Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jake elektrody?

Od: svarecamater odpovědí: 23 změna:

pred par dny jsem si koupil tuto svarecku: lidl-service.com/... a kni pouzivam tyto elektrody: svarovaci-technika.cz/...

bohuzel nemam sanci udelat oblouk elektroda se porad lepi ikdyz mam max 80A napadlo me ze svarecka ty 2,5 elektrody proste neutahne ikdyz podle manualu by mela...

tak prosim zkusene aby mi to bud mi rekli ze mam pravdu nebo poradili jak na to...

p.s.: (jsem naprosty amater svarec zkousel jsem svarovat jen parkrat housenku :))

predem diky za odpoved

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To co jste v Lidlu koupil je svařovací transformátor a k němu musíte používat elektrody na svařování střídavím proudem Rutilky E-R 115 ,E-R 116 E-R 117 Elektrody E-B 121 jsou na svařování stejnosměrným proudem. 2.5 elektroda potřebuje od 80A do 100A

doplněno 31.05.13 20:31:

...já totiž pro tyto amatérské účely doporučuji rutilku na všechny typy svářeček, včetně invertorů. V našich končinách je zvykem, že pokud někdo přejde z trafa na invertor (nebo jiný stejnosměrný zdroj), okamžitě také přechází z rutilek na bazické elektrody... Proč? Svařujete doma mosty nebo tlakové nádoby? Nebo prostě jen proto, že kdo vaří "bazikou" je king?

Rutilový obal umožňuje snadnější zapálení oblouku, struska je lépe odstranitelná, má menší rozstřik a hlavně: je méně citlivý na vlhkost! Kdo z amatérů používajících "baziku" je asi přesušuje? A přitom je přesušení základní podmínka použití bazických elektrod!

A tak se tady kdejaká zahradní branka svařuje mokrou elektrodou, buší se do toho oklepávacím kladívkem, protože struska nejde dolů a brousí se nadměrný rozstřik. Ale hlavně, že se to vaří bazickou elektrodou. To asi aby to "líp drželo"...

Jasně, že jsou případy, kdy je bazická elektroda nutná. Taky jsou bazické elektrody se sníženou navlhavostí. Ale pokud se budeme držet toho amatérského použití, je rutilka jasný vítěz. Navíc jsou dnes na trhu i rutilky, které jsou schopné svařovat s přímou i nepřímou polaritou. Jsou prostě "blbovzdorné". Nemusíte řešit polaritu, jestli plus a nebo mínus... Kam to dáte, tam to vaří. A parádně.

S vaším hodnocením rutilových a basických elelktrod nemohu v žádném případě souhlasit. To, že se používají při svařování stejnosměrným proudem především basické elektrody, není z důvodu, že je někdo king, ale vaří se s nimi podstatně lépe a kvalita sváru basickou elektrodou je na mnohem vyšší úrovni, co se týká pevnosti i vzhledu. Předehřívá se při profesionálním použití a pokud jste je nevymáchl ve vodě, při kutilském svařování není toto potřeba. Co se týká rozstřiku, tak pokud to umíte, při svařování basickou elektrodu k němu vůbec nedochází a struska velice snadno odpadne sama!

doplněno 01.06.13 07:00:

Co se týká tazatele, tak problém je v tom, že jeho koupenou svářečkou nelze basickými elektrodami svařovat, neboť jsou určené na stejnosměrný proud a on má svářečku na střídavý do 80A, tzn. nejlépe používat rutilky do půmětu 2 mm.

hodnocení

2x

jak píšou kluci je to trafo a pokud můžu radit kupuj maximálně 2ky elektrody ty 2,5ky sou moc a na běžný lepení je neužiješ jinak já mám léta taky trafo kdysy sem si ho dovezl z němec a časem sem si to předělal tak aby mi vařilo i na bazický elektrody

další věcí co je dobrý udělat je si zapojit dovnitř ventilátor pro lepší chlazení též to tak mám :)

hodnocení

2x

Já (svářeč samouk) bych ti poradil úplně jiný postup.

Někde sehnat nebo zapůjčit svářečku aspoň do 160A a koupit si elektrody rutilky s průměrem 3,15mm. Tyto elektrody tvoje stávající svářečka nezvládne.

