Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,koupil jsem ve stavebninách Ytongy (5, 7.5, 10 cm)na výstavbu bytového jádra,ale cca 1/3 z celkového počtu je dost navlhlá až skoro mokrá. Poradíte co s tím? Vadí to něčemu? Můžu zdít,nebo tu 1/3 mám vrátit zpátky do stavebnin,pokud by mi to tedy vzali zpět? Děkuji za odpovědi.
Pokud Vám to ve stavebninách vymění a stojí Vám to za tu práci a cestu, můžete ytongy vyměnit. Jinak před zděním nechte ytongy vyschnout nebo počítejte s tím, že při zdění bude lepidlo schnout pomaleji a příčky budou později pevné. Jinou možnost opravdu nemáte...
Díky hope. Nemáte představu,jak cca dlouho může ta ytongová tvárnice schnout z řekněme hodně vlhkého stavu až do téměř suchého stavu? Jsou uskladněné v panelovém bytě,kde je docela teplo.
nerad bych to bagatelizoval, ale přijde mi dobrý začít zdít z těch suchých a mokré nechat až na konec. Trochu za tu dobu vyschnou a pokud ne, budete vědět, že je nemáte do vyschnutí zatěžovat (věšet na ně bojler apd). Pokud je budete zdít lepidlem, tak bych se na ně nebál položit ani vanu...
Obklad samozřejmě až po vyschnutí - vyzděné budou schnout skoro stejně rychle jako rozložené.
co na to ostatní? Blbost?
Vyzděné budou schnou skoro stejně rychle jako sušené, s tím souhlasím.
Ovšem jde i o samotné zdění, při zdění ze suchych ytongů už v průběhu práce lepidlo zasychá a příčka se zpevňuje, což u mokrých nehrozí. Z tenčích ytongů téměř není možné postavit 5 ytongů (i suchých) na sebe, příčka se kroutí a není možné dosáhnout rovinu, navíc jednou zaschlé a utržené lepidlo už nemá tu pevnost...
Myslím si,že ikdyž bych dal ty obklady ještě za vlhka,že by to mohlo dýchat a větrat z druhé strany přes lepidlo a fajnovou? Radši to nezkoušet a počkat na úplné vyschnutí?
Samozřejmě to vyschne z druhé strany, akorát to bude trvat déle. Ale opět jde spíše o pracovní postup, na vlhkém ytongu bude obklad v lepidle klouzat a bude se hůře obkládat. Na suché zdi lze s dobře namíchaným lepidlem obkládat téměř bez kolíčků, kachlička během několika sekund drží ve správné poloze a nesjíždí. Na mokrém ytongu to nejde...
Pokud z nich opravdu kape voda, tak za pár dnů by mohly být oschlé a odvlhčené pro bezproblémové zdění. Ovšem samozřejmě je nesmíte mít naskládané na sobě, musí každý ytong větrat, musíte občas vyvětrat i tuto "sušárnu", jinak tam budete mít brzo vzduch jak v prádelně...
Nejlepší by bylo nechat ho vyschnout ( nebo vyměnit pokud jste to od nich mokré dovezl). Protože se vyzdí zhruba půlka a po zaschnutí lepidla na ytong se dodělá zbytek, tak byste to měl nějaký ten týden nedodělané - než by cihly ytongu řádně vyschly. Záleží jak rychle potřebujete mít jádro hotové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.