Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nezvětrá šampus s nerezovou lžící

Od: jarda20* odpovědí: 3 změna:

Vážení,

může mi někdo vysvětlit proč nezvětrá šampus v rozpité láhvi, když do hrdla vstrčím nerezovou kávovou lžičku? Mám to několikrát vyzkoušeno a funguje to.

Díky J20

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

macek7411*
hodnocení

0x

Nám se to nestává, nemá nám co zvětrat.

seuss*
hodnocení

0x

tohle je celkem zahada. Provadely se ruzny studie, kde prakticky nezjistili vubec nic.. Psalo se hodne clanku.

straightdope.com/...

resilo na forech answers.yahoo.com/...

dokonce i Mythbusters mythbustersepisodes.com/... (pokud znate) dokazovali v session 6, ze stribrna lzicka nema efekt, ale bohuzel nikde nemuzu najit ten dil na netu... Cetl jsem i pokus s kondomy na lahvich, kdy se zjistovalo mnozstvi uvolneneho plynu bez lzicky a se lzickou..

Znam i celkem fyzikalni chemii, plyn se uvolnuje pomaleji, cim je sampansky studenejsi (nebudu tu ale psat rovnice :D )

Jednoduse vse nasvedcuje tomu, ze to efekt nema. Jenze na druhou stranu znam celkem dost vinaru a lidi, ktery se alkoholem zabyvaji profesionalne a tohle mi potvrdili zatim vsichni. Takze je to opravdu zahada. Asi je to dalsi vec, kterou budeme muset po vysvetleni vzniku vesmiru zjistit...

jabraka*
hodnocení

0x

Jardo,je to ryze chemická záležitost.Roztok oxidu uhličitého ve vodě je vlastně roztokem kyseliny uhličité.Množství disociovaného HCO3- iontu je dáno teplotou a parciálním tlakem CO2 nad hladinou.Také záleží na dosaženém pH které je u běžné kys.uhličíté asi 7.8.Další rozpouštění CO2 je možno docílit přídavkem t.zv. pufrovacích látek,které mohou jeho rozpustnost dále značně zvýšit.

Toho se užíva ve výrobě limonád a možná i šumivých vín.Přidá se malé množství kyseliny fosforečné.

Možná že vložená nerezová lžička má v šumivém víně také pufrující účinek,díky působení na ionty HPO3- v těchto roztocích a tím i větší životnost molekul kyseliny uhličité.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]