Když na té půjčené svářečce nastavíš proud 120A a začneš svařovat elektrodou 3,15mm tak uvidíš že ti to půjde. Takové kopyto elektroda se neprohýbá, takže se s ní i dobře zapaluje oblouk.

Dalším krokem bude použití elektrody 2,5mm při proudu 90A.

Tímto bys měl získat alespoň nějaké zkušenosti se zapálením oblouku.

Nyní můžeš vyzkoušet slabší elektrody i na té svářečce z lidlu. Ale v každém případě si kup elektrody na svařování střídavým proudem.

Pokud se budeš pokoušet svařovat neznámýma elektrodama, tak se s tím akorát natrápíš.

A když budeš svařovat slabým průměrem elektrody, tak se nediv, že se struskou vypadá svar pěkně a po odklepnutí strusky zjistíš že tam skoro žádný svar není. Tady zase musíš získat cit pro rychlost posuvu elektrody při svařování.

3,15ky na běžný lepení leda by běžně vařil traverzy *smich*

Někdy by ses divil co lze rutilkou 3.2 přivařit a nejen traverzy a věci silné 4mm ...

technoman*
hodnocení

2x

Mám jí i s usměrňovačem

Jake elektrody?

hodnocení

0x

Pokud jste začínající svářeč (vítejte mezi rekreačními lepiči :), bude pro Vás 2,5 elektroda s obyčejnou trafosvářečkou problém. Zkuste začít na 1 elektrodě a postupně zvyšujte pevnost v ruce a cvik s el. obloukem.

Pokud máte nasazenou novou eletrodu, klidně si ji volnou rukou přidržujte při zapalování oblouku, je to taková berlička pro začátečníky, jde to pak líp. Ale doporučuji používat rukavice.

Typ elektrody je myslím v pořádku, ale radši si na obalu přečtěte, jestli jsou vhodné pro AC proud.

Mimochodem, pro tuto svářečkou bude 2,5 elektroda opravdové maximum...

york*

KUP si maximálně průměr 2mm, jinak se budeš lepit a na ně nastav max. proud čili těch 80A. Elektrody musí mít před čáslem jak píše kolega R - rutilové nebo K- kyselé

mili3478*
hodnocení

0x

mate spatne nastavene ampery 40 milimetru na milimetr prumeru elektrody ,tedy nastavte svarecku na 100 amperu

doplněno 31.05.13 20:33:

jestli mate slabou svarecku kupte jine elektrody 1,5mm nebo2mm

doplněno 31.05.13 20:37:

spatne jsem to napsal 40 amperu na milimetr prumeru

mili3478*
hodnocení

0x

prumer elektrod se voli podle tloustky materialu ,jak pise kolega leda na traverzy

svarecamater
hodnocení

tak uz v tom mam jasno diky vsem co mi poradili zitra sezenu rutilove elektrody a hura znovu dotoho snad uz to pujde lepe jeste jednou dik a hezky vikend vsem...

humbucker*

Ahoj svářečský kolego. Taky si občas něco smrknu. A pánové co sem přispěli se svými příspěvky a skušenostmi, mají tak nějak pravdu. Potvrzuji, že chybka byla v nevhodných elektrodách. Kyselé Rutilky to řeší. Když jsi si už jednou koupil to tráfko, tak na něm klidně dělej. Taky ho mám,ale to moje má vestavěnej ventilátor a je to určitě výhoda. Dá se utahat o něco později. Ale utahal jsem i to eRTéBéčko. To má tu nevýhodu, že je těžký jak prase a převážím ho v kárce a má skokový polohy řízení Ampér. Ale, taky to má napájení jak 380V, tak 220V s přepínačem volby. Jen u tý 220 je dobrý mít silnější jištění aspoň 16A. Mužeš si pořídit elektrody 2 i 2.5. Jen ty slabší rychleji hoří když přepálíš proud.Já, když jsem vařil něco slabšího tím RTBéčkem(nemá to to plynulý štelování svařovacího proudu), tak jsem použil tu 2apůlku a proto to ve sváru tak nehořelo a nepropalovalo díry místo sváru u plechu. Doporučuji ti, než začneš svařovat něco, na čem ti záleží, si vzít nějaký dvě železa a prostě a jednoduše svařovat a svařovat. S elektrodou moc nepospíchej a rvi tu elektrodu do svářecího oblouku. Cit na to, co s tím vším dělat časem získáš. Při svařování trafem mi líp vyhovuje jet z hora dolů. A když nebude stačit jeden svár, tak tam můžeš přidat další dva na kraje a ty pak roztavit dalším, středem. Tak makej. Ahoj.

