Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem družstevního bytu

Od: votruba odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, vlastním družstevní byt v panelovém domě. Od příštího roku se však chceme přestěhovat na chatu na vesnici. Čeká mě tedy příprava bytu k pronájmu a rád bych zde dostal pár rad od někoho, kdo už má toto za sebou ...

Byt je to 3 + 1 vybavený. V bytě novému nájemci zůstane nová kuchyňská linka, koupelna s vanou a pračka. První otázka je k těmto vybavením, jak je zanést do smlouvy, pro případ, že se ty věci podaří nájemci zničit?

Na co si dále dát pozor? Co je třeba podchytit?

Budu vděčný za každou radu k tématu z praktického hlediska.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vzhledem k tomu, že budete uzavírat smlouvu, je nutné si ujasnit pojmy, aby nebylo možné smlouvu prohlásit za neplatnou. Tak předně: vy nevlastníte byt, jeho vlastníkem je družstvo; vy jako člen družstva jej máte pronajatý. Vy jej tedy nemůžete pronajímat, nýbrž jej přenechat do podnájmu (podnajímat). Z toho vyplývá, že budete uzavírat podnájemní smlouvu s člověkem, který bude podnájemníkem. Do podnájemní smlouvy uveďte, že vnitřní vybavení bytu není poškozené a že podnájemník odpovídá za jeho případné poškození tak, že uhradí případné opravy nebo výměnu věci za novou. K běžnému opotřebení se přitom nepřihlíží. Promyslete si, jakým způsobem bude podnájemník platit energie, jejichž spotřeba se vyúčtovává. A jak je výše uvedeno, k podnájmu je nezbytný souhlas majitele bytu, což je družstvo.

doplněno 25.05.13 13:41:

Svou odpověď jsem formuloval na základě vašeho dotazu, kde uvádíte, že jde o družstevní byt. Takže to družstevní byt není, je ve vašem vlastnictví, proto žádný souhlas nepotřebujete, a budete uzavírat klasickou nájemní smlouvu, kde vy budete v roli pronajímatele a protějšek bude nájemcem. Doporučuji také do smlouvy uvést, že nájemce nesmí v bytě provádět úpravy bez vašeho souhlasu.

hodnocení

0x

za prvé zajistěte souhlas družstva s pronájem bytu. Bez toho to nejde. Za druhé do smouvy vypište co je vše součástí bytua v jakém zhruba stavu, smlouva může obsahovat, že drobné opravy v bytu hradí nájemník. Chce t sehbat nějaký vzorsmlouvy na správě družstva by to mohli mít.

jabraka*
hodnocení

0x

Protože mám souseda,který takový byt pronajímá,mohu posloužit mnoha radami.Především,pokud je to družstevní byt,převeďte si ho urychleně do vlastnictví.Pak je na řadě volba nájemce.Pokud chceš na tom pronájmu hodně prodělat,pronajmi ho nějaké romské rodině.Po určité době tam bude bydlet 40 - 50 lidí a zase po měsíci,když nebudeš mít zaplaceno,zmizí všichni jako pára a bude nezaplacená voda a plyn a elektro za 100 000 Kč.Ukradnou pračku a sporák.Policie s tím samozřejmě nic nenadělá.

JABRAKA

votruba
hodnocení

Jabrako, tomu přesně se chci vyvarovat, proto sem píši s žádostí o radu, jak se takovým případům co nejvíce a nejobratněji vyvarovat...

Pane Bruno2, aby jste tomu rozuměl, byt mám od družstva odkoupený, je tedy můj, ale panelový dům, ve kterém se byt nachází spravuje družstvo...

Jak tedy zanést do smlouvy co nejšikovněji a nejvýstižněji termíny, aby se mi nestaly ty problémy, které popisuje Jabraka?

jabraka*

Pokud je byt ve vlastnictví,je po právní stránce záležitost jednodušší.Správcovství družstva spočívá jen v aplikaci účetních operací pro vlastníky samozřejmě za úhradu.Podnajímatelé takového bytu musí dostat smlouvu io nájmu,kde budou řešeny podmínky bydlení,včetně sankcí za škody.Co se týče výběru nájemníků,hledal bych nájemníky finančně zajištěné,a raději bych volil nižší nájem,abych našel solidní rodinu.

JABRAKA

sebod*

energie ať si na sebe převede nájemník. Vyhneš se nemilému překvapení v podobě vysoké faktury za tyto služby.

hodnocení

0x

Můžete ale taky sepsat jenom PODNÁJEMNÍ SMLOUVU, aspoň tu sem měl já i když to bylo v bytě ve kterým sem už 25 let bydlel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]