Jak vyrobit botník místo staré panelákové skříně?Konstrukci uvnitř a dveře chci vyhodit,takže zbyde výklenek 60x60 ze siporexu.Asi to zadám některé firmě,co dělají vestavěné skříně,mají sice i doplňky,ale takové vysouvací police na boty jsou dost drahé a taky jsem limitována rozměry,které zůstanou po přidání ještě dvou lamino desek po stranách(prý jsou nutné).Uvítala bych nápad,jak uzpůsobit vnitřek.Díky.
U fochů si rozmyslete výšku - jeden např. na nízké boty, jeden na kotníkové, jeden na domácí, hloubka je ideální akorát na délku bot, a místo dveří nejlíp závěs, aby to mohlo vysychat, jinak by se tam nedaly dávat mokré boty. Fochy ne z laminované dřevotřísky - ta se vlhkem časem rozlepí, nejlíp dobře napuštěné a natřené dřevo nebo překližku, popř. sololit.
Asi by bylo nejlépe do těch zmíněných desek po stranách vyvrtat po pěti cm otvory (nad sebou) po celé výšce a do těch pak dle libosti vkládat podpěrky pod police. Police by asi bylo dobré zhotovit z mřížek s čtvercovými oky 10x10 mm. Vše je možno za poměrně slušný peníz koupit v železářství, na malém městě v domácích potřebách. Čelo díla bych pak korunoval dřevěným rámkem s několika příčkami, na kterém je napnuto jutové plátno. Ten je upevněn na tzv. lomené panty (myslím, že by vám mohly zbýt z původních dveří. Vznikne tak celkem hezký a hlavně dobře větraný botník, který stojí třeba také u nás na verandě... Zdravím
ewa*
Díky.Dneska jsem oběhla několik firem,co dělají posuvné dveře a jejich vysouvací police a botníky jsem zavrhla-příšerně drahé,některé neskladné a nesedí do rozměru.Takže se zatím přikláním k vyvrtání těch otvorů s tím,že do nich dám ty mřížky(dají se uříznout na míru?),nebo tyčky-dvě vzadu a dvě vepředu,kdy bota bude trochu sklopená a několik těch párů nad sebou.
Jeden prodavač mě dokonce bez obalu řekl,že je lepší to zadat truhláři,že oni a všechny ty velký firmy jsou nehorázně drahý.Myslíte,že ano?Krom toho botníku se bude dělat ještě jedna skříň-nechci mít z bytu staveniště s hromadou pilin,tak nevím.
Ta mřížka se prodává v šíři jednoho metru, neřeže se, ale štípe kleštěmi štípačkami. Polici je třeba vytvořit na všechny strany alespoň o dvě pole delší a tento přebytek pak pomocí plochých kleští ohnout v pravém úhlu na spodní stranu - vytvoří se tak vyztužení a police se neprohýbá. Oni ty tyčky taky celkem jdou, ale ty boty musejí mít podpatek nebo jsou opřeny o zadní stěnu a to asi není zrovna ideální... Hloubka vaší skřínky však dovoluje postavit boty na vodorovnou plochu... nepředpokládám, že by jste do botníku ukládali boty se zbytky sněhu...
Nelze srovnávat firmu s kutilstvím... Pokud si něco člověk dokáže vyrobit sám, je to dobré a jistě mu to způsobuje velikou radost, pokud se mu záměr povede. Já sám zastávám názor, že každý má dělat to, co opravdu umí a tím si vydělat peníze na to, aby si mohl zaplatit to co neumí...
pavel2*
Na fochy bych použil radši plné desky. U těch mřížek vám bude bláto z horních bot padat do spodních.
My na vesnici, než vrazíme boty do botníku, v každém případě z nich odstraníme bláto ještě před vstupem do domu. A pak je dáme na mřížku, aby nám do druhého dne pěkně prosychaly... Ostatně taky co se skřínkou na boty, na jejíchž policích se hromadí hromady bláta? A do zvlhlých bot se ráno opravdu blbě leze...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.