hodnocení

0x

no řekl bych že za ty samý peníze by se dala koupit použitá RTB3 ... vaří to na 150A... bezvadně a spolehlivě

technoman*

david63: A máte tu starou s napětími 50-60V nebo už tu novou s napětími 50-50V?

Je to rok 1982 a U 20 je 50 -60 v takze je to asi ten starsi typ...
Ono to napeti na prazdno bude asi vyssi protoze je to staveny na 220 / 380 v no a dnes to je 230/400
Ale u nas doma je to klidne i 238 a pod... Takze to muze bejt i 70 v...
technoman*

@david : Tak to máte tu "dobrou". Jo já to mám taky tak, napětí naprázdno ne 70 V, to nééé*stop*, = když jsem to měřil max. tak kolem 62-63 V proto parádně chytá oblouk.*palec* Ty hyperbaubau mají jenom do 48V a to pak klepete elektrodou jak hluchej do vrat*zed**blee*.

Pokud jste to ještě neudělal, vyměňte kondenzátor mezi výstupními konektory (hnědé barvy) uvnitř svářečky za kvalitnější. Psal jsem o tom v jiném vláknu.

Jojo to jsem udělal shodou nahod to bylo v me otazce... Jo hovňáky stojej za hovno...
MKT nebo Styroflex... Sedi to tam dobře...
Jen škoda že je napajena dvoufazově dokaze to udelat dost problemu s jističema...
technoman*

mně jí udrží jistič 3x 16a / char. "C" Důležité je aby byl jistič "pomalejší", ostatně to píšou i v návodu. ( jistič motorový, M...)

To pravě u nas doma taky to dokaze fungovat ale nesmim po ni chtit velky proudy 150 A a pod...
Škoda ze soudruzi se nevrhli cestou 3 f trafa a diody či tyristory... Potom by se to vic kamaradilo s jističema...
Bohuzel mame doma jen 3 x15 A. Pokud to v letě dobře dopadne tak bude 3 x 32 potom uz to bude ok.. On by pomohl jednoduchu softstart s stykačem... Mam to v planu ale jeste jsem se k tomu nedostal...
Jen vymyslet jednoduchej spožďovač asi 0,5 s a je po problemu...
Asi se vrhnu cestou nabijení kondenzatoru...
Stačí 4m7 přes menší odpor. A je to...
Az udelam načrt tak to sem hodim a doufam ze uslišim krytiku :)
doplněno 24.06.13 20:55: Nakonec jsem zjistil ze to same je uz na svarinfu
Takze objevovat objevene je k ničemu

technoman*
hodnocení

0x

Elektroda E-B 121 je pouze na stejnosměrný proud! Bazický obal (B) obsahuje fluor který - oproti jiným druhům obalů - mnohem víc snižuje "vodivost" elektrického oblouku. Ta svářečka je jen obyčejný transformátor, nehledě na to že je to ojebaný drek.*blee*

Pro svařování střídavým proudem jsou vhodné elektrody s rutilovým nebo s kyselým obalem, ta bazická by teoreticky šla použít, ale musel byste mít napětí naprázdno mnohem vyšší, aby se potlačil vliv fluoru.

U komerčně vyráběných trafosvářeček ( hyper- baubau-) může být napětí naprázdno max. 50 V a to je žalostně málo, protože střídavý proud 50 Hz prochází 100x za sekundu nulou a oblouk zhasíná a ani se neudrží.

doplněno 01.06.13 04:53:

Jinak jestli vám stačí pouze střídavý proud tak taky doporučuju to RTB3*palec*

Jojo rtb3 je celkem dobrej kousek za velice příznivou cenu sice jsem ji nekupoval ale podedil

mirin69*
hodnocení

0x

elektroda SUPRA 2,5 mm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svařovat elektrodou

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]