Nejste přihlášen/a.
Vážení,
může mi někdo vysvětlit proč nezvětrá šampus v rozpité láhvi, když do hrdla vstrčím nerezovou kávovou lžičku? Mám to několikrát vyzkoušeno a funguje to.
Díky J20
tohle je celkem zahada. Provadely se ruzny studie, kde prakticky nezjistili vubec nic.. Psalo se hodne clanku.
resilo na forech answers.yahoo.com/...
dokonce i Mythbusters mythbustersepisodes.com/... (pokud znate) dokazovali v session 6, ze stribrna lzicka nema efekt, ale bohuzel nikde nemuzu najit ten dil na netu... Cetl jsem i pokus s kondomy na lahvich, kdy se zjistovalo mnozstvi uvolneneho plynu bez lzicky a se lzickou..
Znam i celkem fyzikalni chemii, plyn se uvolnuje pomaleji, cim je sampansky studenejsi (nebudu tu ale psat rovnice :D )
Jednoduse vse nasvedcuje tomu, ze to efekt nema. Jenze na druhou stranu znam celkem dost vinaru a lidi, ktery se alkoholem zabyvaji profesionalne a tohle mi potvrdili zatim vsichni. Takze je to opravdu zahada. Asi je to dalsi vec, kterou budeme muset po vysvetleni vzniku vesmiru zjistit...
Jardo,je to ryze chemická záležitost.Roztok oxidu uhličitého ve vodě je vlastně roztokem kyseliny uhličité.Množství disociovaného HCO3- iontu je dáno teplotou a parciálním tlakem CO2 nad hladinou.Také záleží na dosaženém pH které je u běžné kys.uhličíté asi 7.8.Další rozpouštění CO2 je možno docílit přídavkem t.zv. pufrovacích látek,které mohou jeho rozpustnost dále značně zvýšit.
Toho se užíva ve výrobě limonád a možná i šumivých vín.Přidá se malé množství kyseliny fosforečné.
Možná že vložená nerezová lžička má v šumivém víně také pufrující účinek,díky působení na ionty HPO3- v těchto roztocích a tím i větší životnost molekul kyseliny uhličité.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.