Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chtějí nás vyhodit z bytu od zaměstnavatele

Od: carla* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, ráda bych vám napsala problém ktery nevím jak řešit . Bydlíme z manželem v bytě který manžel dostal při zaměstnání ještě za komunistu je to stabilizačni byt . Samozřejmě že podmínka byla odpracovat deset let tudíž už to má dávno za sebou. Manžel v loni skončil pracovní poměr a ted pracuje v praze, háček spočíva v tom že byt je přímo v areálu podniku.Já s dětmi tu pořád bydlíme a manžel dojíždi. Ředitel podníku se mně ptal kdy se budeme stěhovat ale my nemáme kam , nevím jestli nas chtějí vyštvat , ale myslím si že nás vyhodit nemůžou a jestli potřebují ten byt tak by nám měly dát náhradní.jestli někdo máte něco podobného nebo nějakou radu budu moc ráda.děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Vážená paní, domnívám se, že podstatné bude, jakou máte uzavřenou nájemní smlouvu a jak je byt v nájemní smlouvě pojmenován. Já jsem Vám stáhla něco o služebních bytech, ale něco mi říká, jestli tato kategorie bytů už nebyla zrušena. I když jsem Vám o nich našla níže uvedené povídání. Přečtěte si to, ale hlavně si prostudujte svou nájemní smlouvu. Potom bych doporučila kontaktovat - nevím přesný název - řekněme kancelář na ochranu práv nájemníků - není to dávno, co byly v každém kraji a dokonce snad tato poradna byla bezplatná.

Poněkud zvláštní kategorií nájemních bytů jsou pak tzv. byty služební či podnikové. Mezi ně se řadí byty určené pro ubytování osob, které mají v těchto bytech bydlet ze služebních důvodů proto, že by jinak byl ohrožen provoz objektů, v nichž se tyto byty nacházejí. Nejčastěji půjde například o školnické byty ve školách, různé drážní byty u železničních objektů apod.

Dalším typem služebních či podnikových bytů jsou byty, které zaměstnavatel pronajímá svým zaměstnancům (včetně bytů policejních sborů a jiných ozbrojených složek).

Nájem ve všech služebních a podnikových bytech je vázán na výkon práce pro pronajímatele. Ukončení výkonu práce pro pronajímatele je tudíž důvodem k výpovědi ze služebního bytu. I zde je však třeba poznamenat, že pro pronajímatele je obvykle nesnadné propuštěného zaměstnance vystěhovat ze služebního bytu, neboť ten má dle ustanovení § 712 odst. 2 [§ 712 odst. 2 občanského zákoníku] ve spojení s § 711 odst. 1 písm. b) občanského zákoníku[§ 711 odst. 1 písm. b) občanského zákoníku] právo na náhradní byt.

doplněno 30.12.08 20:47:

son.cz/... tady máte ještě odkaz na sdružení na ochranu nájemníků, kam můžete směřovat svůj dotaz. Jak jsem koukala, mají poměrně rozsáhlou síť kanceláří. Máte uvedené kontakty i úřední hodiny, tak snad Vám to pomůže. Ale nejdřív si prostudujte tu Vaší nájemní smlouvu, případně další dokumenty k bytu. Dobrou noc!

carla*
hodnocení

Mockrát děkují za odpověd a odkaz ,prostudují smlouvu a uvidíme. Přejí krasný nový rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]