Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlím v rodinném domku a od sousedů nás dělí zeď. Byl jsem necelý měsíc na chalupě a když jsem se vrátil ze sousedovy strany stojí na zdi nalepený altán s udírnou, bez stavebního povolení, nevím, jestli má hluboké základy, ale je to podezděný cihlový zahradní altán s udírnou. Soused se mě na nic nezeptal, ani nedodržel vzdálenost ode zdi.
Všechen kouř z té udírny nám jde rovnou do oken. Spíše mi jde o to, že mi to soused udělal naschvál nejspíše ze závisti, nechci mu dělat problémy, ale tohle mi opravdu znempříjemnilo celé bydlení.
Je to už tedy rok, co má tu stavbu vybudovanou. Mám nějakou možnost se proti tomu bránit? Myslím právně ...
věčné téma na věčné spory se sousedy...
§ 127 Občanského zákoníka(1)Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
Tolik zákon...
hranici pozemku tvoří určitě ta zeď? pokud ne, je na Vašem pozemku... Doporučeným dopisem ho můžete vyzvat k odstranění stavby, protože stavba nad míru přiměřenou poměrům obtěžuje Vás a ohrožuje výkon Vašich práv... máte právo větrat svoje obydlí, máte právo na čistý vzduch... přiměřené poměrům je třeba kouř z komína při zimním topení, a byly zachovány předpisy pro vzdálenosti staveb... nepřiměřené poměry je udírna na zdi...
Žádost o odstranění stavby podejte v kopii i na obecní úřad, případně i na stavební úřad...
ohleduplnost není na místě, on na Vás taky kašle a nebral ohled...
Kdyba stavěl údírnu a altán letos a dodržel 2 m od hranice pozemku, tak žádné povolení nepotřebuje. Byla-li stavba postavena vloni, tak minimálně územní souhlas stavebního úřadu musí být. Vše vyfoťte a zajděte na stavební úřad, oni vám poradí co a jak.
doplněno 01.06.13 17:09:: volodaa st. úřad sousedovi buď nakáže stavbu odstranit a nebo musí dodatečně vyběhat papíry. St. úřad nebude řešit, zda vás obtěžuje kouř. Prohrát nemůžete, ale sousedské vztahy budou v háji. Záleží co si vyberete. BUď usměvavého souseda se smradem u vás v ložnici a nebo nasr.nýho souseda .
Ty 2 metry tam nejsou dodrženy ani náhodou, okraj jeho střechy je nad zdí, která nás dělí. Ještě cca 20 cm a střecha by dokonce zasahovala za zeď, směrem na můj pozemek. Stavbu už tam má nějaký rok, nechtěl jsem mu dělat problémy v sousedství by měli být dobré vztahy, ale soused nebere vůbec zřetel a od jara do podzimu tam něco udí a griluje téměř každý den, takže už je to pro nás nadmíru obtěžující.
Jakou bych měl šanci na nápravu, když vše nafotím? Nerad bych se totiž pouštěl se sousedem do sporu, když bych to mohl ještě prohrát, to by souseda akorát popudilo dělat další naschvály ...
Kdo něco podobného zažil, ví o čem je řeč.
já bych to nebral naokolo... pokud vás soustavně obtěžuje kouřem, tak ho na to upozorněte ustně, pokud se to nezlepší tak písemně popř to nechte vypracovat právníkem, tom pak má lepší psychologický efekt... pak bych to řešil dál... to stavebni povoleni bych si asi nechal do zálohy..
Jakou máte šanci, vám tu nikdo po netu neřekne. Zajděte si na stavební úřad, tam vám to řeknou přesně!
Zašel bych za nim s tim že mu nechcete škodit, ale že vás kouř obtěžuje a chcete s nim probrat možnosti jak to vyřešit. Pokud vás pošle do háje, tak odpovězte "chtěl jsem se dohodnout po dobrém, když vám to je jedno tak to budu muset řešit přes úřady, jinou možnost nemám"
Pokud by jste stáhnul ocas a nechal si všechno líbit, tak by si pak dovoloval ještě víc. Takhle bude vědět že se nedáte, ale že jste férový...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.