Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plot s použitím zemních vrutů

Od: hana55* odpovědí: 8 změna:

Zdravím, je taky někdo, kdo by měl postavený plot s použitím zemních vrutů? Kolem domku je starý, částečně popadaný plot, který je potřeba vyměnit a vymýšlíme co by bylo lepší. Máme poplastované pletivo a teď řešíme, jestli sloupky na plot zabetonovta nebo si vybrat zemní vruty. Má někdo vlastní postřehy jestli se to vyplatí, jestli jsou ty vruty pevné a bez problémů celý plot udrží? Případně nějaké zkušenosti s jinou stavbou upevněnou pomocí vrutů? Četla jse, že se to používá i na stavby a podobně.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Použití zemních vrutů je lepší v únosných zeminách,nebo navážkách.Lepší je vyvrtání otvorů a zabetonování nosných sloupků.

JABRAKA

hodnocení

0x

Zemní vruty je dobrá věc a drahý vynález.

Já je používám na ohradu pro slepice. Až mají slepice místo trávy pod nohama jenom hlínu, tak vruty vytočím a posubu na jinou část zahrady.

Teď jsme trhali stromy na zahradě a jeden kořen byl v blízkosti vrutu, takže mi traktor vytáhl kořen i s vrutem.

Jinak vruty drží jako čert. Vloni když bylo sucho, tak byl docela problém vruty ze země vytočit.

Jediný problém u vrutů je, že se v nich trvale drží voda. Ikdyž má vrut dole otvor pro odtok vody, tak tam voda stále zůstává. Takže nějaké tenkostěnné sochy asi brzo uhnijí.

Přemýšlel jsem i nad použitím jako základ pro plot, ale to by byla investice za několik desítek tisíc korun. Nejlevnější vruty s délkou 450mm stojí kolem 300Kč. Na plot by musely být delší vruty a ty jsou dražší.

jaii
hodnocení

0x

Betonování je šílená práce + šílený bordel, ale vyjde to levnějc - stabilita záleží dle odvedené práce. Vruty jsou namontované za jedno odpoledne, ale zas vyjdou o něco dráž. Plot by měly udržet, i kdyby se na něj posadilo slůně, na vrutech se staví pokud vím i menší domky, čili plotu bych se nebál.

Pokud jdeš po ceně, betonuj, pokud po pohodlí a výdrži tak zkus asi vruty - teda pokud nebudeš oplocovat hektarovou pastvinu...

hodnocení

0x

Do vrutů bych nešel. Tak nějak si myslím že vruty jsou konstruované jen na svislou zátěž. Pokud necháte prorůst plot břečťanem a opře se do něj vítr, bál bych se vyvrácení.

hana55*
hodnocení

Díky za všechny rady. No ten plot bude mít nějakých 30 metrů a určitě ho neplánuju porůst břečťanem. Ten už nám roste jinde. Z vedlejší strany už máme jenom družstvo a po celé délce pozemku, máme jejich nenahozene zdi, takze ty necháváme porůstat břečťanem,aby to bylo trochu zelené. A délka těch vrutů se vybírá podle výšky plánovaného plotu?abych věděla, v jaké cenové relaci se budu za vrut pohybovat.

S výběrem zemních vrutů by vám mohli pomoct v prodejně.

Pokud chtějí vaše peníze za jejich zboží, tak by měli také ochotně poradit.

Já bych na krajové sochy rozhodně použil delší vruty a minimálně jeden delší vrut dát třeba doprotředka délky plotu.

Krajové sochy bych dal délku 1metr (případně i tu prostřední) a na zbytek bych použil vruty délky 650mm.

U plotu ještě musí být vzpěry, tak ty by mohly držet na vrutech délky 550mm.

hana55*
hodnocení

No obepíšu několik prodejců a uvidím, co se dozvím. Cena bude asi nejzásadnější parametr, co si budeme povídat :) Asi budu objednávat na netu, předpokládám, že to bych mohla něco ušetřit oproti kamenným prodejnám.

A ta délka 650mm je nějaký standard nebo jak to je? Pletivo má na výšku 1,5 m.

Nejsu si jistý, jestli objednávkou přes net něco ušetříš.

Já kupuju vruty v prodejne v Blansku a tam mají stejné ceny jako jinde (co jsem kdysi porovnával).

Takže to vypadá, že všichni prodejci mají danou cenu, za kterou jednotlivé vruty prodají a je jedno jestli vruty kupuješ 10km od domova nebo na druhém konci republiky.

Délka vrutů se vyrábí různá. Stačí si vybrat. (hrubý přehled délek: 550; 650; 800; 1000; 1300; 1600; a další). Vruty se liší podle způsobu horního ukončení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]