Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna

Od: filipes* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer,

tímto se na Vás obracím s prosbou,jaká kamna si pořídit do našeho RD.Máme dobře zateplený RD a náklady na topení o ohřev vody máme za rok 12.500 kč.V domě máme rekuperační jednotku a tak si chceme pořídit pouze teplovzdušná kamna a to hlavně na jarní a podzimní dny,nikoliv pro úsporu.Chceme do toho dát maximálně 22.000 kč.Na trhu je mnoho značek a já nevím,kterou zvolit z důvodu spolehlivosti,spotřeby paliva atd.Vzhledově se mi líbí tyto kamna od značek:Romotop,Fireplace,ABX,Thorma...

Moc děkuji za radu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

topic
hodnocení

0x

Hledejte kamna s kvalitním spalováním a co nejmenším výkonem (jinak vás to upeče), obecně tradiční výrobci kteří umí kamna udělat a nešidí materiály... Je to jedna velká místnost nebo víc menších? Pokud jedna velká, tak můžou být i sálavá, pokud víc menších tak určitě teplovzdušná (konvexní = dvouplášťová). Šikovná je plotna na horní desce.

filipes*
hodnocení

Dobrý den,

zatím moc děkuji,jelikož máme bungalov plánuji nad kamny zhotovit odtah do rekuperace a poté teplo dopravím do dalších místnosti.Jde mi hlavně o to,jakou vůbec značku zvolit.Vím,že by byla ideální kamna kanadská,jotul,morso,aduro,ale máme to jenom pouze na občasné zatopení,nikoliv jako úsporu vytápění.Kamkoliv zavolám,každý vychvaluje tu svou značku a tím pádem jsem tam,kde jsem nyní.Nevím,jakou značku vybrat,abych se nespálil.

Těžko radit, ono teplovzdušná krbová kamna už jsou dnes skoro všechny na stejném principu. Já jsem si ještě do původního bytu koupil (jen abych věděl jaké to je topit doma dřevem než jsem zhotovil nový byt) ty nejlevnější krbovky v Baumaxu za 5.000,- Kč. Topili jsme v nich 3 sezony nonstop, nový nájemník v nich topí nadále, takže jsem s nima byl spokojen. Otázkou je jestli kamna za 20.000,- budou opravdu čtyřnásobně lepší než ty za 5.000,- Já osobně tomu nevěřím.

Na Vašem místě bych dal spíše na desing a jak píše kolega spíše se slabším výkonem.

jendad

Pokud máte rekuperaci , tak si myslím že je jedno zda koupíte teplovzdušná nebo sálavá kamna.

Jedna poznámka - doporučuji vám kamna co mají aspon topeniště na 40cm polena . Mám zkušenost (měl jsem Petry¨;) že není větší pakárna než řezat prtavá polínka. Vždycky tam mužete dát kratší ,ale delší už ne . Mám jotulky f 602cb. Doba hoření cca 2-3hod max . Ale díky bezroštovému topeništi je možno přikládat i po 4 -5 h.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]