Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuji postavit branku, ale je to trochu komplikované.
Takže jinak, potřebuji postavit půl branky, tedy sloupek a na něm jedno křídlo, které nebude mít protikus.
Sloupek má mít výšku 175 cm nad zem a 75 cm pod zem. Na tomto sloupku bude pověšeno křídlo o rozměru 170 cm x 170 cm ( váhu zatím neznám, ale dedukuji, že bude mít cca 80 kg.
Udrží tento sloupek toto křídlo, zalitý v betonové kostce do hlouby 75 cm o síle betonu kolem sloupcu 15 cm? Tedy aniž by byl sloupek podepřený nebo jinak zajištěný? Máte nekdo zkušenost nebo třeba se tím zabýváte? Poradte. Nerad bych problém zjištoval, az to bude stát.
Na co si dát pozor"? Děkuji předem.
Ahoj. K zabetonování plotových i bránových sloupků mám něco informací. Na plotové dílce stačí použít trubky o průměru 50-60mm. Na bránové sloupky je pro váhu křídel vhodnější použít silnější 80-100mm. Co bude tý bráně sloužit jako zámkovej protikus? Nějaké železo na zdi domu? Tu hloubku patky bych udělal spíš hlubší a rozhodně na tý patce nešetři a udělej ji klidně 50cm, a aby v zimě nepodmrzala a sloupek se potom někam nevykláněl. Já jsem to řešil tak, že jsem oba sloupky mezi sebou probetonoval napevno a s armaturou a už to od r.1987 drží bez pohybu. Je i jiné řešení eliminovat ten pohyb a to je nepoužít pevný panty, ale štelovací šroubem skrz sloupek a matkami pro to po zimní vyladění. Pak se bude trefovat i zámková závora do protikusu naproti. Poslední rada je, nešetři pár korun na cementu a namíchej ho klidně mastnější. Ušetříš lopatu cementu a sprasíš celou míchačku betonu. Až se ti potom bude drolit, budeš se k tomu vracet při opravě. Neušetříš a ještě proděláš. Ahoj.
Pokusím se na doporučení některých z vás zmenšit vkládaný soubor a tekxt ke schématu napsat přímo do části odpovědi. Snad se povede:
Za účelem dokonalé stabilizace doporučuji
1. Horní část branky zpevnit jak uvedeno červeně.
2. Velmi důležité opatření proti zdvihání betonových
patek branky mrazem je při betonování dodržet
zobrazený správný profil patek. V opačném případě by
byla patka mrazem zvedána i z metrové hloubky.
Jak je zobrazeno v příloze. miro
Opět se nezdařilo!
doplněno 04.06.13 14:18:Nyní vlastní rukou, naposled. Dík za pochopení
doplněno 04.06.13 14:24:To snad neni možné?
To co píšeš mě začíná zajímat. Můžeš mi ten obrázek poslat? Na meil? poradte@dyk.cz
doplněno 04.06.13 14:54:BRAVOO, obrazek vidím... ale i tak prosím přepošli mi jej, je tak malilinky, že to nerozeznám. Děkuji
doplněno 06.06.13 17:57:miro děkuji, beru v uvahu a už přemyšlím, jak to poupravit. Vrchní vzpěra nepřichízí v uvahu, neboť by tam neprojel malý náklaďák s uhlím, ale patky upravím. A posílám BODA
Pokud nemůžeš použít vrchní vzpěru, udělej mezi sloupky v zemi betonový práh a do něj dej armovací železo. Postup je následující - vykopeš rýhu aspoň 60cm hlubokou (čím víc, tím líp), ustavíš sloupky, nasadíš bránu, vymezíš vůle (tzn. že si mezi křídla dáš třeba dřevěné špalíky, aby tam byla mezera na zámek), sloupky stáhneš k sobě pevně třeba drátem i s těmi vratovými křídly, sloupky přesně vyvážíš (aby byly ve všech směrech kolmé a zapřeš je do stran třeba pomocí latí). Do rýhy v zemi dáš armovací železo (několik drátů, pásovinu, prostě co seženeš) a pevně ho přivážeš drátem ke sloupkům (kdybys mě možnost to železo ke sloupkům přivařit, je to lepší, ale aspoň tedy přivázat). Armovací železo se ukládá tak, aby mezi jednotlivými kusy byly mezery a zároveň bylo v několika výškových úrovních. Pak to postupně zaliješ betonem.
