Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpoždění stavby z důvodu mrazu vs obč zákoník

Od: clayman® odpovědí: 14 změna:

Zdravím Vás,
máme smlouvu se stavební firmou na venkovní práce s betonem. Smlouva byla podepsána 11. 12. 2008 a limitována do 11. 1. 2009. Je podle občanského zákoníku a nikde se v ní neřeší povětrnostní podmínky. Už se 14 dnů raduju z mrazů a ze zpoždění. Ne tak majitel firmy, který se odvolává na počasí... to, že v prosinci bylo krásně samozřejmě neřeší.
Chci se zeptat, zda si myslíte, že po doložení počtu dnů s mrazy má nárok na odklad termínu? Jen dodám, že se chci zachovat jako absolutní krysa a v mezích zákona z něj dostat maximum. Jde o plot, který měl být hotový už v létě. Teprve v prosinci se mi povedlo dát do smlouvy penále... proto vůbec nějaký zájem o stavbu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Domnívám se, že pokud stavební firma souhlasila se smlouvou bez poznámky, že termín předání stavby mohou negativně ovlivnit - posunout - doložené povětrnostní vlivy, je to jejich problém. A když ji podepsala 11.12.2008 s termínem do 11.1.2009 mohla předpokládat tuto skutečnost. Navíc se jednalo o venkovní práce. To i já jako stavební laik bych si setsakra rozmyslela takovou smlouvu podepsat. Jistě bych to zohlednila, pokud by se jednalo o solidní firmu, se kterou jsem na 100% spokojená a dodržují kvalitu i termíny prací. Pokud můžete zase Vy navíc ještě doložit, že nebyl důvod nedokončit plot již podle původního termínu v létě - tak klidně buďte absolutní krysa! *bum*

hodnocení

letním termínem už nejde zcela korektně argumentovat, tohle je částečně nová smlouva, ale souhlasím :)

doplněno 27.01.09 12:29:

ještě perlička: zavolal, že nastupují příští pondělí na práci... zpozdné mu vážně asi nevadí a čeká na další mráz *smich*

dusatka*
hodnocení

2x

Ahoj! Podle mě jednoznačně žádný nárok na odklad termínu nemá, takže pěkně vyzvat k předání díla, že na tom trváš, a požaduj penále ;)

hodnocení

díky, Dusatko. K dnešnímu dnu to už dělá 7.140,- a počítám že 15tis to udělá celkem, možná více. Oni nejsou schopný dělat rychle. Postavit plot a vylít ho nejméně 3 dny, narvat tam plaňky, natřít je atd další 3 dny, mezitím víkend 2 dny, přijdou až v pondělí tj. další 4 dny. Ono se to nezdá, ale čas kvapí... :-D

Nejvíc se těším zase na ten ublížený pohled, že pro nás dělá první poslední jak jen může... ach jo. Ale nedarujumu ani korunu, už proto, že koukám po novém PC *smich*

kejki3
hodnocení

0x

Asi předpokládají obecná ustanovení o vyšší moci, ale zima v zimě mi do této kategorie nesedí. Koukněte na OZ. Podle mne je osvobozen u nepředvidatelných jevů - záplavy, vichřice. Podpis je projevem svobodné vůle, takže pokud je příčetný k právním úkonům, do něj!

výtka
Upozornění od sys clayman 27. 01. 2009 12:27:07

často Vás tu potkávám a napadlo mě, zda nechcete zkusit registraci :) Bude snadnější Vám vyjádřit díky za rady :)

hodnocení

pokud je to tak, jsem spokojený. Zkusím počkat na někoho z právníků, kteří na poradte.cz jsou, aby mě ujistili... prosím :)

Beru to stejně, když podepisuju v prosinci a jsem spokojený, že jsem mu zase nechal další měsíc, těžko budu ten ušlápnutý, když za prvních 14 dnů nehnu zase ani cihlou... co říct, někdo je nepoučitelný a stále se cítí ukřivděný.

hodnocení

0x
..."Teprve v prosinci se mi povedlo dát do smlouvy penále"... "jde o plot, který měl být dohotovený už v létě"...
ve smlouvě by jste měli mít nějaký termín dohotovení, takže myslím, že nemešká od 11.1.09 ale od původního termínu.
pokud se dobře pamatuji, tak občanský zákonník řeší omeškání při dodání služby, já jsem tak párkrát dostal například od autoservisu slevu slušné % z ceny prací za každý zmeškaný týden. Je to už delší čas, tak si nepamatuji kolik, a kde v zákonníku to je, bohužel. to možná bude vědět někdo jinej. A pokud bere slušná firma zakázku na práce, které jsou závislé na počasí, tak by měla s tím počasím počítat, to jde na její triko. Firma souhlasila nebo dokonce určila termín? Tak potom co by chtěla..
hodnocení

no, předpokládám, že zpozdné nastavené v prosinci nemá zpětnou platnost, ale platí jen k novému termínu. To mi stačí :)

pokud se v prosinci nezrušil termín původní, teda do leta, tak mešká pěkných pár týdnů, záleží na tom, jak to bylo formulováno - ta nová smlouva?, dohoda?, upřesnění termínu?, a pod. můžete mít nový termín na tu betonáž, ale podle té starší smlouvy měl práce ukončit řekněme do léta. a pokud je v soupisu prací i to betonování, tak tu smlouvu nedodržel, bez ohledu na to, že jste se dohodli na dokončení betonování až na leden...

myslím, že právníci budou lepší rádci...

honza123*

pokud se nemýlím, existují přidavky do betonových směsí, které umožňují práci v mrazu.

hodnocení

pokud se nepletu já, takový betom existuje. je drahý a umožňuje použití v mírných mrazech kolem 0°C, do -20°C snad nic není :)

hodnocení

0x

...a mě beton zmrnul, páč 25.12. přišli mrazy. Uvidíme co se stane v létě.

Vám, pane claymane, bych doporučil vyzvat k předání díla dle smlouvy, vyčíslení částky za denní penále.

hodnocení

počkám s čím přijde po termínu, nechci to hrotit předem, protože je to takový člověk, že by mohl utéct od rozdělaného díla a už bych ho vidět nemusel resp. odvedenou práci by nadhodnotil. Raději vyčkám na předání... na tom snad není nic špatného :)

jarmik*
hodnocení

0x

Tak jsem se zlehka podíval, jestli k tomu je nějaký rozhodnutí, a sám jsem překvapen, že jsem k tomu nic nenašel.

Můj pohled by byl ten, že zhotoviteli muselo být předem jasné, že nebude možné stavět kdykoliv v té době a že bude muset využít všechny dny, kdy to zrovna půjde, a nenchávat to na leden.

Takže jestli bylo objektivně možné to zvládnout třeba po uzavření smlouvy, tak si myslím, že se nemůže bránit, že prodlení nezavinil (což je občanskoprávní smluvní pokuty ta obrana, ne vyšší moc).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]