Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění bojleru

Od: maxdamage* odpovědí: 6 změna:

DD, mám technický dotaz.. Chci kupovat nový bojler a rozhoduji se pro jeho nové umístění. Stávající je cca 7m od první výpusti (kuchyň),což je poměrně dost. Jelikož chci měnit komplet vodoinstalaci a mám možnost jej přemístit,nemůžu se rozhodnout,kam s ním. Mám 2 možnosti. Umístit jej do místnosti,kde nepadá teplota pod 18°C a druhá varianta je,do nevytápěné místnosti,kde teplota padá i k 5°C (v zimě). Je v tom rozdíl? Ovlivní to funkci bojleru,případně zvýší se spotřeba elektriky (el.bojler) za ohřev vody v chladnější místnosti? Hodí se mi totiž víc do té nevytápěné místnosti.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když bude bojler v teplé místnosti, bude v něm voda chladnout samozřejmě pomaleji. Jenže když budou kvůli tomu trubky k umyvadlu dlouhé, budete odpouštět víc studené vody, než dorazí teplá. O to víc zároveň napustíte studené vody do bojleru. Tu musíte následně ohřát, takže toho moc neušetříte. Já bych umístil bojler co nejblíže kohoutkům, bez ohledu na teplotu příslušné místnosti. Rozdíl ve spotřebě elektriky bude zanedbatelný a ušetříte za odpouštěnou studenou vodu.

"magdon" souhlas - nejlepší řešení. miro

endyfrog*
hodnocení

0x

Jasné je pokud dáte bojler do chladnější místnosti bude častěji ohřívat bude chladnout tím pádem se zvýší spotřeba energie ale pokud ho tam dáte snažil bych se obal a trubky řádně zateplit aby byl co nejmenší únik

hodnocení

0x
Samozřejmě že když dáte ohřívač do místnosti a nižší teplotou, bude jeho spotřeba elektřiny vyšší.V procentech bude o cca 40, v Kč za rok bych to předběžné odhadoval na 400-600Kč.
Záleží na více faktorech...

figurek*
hodnocení

0x

umístěte bojler tak, aby co nejméně zavazel a vy jste co nejlépe využili prostor. Úplně klidně jej umístěte i do nevytápěné místnosti. Bude to mít sice jakýsi vliv na teplotu vody v bojleru, ale ten vliv je skutečně minimální. Dále si k bojleru můžete dokoupit ještě vnější plstěný obal. Ten už by měl úplně bohatě stačit, aby tepelné úniky byly skoro nula nic.

vokr
hodnocení

0x

bojler je ideální instalovat co nejblíže k největšímu a nejčastějšímu spotřebiči,v tomto případě koupelna (pro instalaci v chladnu doporučuji udělat kolem kaslík z EPS 100 Z ,kuchyn bych neřešil tímto bojlerem (pokud je vzdálena od koupelny) ale řešil průtokovým ohřívačem se zásobníkem 3-5 lit.pod dřezem ,z důvodu úspory energie a vody

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]