Tímto postupem docílíš toho, že i když ti mráz tu bránu zvedne, bude ji zvedat celou a nebudou se ti sloupky a jednotlivá křídla křížit proti sobě.
takova né, ale stačila by, je to jen proti srně, ne na zloděje. Jenže ta Tvá má dva opěrné body, ta nespadne
spíš bude taková, a bojím se at se nevyvrátí
šel bych do větší hloubky ,klidně i zarazit a pak ta 75cm betonáž,ale bylo by lépe jít pod zámrznou hloubku jinak je možnost zvednutí mrazem či pohyb při vlhku,jinak 15 cm okolo je dost málo ,osobně bych navařil na trubku nějakej roxor ,udělal díru 40x40 aby to byla pěkná patka napěchoval kamením s betonem,sloupek aspon 3mm stěna.jen tak prřemýšlím proč tam neuděláš vzpěru do trojuhelníku,poslouží a branku podrží
Zdravím.
Branka bude kupovaná nebo dělaná? Těch 80kg se mi zdá příliš velká váha na to, že (pokud jsem to tedy dobře pochopil) to má být v podstatě jen otevírací náhrada plotového pole.
Podobnou věc jsem realizoval nedávno (před 3 roky), rám brány jsem svařil z Jackl profilu 30x15x1,5mm na výšku a vypletl pletivem a váha nepřesáhla 20kg. Sloupek jsem použil trubku cca průměru 80mm silnoustěnou, zabetonoval jsem to cca 60cm hluboko a drží to zcela bez problémů. Při betonování patky jsem sloupek průběžně obsypával většími kameny, abych částečně ušětřil beton a zamezil sloupku v pohybu (udržel kolmost sloupku) v tekutém betonu. V největších mrazech (sloupek nemá žádné výztuhy) byl výškový pohyb na volném konci brány oproti normálu cca 1cm.
Pokud to chceš mít opravdu pevné (mrazu odolné), stačí když k sloupku pod úroveň budoucí země přivaříš do kříže nějaké (celkem jedno jaké - plocháče, Tčka, Lka,...) profily v délce cca 40-60cm, které budou roznášet váhu na plochu. Pokud nemáš možnost svářet, tyto profily prostě jen polož do betonu té patky a zalij, poslouží to stejně. Ale v tomhle případě by bylo lepší, kdyby ty profily byly cca 80-120cm dlouhé a sloupek (beton patky) byl přibližně v jejich polovině - bude to pevnější.
Váhu odhadujete na 80 kg a těžiště křídla brány bude přibližně necelý metr od sloupku.
Nehrozí, že by se sloupek ukotvený v hloubce 75 cm ohnul nebo vyvrátil i s brankou. Hlavní problém bude ten, že zatížení je trvalé. Časem se sloupky vahou brány nakloní a nepovedou pěkně svisle nahoru. Stavíte dvoukřídlou bránu, každá půlka má mít šířku 170 cm a výšku 170 cm. I minimální náklon sloupků bude na křídlech brány velmi dobře vidět..
Proto vám radím, sloupky co ponesou bránu zaveďte co nejhlouběji do terénu. Minimálně jeden metr.
takže branka je zakoupena a vyrobena firmou v "pasové výrobě", takže nemohu ji zapustit více nez 65 cm, protože dolní pant je ve výsi 68 cm. Branka je o rozměrech křídla 174 x 174 má dle mého odhadu váhu tak max 40 kg. Je mi jasné, že náklon bude vidět, musí to být tip-ťop. Beton bude v zemi do hloubky 65 cm ( sloupek má pod sebou kámen) a bume mít v zemi betonovou patku cca 20 cm dole a rozšiřuje se nahoru do 30 cm. Udrží to?
křídlo 2/ hlouba bude jen 55 cm ( musí být výš, protože terén je mírně ze svahu a chci dodržet kolmé sloupky) křídlo je o rozměru 94 x 174( výška) a váha odhadem 20 kg. Betonová patka do hlouby 55 a rozšiřuje se stejně.
Udrží to, nebo se to bude naklánět? Počítejmě , že nedojde k pohybu půdy, půda je pevná břidlicová s jílem a není nikdy podmáčená.
