Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chystám se pokládat podlahový polysytrén do skladby podlahy, ale mám dost zvlněnou lepenku (vysoké přesahy, někde vlny). Mělo by tam přijít 10 cm polystyrénu (5+5 cm) a na to 5-6 cm betonu. Co s tou lepenkou, asi by to chtělo nějak srovnat, jinak nebude polysytrén ležet v ploše. Poradíte prosím. Děkuji
Ahoj,
no ty nejhorší nerovnosti v místě napojení lepenky, nebo větší vlny se dají trošku napravit nožem nebo brusem.
brufus.cz/...
Menší nerovnosti bych neřešil, on ten beton něco váží a polystyren k lepence přimáčkne.
Já jsem měl "lepenku"5mm silnou, takže v místě napojení byl 5mm schodek a nic jsem neupravoval.
myslel jsem, jestli to třeba nepodsypat pískem, aby EPS seděl v ploše a ne na vlnách nebo přesazích. Když ho jen tak položím, houpe se přes spoje a vlny. Máte někdo zkušenost jak to řešit? Ten podsyp ktřeba křemičitým pískem by byl ok?
Ahoj. Nepíšeš, k čemu tam ta lepenka je a jaká je. Je to v nepodsklepeném přízemí kde hrozí jakási vlhkost, snad i tlaková voda? Je to klasická IPA? Na čem leží? Její drobné nerovnosti by nemusely tak vadit. Horší by byly kamínky, které by do ní udělaly díry a pak by se tudy mohla dostávat voda nebo vlhkost do podlahy. Jestli není navařena na betonové mazanině, tak by ty kamínky šly ještě vymést. Pokud je to už napevno a ty kameny tam jsou vidět, tak je rozdrť kladivem a případné poškození přetav plamenem.
Zvaž, jakou ta podlaha bude mít konečnou výšku vrstvy. A jaký ten polystyren bude použit. Aby se časem nepropadal a beton nepraskal. Jeho vrstva by měla být minimálně 8-10 cm a rozhodně neuděláš špatně, když do něho položíš KARI pletivo. Taky ti doporučuji kolem zdí vytáhnout izolaci do výše betonu a k ní přiložit polystyren o tloušťce 10mm. Bude se ta plocha mít kam roztahovat jako plovoucí podlaha a nebude v ní pnutí. Co přečouhne, to odřízneš nožem. Ahoj.
"Taky ti doporučuji kolem zdí vytáhnout izolaci do výše betonu"...
No nevím, tazatel nepíše jestli opravuje starý dům bez vodorovných hydroizolací pod zdivem.
Pravděpodobnější bude, že se jedná o novostavbu, kde bude mít izolaci napojenou přímo pod zdivo ven.
1cm EPS kolem betonové desky je samozžejmost
jedná se o novostavbu. Lepenku (V60S35) jsem dával dvojitou a lepil jsem ji na podzim. Bylo už trochu chladněji, tak jsem to (na popud zedníka) ohřál víc, (asi víc než bylo zdrávo) a ta druhá vrstva (jak tekl asfalt) se zvlnila. Jsou to vlny do 1 cm. Pak tam je dost spojů (přesahů) lepenky, takže když na to položím EPS100Z (budu dávat ze dvou vrstev 5+5 cm), tak se dost houpe. Osobně bych byl raději, kdyby to pěkně sedělo a nic se nehoupalo, tak mě napadl ten písek, rozhodit ho tam, strhnout přes vlny a začít klást EPS. Křemičitý bude opravdu asi dost drahý, takže říkáte vzít fr 0-2 (písek do omítky, 2x tříděný) a posypat to tímto pískem?
Ahoj. Lupene,Lupene! Řešíš blbosti a to hlavní pořád nevnímáš. Nemůžeš mít vrstvu polystyrenu vyšší než vrstvu betonu nad ním. Ten beton ti bude praskat, ne proto, že tam budeš mít varhánky na izolaci. Než si to své dílo zprasíš, tak nad tím ještě trochu vážně porozmýšlej. Ahoj.
Asi ten EPS nebude nosný, že? Takže jeho "houpání" bude dělat problémy pouze při betonování, kvůli rovině. Stejně by ten finální beton měl "ležet" alespoň na okrajích na něčem pevném, než jen na tom polystyrénu. Pak je ale jakékoli dorovnávání (pískem nebo čímkoli) jen ulehčení betonáže a další zbytečný materiál, investice, zátěž...
To lupen -je to normální postup a běžná skladba podlahy,klidně to vyrovnej obyč.kopaným prosátým pískem (a suchým)na to EPS (tuším 100) a pak beton v tl.jak píšeš!Nereš co píše zvl Humbucker!
To Humbucker-kde jsi toto vyčetl :"Nemůžeš mít vrstvu polystyrenu vyšší než vrstvu betonu nad ním. "?
Já jen ,že jsme taky dle projektu dělali skladbu-25cm polystyren a na to jen 15 (v průměru) cm betonu!
doplněno 09.06.13 13:45:dle toho jak to bereš jsem si odpověděl ale stejně nemáš pravdu NIKDY jsme nic neopravovali protože i když je polyš 10cm a podkladní 6 či 7cm tak to NIC NEDĚLÁ.Prostě tvé tvrzení je nesmysl.
Samozřejmě,že beru Vaše tvrzení v potaz jen do obytných místností,ne dílen garáží atd!
Diesele. Možná, že jsi si toho ani nevšiml,ale právě jsi si sám odpověděl. 15cm betonu je OK. Problem je 5-6 cm. Dej těm svým 25 cm čas. Když bude nějakej problem při zatížení, poznáš to. Už jsem viděl několik projektů z různých stavebních oborů, co se zrovna moc nepovedly. A problémy z nich stály dost peněz navíc. Náklady na víc, ponese Lupen, ne ty. Ahoj.
tak už suším písek, vzal jsem fr 0-2, nechám ho vyschnout, přeseju, podsypu a struhnu přes vlny. Snad to bude takto lepší.
Ve skladbě podlahy nevidím žádný problém, dnes dávají betonáři běžně záruku na betonovou podlahu tl. 40 mm (pokud se použije vlákno do betonu). 5-6 cm betonu je do rodinného domu dostačující.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.