Nejste přihlášen/a.
Zdravím mám stavební spoření, ale až mi bude 18 určitě to chci využívat na něco jiného než na stavbu. Zajímá mě jestli je to všech nebo tu musí být třeba ve smlouvě, že si to mužu vybrat a koupit si co chci Díky
Jakmile Ti bude 18 let je naspořená částka Tvoje a můžeš si za ni koupit co chceš. Akorát si dej pozor, aby spoření trvalo min. 6 let. Jinak bys přišel o příspěvek od státu.
doplněno 30.05.13 20:02:Ale já být na místě Tvých rodičů a zjistit, že to chceš utratit třeba za nějaký hlouposti, tak Ti zatrhnu cestu k penězům.
No, třeba jsi rozumný kluk a pořídíš si za to něco kloudnýho.
No podle toho příspěvku to nevypadá, že máš studijní předpoklady. Čeština naprosto na štíru a ty názory. Notebook za 20 000 Kč. Ten nemá se studiem nic společného. To spíš přemýšlíš na ty pařby v přiblblých hrách.
A byť se změní zákony, tak pořád si ty peníze budeš moc vybrat. Jen vrátíš to co Ti stát dal k úplně jinému účelu.
Ahoj, pokud máš splněnou vázací dobu, tzn. 6 let, tak můžeš vybrat peníze po dovršení 18 let hned. Ale doporučuji si ještě pořádně prostudovat smlouvu, třeba tam budeš mít jiné ujednání.
Jsou návrhy na to, abys musel použít POUZE podporu od státu na stavební účely. Ta podpora není nijak závratná - teď 2000 Kč ročně je maxium, a pracovnice banky mě upozorňovala na to, že případné využití je velmi široké, takže to pak můžeš utratit docela snadno. Ale já doufám stejně jako ty, že to ještě nějakou dobu nezavedou.
Nevím, k jakým účelům potřebuješ notebook, ale ten se dnes dá sehnat i za 10 tisíc, možná i méně. Na studium si spoř, zvlášť, pokud budeš chtít jít na vysokou školu.
Pokud chceš zakládat stavebko (teď) na nákup ntb, tak to je velmi špatná cesta.
Pokud se dostaneš do situace, kdy budeš skutečně ntb potřebovat ke studiu a podle mě stačí za mnohem míň peněz, vezmi si radši spotřební úvěr. Stavebko si nech opravdu na bydlení, to se nikdy neztratí.
Né teď já už ho mám. Jen jsem přemýšlel, jestli už mám teď šetřit na notebook nebo si ho potom koupím z toho spoření. Až mi bude 18 tak rodiče mi na něj nejspíš nedají tak, abych měl nějaký prachy Bez notebooku bych se ve studuji IT moc daleko nedostal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.