Předem dík za odpověd
to je problém kousek trubky navařit a zapustit tedy hlouběji,65 je dosti mělko kor když je takhle mokro zem se rozmočí a drží to silou vůle,šel bych do hloubky 80cm ,nezámrzná hloubka je ideal,kor když je tam páka,já tam mám osobně slopek do strany který je také zabetonován a drží mě branku
Moje doporučení viz.nákres. miro
doplněno 03.06.13 12:21:Pokus o opětovné vložení obrázku.
obrazek nesmí být moc velký, tady píšou 5 MB, já vkládám tak 1 MB maximálně. Dáš dole zatrhniout chci vložit obrazek a až naskočí další okno, tedy v dalším kroku, dáš "procházet" abys našel obrazek ve svem PC a pak tam je myslím vložit nebo odeslat. Nevzdavej to, každý se učíme, klidne to zkus 50x umysly máš dobré, určitě to pak hodný sys odmaže ( ty neuspěšné pokusy) vždyt o nic nejde
a předem díky
Jistější by bylo sloupek zajistit, např.vzpěrou namáhanou na tah nebo na sloupek nasadit vrchem oblouk a ukotvit do místa, do nějž se bude branka zamykat, ale to asi u Vás nejde. Nebo na branku umístit jezdící kolečko, které by bylo na zemi ve chvíli zavření branky a drželo by váhu branky při zavření-jestli se tedy branka neotvírá do protisvahu-to by to kolečko nepustilo. Zabudovaná podpěra na zemi v místě zavření branky by byla taky řešení, jen potom částečně zúží průchod brankou.
Ty dvě křídla proti sobě mají vzdálenost 2.75m Problém snad nebude v naklánění k sobě ( snad) každý sloupek bude mít napínací drát uchycen vodorovně proti tahu naklopení křídla. jinými slovy, napínací drát je bude tahat od sebe. Mám obavy o vychylování při otevření branky. 174 cm křídlo bude otvíráno jen chvilkově, na průjezd auta a druhé křídlo 94 cm bude otevřeno celodenně. myslíte, že sloupek o průměru 60 mm, zapustěný 55 cm do hlouby, který ponese křídlo o výšce 175 cm a váze ( hádám ) 20 kg, bude náchylný k vyklopení?
Prod brankou le hrbolatá příjezdová cesta směrem do kopce s kameny. Kolečna nejsou řešením, ale jinak dobrý nápad ...
Ono asi i záleží, jak dlouho bude branka v těch pozicích otevřeno-zavřeno. Jestli bude otevřena vždy jen chvilkově, tak by to mohlo držet, ale bude-li otevřeno v delších intervalech, dal bych radši podpěru branky i v otevřené pozici. Dělají se různé nájezdy branky na patku a ten umístit v místě dorazu otevření branky.
doplněno 03.06.13 21:33:Ono člověk si řekne chvilkově otevřeno, ale pak si např.řekne: sjedu do obchodu, za chvilku jsem zpět, nebudu to pořád otvírat a zavírat...Těch 55cm do hloubky je opravdu ale moc málo. Každá skála nebo kámen se dá rozbít a je lepší beton soudržný z jednoho kusu aspoň těch 80cm do hloubky.
Tak znovu a jinak. Sloupek, který bude držet větší křídlo 175x174 bude v zemi 65 cm. Drzhý sloupek bude z kopce a tedy rozdíl země je 10 cm a proto bude o 10 cm výš, tedy o 10 cm méně v zemi. Ten naštěstí bude držet malou branku( křídlo ) 9x cm do boku a 175 na výšku. Malá bude otevřena cca 15 hodin denně ( max) a velká cca 10 minut denně.
znovu položím otazku : jaký je kupovaný beton na ruční míchání, tedy ten co prodávají v baumaxech a jinde, kde jen dodám vodu. Je kvalitní? p.s. pokud přidám cement který v zimě zmrzl, má takový cement učinek nebo na něj mráz nepůsobí?
díky
doplněno 04.06.13 08:13:rikla: ono se to řekne navrtat, udělat něco navíc, svařit, ale když nepracuješ někde, kde máš přístup třeba k dobrému nářadí, nebo aspoň nějakému, tak je to problém. Dělal jsem branku na druhou stranu pozemku do lesa, a tam jsem asi po roce zjistil, že se mi mírně naklání ke sloupku, a tak jsem dal z druhé strany vzpěru. Budu muset tady vymyslet, že ji tady dám asi taky, jen popřemýšlím jak a kam aby nezavazela , aby o ni někdo nezakopával a nezranil se. Ono te=d už asi na papíře moc nevyřešíme, zas to bude chtít vydržet a počkat jak se to bude chovat.
jo a posílam bodíka ..dík
Kupovaný beton by měl mít zaručenou kvalitu, kolikrát je možná lepší než beton, co si někteří lidé namíchají sami doma. Přemrzlý cement by snad neměl být problém, ale spíš bude ztvrdlý, a to bych tam nedával. Vždyť pytel 25kg stojí okolo 70-80Kč, tak proč kvůli pár korunám na tom množství šetřit. S tou hloubkou děr ještě, jestli nechcete dále hloubit, tak bych aspoň zkusil tu skálu navrtat a natlouct pár roxorů, ať se to aspoň trochu spojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.