Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Podle mne, když mi někdo dluží peníze, má smysl se bránit. Ano, stojí to čas a nějaké výdaje, ale kdyby si toto říkali všichni, proč by např. "vykutálení" nájemníci nedlužili za nájem a nespoléhali se na to, že to druhá strana stejně vymáhat nebude, protože se jí to nevyplatí?
Já bych je písemně vyzvala k zaplacení dlužné částky do tehdy a tehdy. V případě, že dluh neuhradí, obrátím se v té věci na svého právního zástupce a budu dlužnou částku vymáhat jeho prostřednictvím nadále soudní cestou. Čím jim, v případě úspěšné žaloby jen zbytečně zvýším jejich výdaje o náklady řízení. Dále bych jim vrátila jejich fakturu s tím, že ji v žádném případě neakceptuji, neboť jsem si žádné úpravy, ani opravy na svém majetku nevyžádala, ani neobjednala a pokud oni cokoli investovali ze svého, že se tak dělo bez Vašeho vědomí a souhlasu. Že věříte, že celou věc uváží a dohodnete se smírnou cestou, abyste se vyhnuli nepříjemnostem, soudním nákladům a naprosto zbytečného navýšení dlužné částky. Pošlete s doručenkou, kopii si schovejte. Budete vidět, jak budou, či nebudou reagovat a dle toho se pak rozhodněte, zda budete postupovat v této věci dál, nebo ji necháte být...
Jen můj názor.
doplněno 04.06.13 11:42:Ještě doplním - v případě, že se nedočkáte peněz, ani reakce od dlužníků, navštivte advokáta, vezměte s sebou všechny ísemné podkladya zkunzultujte tuto věc s ním. Domnívám se, že pokud by další výzvu k zaplacení napsal úředně na hlavičkovém papíře on, mohli by se k věci začít stavět zodpovědněji a třeba si svůj odmítavý postoj rozmyslí, než aby riskovali soudní spor s Vámi. Ale je to vše na Vašem uvážení.
Myslím, že také záleží na tom, zda jsou opravy a úpravy v nájemní smlouvě nějak ošetřené.
Například já mám nyní ve smlouvě, že drobné opravy do 500 kč hradí nájemník, a větší opravy je nutné nahlásit majiteli.
Nevím jaké je "defaultní" ustanovení, ale nedivila bych se, kdyby to bylo, že bez svolení majitele se úpravy provádět nesmí.
Dobrý den,
vzhledem k soudním průtahům a i nákladům, které můžete požadovat po nájemnících, až tehdy, když skončí soudní řízení ve Váš prospěch, si myslím, že tuto částku je velmi nákladné vymáhat. Jestliže soudní řízení bude vyřízeno ve Váš prospěch, stejně veškerý stres a náklady vrácenou částku převýší. Fa ve výši 6000,-Kč za sifon bych 100% nepřijala, neboť by sifon musel být minimálně ze zlata.
Zdena
Pán ti vystavil fakturu. Na základě čeho? Vystavila jsi mu na fakturovanou práci objednávku?
doplněno 04.06.13 09:49:Takže i ta faktura je napadnutelná. Dále úpravy provedené bez smlouvy/domluvy - lze žádat uvedení do původního stavu. Znalejší této problematiky jistě poradí.
Dobrý den, obecně - vymáhat tuto částku přes advokáta a soudně nemá z finančních důvodů smysl.
Příjdete o hodně času a bude to vyžadovat investici, u které není jistá návratnost, protože se soud může i z různých důvodů prohrát. To však neznamená, že nemůžete nájemné vymáhat a soudem i pohrozit. Uvidíte, jaká částka to bude po vyúčtování energií a odpočtu kauce. Lepší cesta je, pokud by to nešlo normální dohodou, sepsat uznání dluhu u notáře. Je to levnější i hned a takový dokument má stejnou váhu, jako soudní platební příkaz. Ovšem, protistrana se musí k notáři dostavit a souhlasit s tím, což může být problém. Zdravím!
Totéž se stalo rodině mé dcery, soudí se již 4 roky o částku 32 tisíc a nevím, nevím, jak to dopadne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.