, táhlo se to kvůli různým peripetiím skoro půl roku. Záleží taky jaké máte podmínky pro předčasné splacení hypotéky, zkuste to načasovat na konec fixace, jinak asi zaplatíte nějaké procento navíc. Samozřejmě druhá věc je, zda budete mít kde bydlet, než najdete ten dům.. ideální by bylo, pokud by se to povedlo všechno sladit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.