Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prodává-li se stav.parcela a kupec je v manželství, platí stále ještě, že musí být kupující dva (společné jmění manželů), nebo to už neplatí? Děkuji za odpověď.
Podívejme se, co říká zákon o rodině: Manžel je oprávněn zastupovat druhého manžela v jeho běžných záležitostech, zejména přijímat za něho běžná plnění, pokud zvláštní předpis nestanoví jinak.
Koupě nemovitosti však není běžná záležitost, proto o ní musí manželé rozhodovat společně. A pokud manželé nabývající veškerý nemovitý majetek nemají rozdělené SJM, pak se takto nabytý majetek stává součástí SJM, pokud jeden z manželů neprokáže, že danou nemovitost nabývá za peníze, které prokazatelně nabyl pouze on sám (např. z dědictví). Pokud to neprokáže, katastr oba automaticky zapíše do LV a převede nemovitost do SJM. Chtějí-li se však kupující manželé vyhnout nějakým komplikacím, bylo by lépe, aby byli na kupní smlouvě uvedeni oba.
Zdravím, peníze bych do úschovy RK rozhodně nedávala. Bez problémů lze uložit u notáře nebo ve většině bank se dá pro tyto účely zřídit speciální účet. Na netu najdete dost neganitnvích zkušeností s uložením peněz u RK. Nejsou všechny stejné, ale riziko tam vždy je. Jistě nejde o malou částku.
doplněno 05.06.13 16:19:opr. negativních
Moc děkuji za odpovědi. Ještě bych poprosila o názor, zda v případě prodeje stav.parcely přes realitní kancelář je obvyklé, že výplata kupní ceny prodávajícímu by byla provedena po předložení informace z KN vyhotovené prostřednictvím "Nahlížení do KN"? Realitní kancelář je prý pojištěna a má prý pojištěný i účet, na který by kupec peníze uložil.
Ano, je zcela běžné a obvyklé, že peníze uložené do úschovy se odešlou prodávajícímu poté, co je proveden vklad do katastru nemovitostí, a to v termínu, který je stanoven ve smlouvě o úschově. Kupující se totiž stává majitelem nemovitosti teprve zápisem do katastru nemovitostí.
doplněno 05.06.13 15:44:I tento postup je možný. Předpokládám, že RK figuruje na kupní smlouvě jako zprostředkovatel, pro úschovu peněz musí mít zřízen speciální účet, který nesmí být využíván pro jiné účely. Smlouva o úschově se uzavírá, jestliže RK využívá k úschově peněz některou spolupracující advokátní kancelář. A to asi není váš případ.
Tak to je mazec! RK mi poslala e-mailem Kupní smlouvu dne 5.6.2013 v 9 hod. ráno s tím, že 6.6.2013 v 11.15 hod. se už bude podepisovat. Umíte si to někdo představit? Za provizi ve výši 85.400,- Kč smlouva s řadou chyb, jak mi potvrdila advokátka, s kterou jsem si honem nasmlouvala schůzku na hoďku před uzavíráním smlouvy. Ta jedna hodina byla i pro zkušenou právničku málo, oprav tam bylo víc, než se dalo během té jedné hodiny stihnout opravit. Každý den od té doby mám několikrát denně telefonát od RK, kdy už tu smlouvu s opravami dostanou, že hypotéka pro kupujícího bude muset být dělaná znovu, protože ta kupní smlouva kvůli mě nebude na puntík stejná. Přitom smlouvu o zástavním právu na hypotéku pro kupujícího jsem vůbec s bankou neuzavírala a prý už měli hypotéku pro kupujícího připravenou? Opravenou Kupní smlouvu jsme teprve dnes RK zaslali, čekám co oni na to. Zažil jste někdo něco podobného?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.