Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení podlahy přízemního bytu

Od: petrn* odpovědí: 5 změna:

Zdravím všechny a otáčím se na ně o radu či zkušenost, za kterou předem díky. Bydlím v domě o dvou patrech, který je celý podsklepený a zastavěn částečně do svažijícího se terenu. Můj byt je v přízemí a jak je známo chlad jde od podlohy, tudíž je zde nejvetší chlad oproti bytum výšše. A je znát i tepelná pohoda, ktera vyšší vlhostí stoupa na stupníci teploty. O co jde je, že jsem přemýšlel jak toto vnitřní klima vylepšit nebo ustálit na příjemnější mez a hlavně menší peníz. Byt je nad sklepením, ktere je ve svahu, a nad garaží-tyto prostory nevytapěny. Dům je stavěn ze 60 šířky cihel bez izolace a podlahy mám betonové,okna plastová. Vím že izolace udělá hodně, ale jde mi ted o zamezení chladu z podlahy. Jsou předpokládám dvě možnosti. Izolovat stropy v suterénu nebo navýšit podlahy v bytě. Napadlo mě strop potahnout EPS, stejně jako u fasady. A ted bych rád slyšel názor někoho kdo podobný problem řešil a s jakýmy výsledky? Popřípadě jak správně postupovat. Co se týče charakteru stavby tak doplním jakoukoliv otazku. Ještě jednou díky všem za slovo do diskuse...

pěkný den...

P.N.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tmaro
hodnocení

0x

Nejefektivnější je většinou zateplovat z nejchladnější strany, ve Vašem případě tedy ze suterénu. Provedl bych to klasicky polysterénem stejně jako na fasádě. Vyjímkou jsou jen kotelny a podobně, zde by se polystyrénem zateplovat nemělo. Každopádně pokud Vám něco či někdo brání zateplovat zespod, může se zateplit i zvrchu, to je však poněkud složitější. Jinak se zateplením zespoda polystyrénem se můžete setkat velice často např. u paneláku.

petrn*
hodnocení

Díky za odpověd... Tak nějak sem si to myslel. Provedení ze spodu bude určitě lepší a efektnější. Prostory mám a majitelem jsem. Co se tyče kotelny tak tam bych to ani nezateploval. Teplota v místnosti je spíše plusem. K zamyšlení jsou asi jen tepelné mosty od příček ve sklepení, ale vše asi vyřešit nejde. Ještě co mě napadlo, co je lepší zhlediska použití materialu. Jestli polystyren nebo "skelná" vata (nevybavuju si přesný název, nebo výrobce) pro zateplení podkrovních bytu.Ale tam by musela dle mě přijít parotěsná folie a samo podbytí sadrokartonem...což semi zdá pracnější a nakladnější.

Ještě poprosím pokud má někdo opravdu zkušenost a hlavně může posoudit rozdílnost stavů před a po, budu rád za jakoukoli napsanou větu. Zatím diky...

Petře,

"Ještě poprosím pokud má někdo opravdu zkušenost a hlavně může posoudit rozdílnost stavů před a po, budu rád za jakoukoli napsanou větu."-***************to nemohu, nemám tento případ.

"estli polystyren nebo "skelná" vata (nevybavuju si přesný název, nebo výrobce) pro zateplení podkrovních bytu.Ale tam by musela dle mě přijít parotěsná folie a samo podbytí sadrokartonem...což semi zdá pracnější a nakladnější."

To záleží na vaši šikovnosti, jakou částku chcete investovat, jak má vypadat povrch a podobně. Zkuste se rozepsat a pak můžeme pokračovat.

petrn*
hodnocení

Zdravím...

Předem diky za reakci...

Byt 3+1 je situován tak, že obývák, kuchyn, kopelna, špajz, záchod a častečně předsín jsou nad garaží (na 3 auta) o celkove rozloze cirka 45-50m. Ložnice (13m) je nad sklepem a dětský pokoj (30m) je nad kotelnou a skladem uhlí. Osobně bych právě chtěl hlavně zateplit garáž (v zimě se větra atd. ) a ložnici. Dětský pokoj respektive sklad uhlí bych zatím s kotelnou odsunul v závislosti na přestavbě prostoru v budoucnosti při změně vytápění. Strop v garaži je tvořen 20cm panely, ktere mají vnitřní duté odlehčení.

Moje vize a přání je samozřejmě za co nejmenší peníz "udržet chlad" pouze v garaži. Myslel sem že bych potahl 10 cm (je jasné že čím víc tím líp) EPS na strop, dal lepidlo, perlinku a přethl ještě jednou. Pak začistil a třeba jen přebělil. je to přece jen garáž, takže vzhled nemusí byt par-excelanc, ale funkčnoct vyžaduju. Nebo vytvořil jakýsi šalunk s prken, vypěchoval vatou, zavěsil sadrokarton na vlastní konstrukci jako překrytí. Musím se přiznat, že nejsem odborník ani v jedné možnosti, takže moje představa je poněkud asi strohá. A hlavně ruzné součinitele prostupu a přestupu tepa pro EPS a vatu mi nejsou zrovna známy.

Proro jsem se obrátil i tímto směrem. Co se týče šikovnosti a peněz, tak uplně levej nejsem (doufám) a peníze se holt budou muset naspořit.

Ono celé téma je poněkud obsáhlejší tím, že sklep a sklad uhlí jsou v terénu a vzhledem k tomu že tato číst domu je ze 40 let (vůbec nevím jestli tam je aspon ipa nebo něco podobneho) tak myslím ,že by nejdřív chtělo celý tento prostor odkopat, potáhnout obvodové zdivo aspon nopovou folii, zasypt štěrkem a udělet drenáže. Neříkám že jsou zdi vlhké atd., ale jak se řiká.. je to jedno s druhým...

petr n.

Petře, chceteli postup, prosím, ozvěte se na ICQ 55180641, skype: milancukrar

Tady bych jel "svoji" metodou, a vy pak napíšete "co kdybych udělal" a jdem znova. Takže buď obecnou radu a nebo postup.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]