Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych vám napsala problém ktery nevím jak řešit . Bydlíme z manželem v bytě který manžel dostal při zaměstnání ještě za komunistu je to stabilizačni byt . Samozřejmě že podmínka byla odpracovat deset let tudíž už to má dávno za sebou. Manžel v loni skončil pracovní poměr a ted pracuje v praze, háček spočíva v tom že byt je přímo v areálu podniku.Já s dětmi tu pořád bydlíme a manžel dojíždi. Ředitel podníku se mně ptal kdy se budeme stěhovat ale my nemáme kam , nevím jestli nas chtějí vyštvat , ale myslím si že nás vyhodit nemůžou a jestli potřebují ten byt tak by nám měly dát náhradní.jestli někdo máte něco podobného nebo nějakou radu budu moc ráda.děkuji.
Vážená paní, domnívám se, že podstatné bude, jakou máte uzavřenou nájemní smlouvu a jak je byt v nájemní smlouvě pojmenován. Já jsem Vám stáhla něco o služebních bytech, ale něco mi říká, jestli tato kategorie bytů už nebyla zrušena. I když jsem Vám o nich našla níže uvedené povídání. Přečtěte si to, ale hlavně si prostudujte svou nájemní smlouvu. Potom bych doporučila kontaktovat - nevím přesný název - řekněme kancelář na ochranu práv nájemníků - není to dávno, co byly v každém kraji a dokonce snad tato poradna byla bezplatná.
Poněkud zvláštní kategorií nájemních bytů jsou pak tzv. byty služební či podnikové. Mezi ně se řadí byty určené pro ubytování osob, které mají v těchto bytech bydlet ze služebních důvodů proto, že by jinak byl ohrožen provoz objektů, v nichž se tyto byty nacházejí. Nejčastěji půjde například o školnické byty ve školách, různé drážní byty u železničních objektů apod.
Dalším typem služebních či podnikových bytů jsou byty, které zaměstnavatel pronajímá svým zaměstnancům (včetně bytů policejních sborů a jiných ozbrojených složek).
Nájem ve všech služebních a podnikových bytech je vázán na výkon práce pro pronajímatele. Ukončení výkonu práce pro pronajímatele je tudíž důvodem k výpovědi ze služebního bytu. I zde je však třeba poznamenat, že pro pronajímatele je obvykle nesnadné propuštěného zaměstnance vystěhovat ze služebního bytu, neboť ten má dle ustanovení § 712 odst. 2 [§ 712 odst. 2 občanského zákoníku] ve spojení s § 711 odst. 1 písm. b) občanského zákoníku[§ 711 odst. 1 písm. b) občanského zákoníku] právo na náhradní byt.
doplněno 30.12.08 20:47:son.cz/... tady máte ještě odkaz na sdružení na ochranu nájemníků, kam můžete směřovat svůj dotaz. Jak jsem koukala, mají poměrně rozsáhlou síť kanceláří. Máte uvedené kontakty i úřední hodiny, tak snad Vám to pomůže. Ale nejdřív si prostudujte tu Vaší nájemní smlouvu, případně další dokumenty k bytu. Dobrou noc!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.