Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, může mi někdo poradit jak postupovat při rekonstrukci rodinného domu, který vlastním se sestrou a každý máme 1/2 domu s tím že matka tam má doživotní bydlení.Dům je ve stavu který potřebuje opravy. Jen nutné opravy a to podřezání zdiva- vlhkost v celém domě asi do jednoho metru od podlahy a nová voda, vlastní studna nevyhovuje, voda se nedá používat k vaření.Tyto opravy jsem schopen udělat protože si myslím, že je to nutné aby tam naše matka mohla fungovat.Když jsem tyto požadavky přednesl sestře t.j. majitelka druhé poloviny domu, nechce se na opravách podílet.Jak mám v tomto případě postupovat aby se rekonstrukce dotáhla do zdárného konce? je vůbec nějaké řešení?
Marto, pane, tady Vám radí jak postupovat, já budu jen varovat, opravdu varovat, páč když investujete do nemovitosti 100Kč, tak dalších 50 a více (zhodnocení) korun zaplatíte časem sestře na vypořádání. Pokud se nedohodnete se sestrou, nedělejte opravu. Po čase si najme právníka a z Vás to dostane.
nejjednoduší řešení vyplatit sestru a barák převést na sebe, jinak neexistuje řešení jedině se soudit - provést opravy a nechat si zaplatit, jenže na úpravy nedostanete stav. povolení pokud je sestra majit. 1/2 domku a nebude chtít...jedině rozumná dohoda až po zapsání na katastru na Vás...nebo navštivte advokáta, který vám určitě poradí jak uedenou věc řešit - protože se hlouběji seznámi s okolnostmi které já třeba nevím...hezký den.
Děkuji za odpověď, jako řešení vyplatit jí polovinu jsme zkoušeli, na to nechce přistoupit a na opravách se také nehodlá podílet, že tam nejezdí tak jí to nezajímá ale že tak má žít její matka to jí také nezajímá, dají se vůbec tyto opravy dělat i bez jejího souhlasu nebo jak to vyřešit?Děkuji za vaše odpovědi.
Už to tady bylo. Na návrh soudu může dojít k vypořádání. Nejhorší varianta je právě to 50/50. Pokud se neshodnete, vše musíte řešit přes soud. Takhle by se to vyřešilo na stálo.
Spousta lidí dělá podřezávání bez povolení, ale má na to stavební povolení být a navíc byste zhodnocovali její polovinu bez náhrady. Domy často vlhnou, pokud se v místnostech netopí a nevětrá, tak se to zhoršuje. Maminka asi bude užívat jen část a dům pak chátrá. Určitě první obejděte okapy a odvod vody z nich.
Ještě jednou se sestrou proberte, jak si ona představuje budoucnost svého vlastnictví poloviny, proč se toho nechce vzdát, samosebou za úplatu.
Také bych doporučila jako předchozí poradce nejprve vyřešit majetkové vztahy. Předpokládaná rekonstrukce nebude určitě levná záležitost a spoléhat na nějakou ústní dohodu - to nefunguje ani v rodině. Navrhněte sestře odkoupení její poloviny domku. Podpořit by Vás měla i matka, už proto, že jí chcete zajistit slušné bydlení. Můžete i požádat soud o vypořádání podílového vlastnictví. To je ovšem až druhá verze, protože to může narušit Vaše rodinné vztahy. Také by bylo možné uzavřít se sestrou na smlouvu o budoucí kupní smlouvě na její polovinu ve Váš prospěch, kde by byla uvedená současná cena, která by byla ponížena o polovinu Vámi vložených investic. Tam jde o to, pojistit si výši ceny a vložené investice. A samozřejmě i termín a podmínky koupě. Jak už jsme uvedli, nejlepším řešením by bylo vypořádat majetkové vztahy před započetím stavebních prací.
doplněno 26.01.09 14:40:Vaše doplnění a má odpověď se míjely. Tak asi nezbývá, než požádat soud o vypořádání spoluvlastnictví. Ještě bych zkusila sestře napsat, že je potřeba provést stavební úpravy - popis a odhad ceny. A že toto je nutné vzhledem k havarijnímu stavu nemovitosti a odstranění následných škod na společném majetku. Ještě bych tam neopomněla uvést nutnost oprav k zajištění bydlení pro matku. Poslat samozřejmě doporučeně a třeba ji to dojde, že se musí o část svého majetku také starat.
Ještě jsem se chtěla zeptat zda můžu dělat úpravy na celém domě bez jejího svolení aby nevznikl nějaký problém myslím tím ze strany spoluvlastníka- třeba neoprávněné vniknutí na její majetek?
Domnívám se, že u věcí, kde je třeba stavební povolení to může vést k schválnostem a pokuty jsou vysoké. Na přístup máte právo, už jen třeba z titulu spoluvlastnictví a souhlasu uživatele - maminky. A těžko se někdo bude bránit zhodnocení domu, nebo ještě lépe, krokům proti znehodnocení stavby vzlínající vodou.
Jste vlastníky ideálních podílů, nemůžete si svévolně říct - východní půlka je moje, tam nechoď. Možná se sestra bojí právě toho, že by se tam pak už nemohla podívat, že tam vyrostla...
Moje prabába byla moudrá žena, takže jeden z jejích citátů: "Spolek je dobrá věc. Ale dva jsou moc."
Milane, já bych ještě dodala, že pravnouček určitě od své moudré prababičky hodně moudrého pochytil a tak mu také za všechny dobré odpovědi a to nejen této konkrétní, dávám - abych se neopakovala - "velmi dobré"!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.