Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení a odvlhčení soklu

Od: martinz odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

máme půl roku koupený domek a je postavený ve stráni. Ve spod zadní zeďi, která je více ponořená do stráně... se ve vnitř objevovala u země slabá plíseň, a v zimě šlo reálně cítit že dole u země byla zeď o moc chladnější.

Obkopal jsem teď základy ze zadu a chci tam dát soklový polystyren. Rád bych se ale poradil jak.

Soklový polystyren styrodur má výt strukturovaný. Měl by být zelený nebo růžový. (tohle jsem dostal radou od známého)

Pak radil že nesmím podkopat základy.
Kolem to chce zásyp se štěrku neboli vyosévek průměr 8 až 16mm.
A to obalené v geotestílii šířky 1 m a odpovídající délky...
Mě zajímá jak to má být moc hluboko. Jestli stačí tak jak jsem to vykopal - asi 20cm.
Jak bych to udělal jsem zakreslil na obrázek vedle skutečné fotky obkopaných základů.
Je to takto vpořádku?
Bude se i zateplovat normálním fasádním polystyrenem i vnější obvodobé zdi. Počítáme 16cm polystyren.
Děkuji
Martin

Zateplení a odvlhčení soklu

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den.

Martine, neznám Váš objekt, ale jen obecně:

Pokud nemáte funkční vodorovnou hydroizolaci, nepomůže odkopávání a vkládání nopovky, geotextílie a drenáže. vy tím jen docílíte toho, že deš´tová voda rychle zateče do podloží až k drenáži a tam se bude hromadit.

na tepelnou izolaci se používá XPS (extrudovaný polystyren) s povrchovou úpravou vaflováním.

Když přiložíte XPS ke zdi, tak ten vám nepustí vlhko ke zdi. Nopovka slouží jako ochrana tepelné izolace.

Od vrstvy XPS přímo budete pokračovat pěnovým polyšem. co dál není jasné?

Přeji správné rozhodnutí.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj Martine. Jen bych trochu doplnil Milana. Určitě, než bude cokoliv dělat dál, tak si zjistěte, jak je to s vodou nad domem? Jestli z meze teče bez deště, za deště? Nebo tam je jen nějaká vlhkost? Kde je vodorovná izolace, jestli tam vůbec je?Jak je ještě hluboko ode dna výkopu ke spodku základů. V případě přítomnosti vody jsem třeba já za barákem zahrábnul na půl děrovanou 150mm kameninovou rouru. Mezi ni a betonovými základy jsem nanesl betonovou vrstvu která vyplnila kout do šikma-do spádu k dírám roury. Já, abych ten detail nechutně vylepšil, jsem svislou část základů potáhnul-navařil IPOu. Jakkoliv se tam nyní objeví odkudkoliv nějaká voda, tak frčí rovnou do nejhlubší části vyspádované větrající kanalizace.Ještě jsem ty díry zakryl GEO textilií skoro až k povrchu výkopu vně trubky.Trubku s tkaninou jsem zakryl štěrkem co je větší než ty otvory v trubce-asi 5cm, nad to jsem narovnal makadam a na vrch jsem nasypal frakci asi 12-22. Roura by měla být ve spádu k odtoku.V horní části by měla roura ,(já ji tak teda zahráb) být pod spodní částí základů tak do půlky průměru. Potom se nemůže stát, že by do domu mohlo nějak zatéct. Ale záleží na tom, jak je vysoko-kde je vodorovná izolace a jak to tam je provedeno. Tipuji si, že za zdí je přízemí. Při jen zemní vlhkosti se používá plastová děrovaná až 100mm drenážní hadice.Zakopání a její zásyp je podobný. Ahoj Vašek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]