Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování r.2012 BD

Od: druzstevnice* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, dostala jsem vyučtování BD za r.2012 s přeplatken 3000 a bylo mi řečeno, že to musím zdanit. Zdá se mi , že je to nesmysl, poraďte prosím. Ještě bylo řečeno, že polovina se musí dát/poschválení čl.schúzí/ na FDZ a druhá polovina, že se bude 1/12 měsíčně snižovat spr.náklady. . Vůbec se mi to celé nezdá?

Děkuji za radu

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Všechno, co vám vám bylo řečeno, jsou nesmysly. Částka 3000 Kč není váš příjem, to je jen přeplatek na zálohách, takže nějaké zdanění nepřipadá v úvahu. Členská schůze sice může schválit mimořádný příděl do FDZ (očekávají-li se mimořádné výdaje družstva), ale proč polovinu přeplatku? Každá bytová jednotka má určitě přeplatky v jiné výši a někteří mohou mít i nedoplatky. Pokud mimořádný příděl, tak buď všichni stejně nebo podle velikosti podílů. A druhou polovinu vám bude družstvo vracet postupně, každý měsíc jednou dvanáctinou? Nesmysl. Jsou to vaše peníze a máte právo je obdržet všech a najednou. Domluvte se s ostatními členy družstva a nedovolte, aby tyto hlouposti byly na členské schůzi schváleny.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, pokud se jedná skutečně o vyúčtování za služby, tak to není Váš příjem. Pokud by to měl být výnos např. z pronájmu NB v domě, tak o tom rozhoduje SVJ a je to zdanitelné. Doporučuji dobře se podívat, jakou listinu jste dostala. Zdravím!

doplněno 29.05.13 00:18:

Oprava - ne NB, ale NP = nebytové prostory. Omlouvám se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]