Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměr vodiče

Od: pepa2 odpovědí: 13 změna:

Zdravím všechny elektrikáře.Mám zapojit spotřebič s příkonem max.18 kW.Ze stavby mi zbyl vodič Cyky 5x2,5mm2 .Potřebuju to na vzdálenost cca 20m od jističe.Můžu to zapojit paralelně a vést oba kábly vedle sebe a tak zvýšit jejich zatížitelnost.Asi je to blbost. proto se ptám odborníků.A jaký na to použít jistič?Díky za radu.PEPA

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Jednofázových 18kW je téměř 80A, třífázově to vyjde na 45A. Drát o průřezu 2,5mm2 bývá jištěn 16Ampérovým jističem. mám počítat dál? ;)

Tazatel má jistě na mysli třífázový odběr s celkovým max příkonem 18 kW. Tedy 6 kW na fázi.

Je-li to tak,potom je nutno použít jistič 32 A a kabel s průřezem min.6mm2

hodnocení

0x
Otazka je zda je to 3 f spotřebič či jen 1 f. Ale podle přítkonu to bude asi pravďěpodobně 3f. A jaka je to zátěž
Odporova ( bojler, elektrokotel atd.
A indukční. ( motory , transfomatory , tepelna čerpadla a pod.
Pokud to bude ta odporova tak to by ten kabel asi stačil na fazi 15 A. Alr silnější by byl vhodnější
Pokud to je indukční tak ten kabel silnější kvuli jištěni na indukčni zatěz se dava jistič 1,5 - 2 nasobek jmenoviteho příkonu takže asi jistič 3 x 25 nebo 32 A Char. C nebo D
Pokud to je odporova tak by to možná. Zvladnul 16 A ale pro jistotu 25 A
Pozor eletrika je nebezpečná...
Chtělo by to vice info...
Obecně ten kabel je dost nahraně skoro až nevyhovujicí
Silnější nikdy neuškodí...
Jak raděj nade mnou oprimalně 4. Nebo 6 mm2. Cu
pepa2
hodnocení

Díky za odpovědi,ale mě by zajímalo,jestli můžu využít dvou káblů vedle sebe .Paralelně.Jestli mi 2,5 x 2 káble něco vylepší.To jsem se nedozvěděl.Já vím,že ten průřez musí být min 6 mm2.Ten stroj je 3 fázový.Jsou to topná tělesa v peci.

Šlo by to fungovalo by to ale je to prasarna... A z pohledu revizaka pravděpodobně nepřípustné...
Zainvestuj do kabelu tak drahej zase neni...

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

pepa2
hodnocení

Tak prasárna to je,ale jaký je rozdíl mezi 5mm2 a dvěma vedle sebe jdoucíma kabelama?Abych to pochopil.Je důležitější,aby byl kabel celistvý 5 mm2?Jaké tam budou ztráty?Nebude se to zapojení přehřívat?Díky PEPA

petrvalyi*

Pokud dojde ke zkratu na jednom z kabelů, bude problém. Bude jištěn silnějším jističem, než je zatížitelnost kabelu. Jistič pak nemusí vypnout třeba včas a kabel shoří.

hop®

Pokud dojde ke ZKRATU, jistič vybaví. Pokud nebude fungovat jeden ze dvou "drátů", je to jako kdyby se jeden drát "nalomil"...

hop®

Tak s tou "prasárnou" souhlasíme asi všichni *smich*

Noo, dva kabely s polovičním průřezem se asi budou chladit lépe než jeden drát na tu samou proudovou zátěž...

...ale nic jsem neřek´... ;)

pepa2
hodnocení

Já chtěl spojit paralelně 2 káble o průřezu 2,5 mm2.Na délku 20 m .Na jeden jedinný jistič.Prostě 3 fáze jeden s jedním atd.Dva káble vedle sebe.A ptám se znovu jestli je to blbost?Nebo raději koupit 6 mm2 kabel a proč?

hop®

Nooo, znova to počítám, podle Vašich upřesnění.

Neprojde to skrz předpisy, neprojde to revizí, ale kdybych to potřeboval doma (ne u zákazníka), tak bych to asi takhle udělal. Akorát bych tyto dva kabely jistil zvlášť dvěma 16A jističi a na koncích je spojil, takže celkový max proud by byl 32A - což by mělo stačit. Ale stále by zůstalo 16A na CYKY o průřezu 2,5mm2. Abych měl čistší svědomí, táhnul bych k tomu ještě zemnící C6Y, cena ze tenhle drátek už Vás nezabije...

A na odporovou zátěž nemusíte mít třífázový jistič, je možné mít tři jednofázové - je to podle norem...

Ale jak jsem už řekl - nic neříkám a neradím... ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]