Nejste přihlášen/a.
Mám problém.Vodoměr naměřil až neskutečnou spotřebu vody 447m3.
Vada na něm prý je skoro nemožná. Poraďte prosím.
Za jak dlouho proteče trubkou 40mm při tlaku 4,5 Atm oněh 447m3 vody?
Je tu malé podezření na automatické splachování WC. Díky i za nějaký vzoreček.
doplněno 21.05.13 07:27:Ahoj. Děkuji za poslanou odpověď.Ještě mě napadlo, že jsem měl doplnit to, že vodoměr je velký, v Březnu nově vyměněný a natočil 79m3.Těch 447m3 natočil za Duben, když spotřeba bývá průměrně 100m3.(80-120m3).Nechci věřit tomu, že by mi uniklo to,že by to velké množství vody vyhrejkalo přez automatické čidlové WC. Každé spláchnutí je slyšet i znát na tlaku na jiných výtocích.
bohužel, samotný údaj o tlaku a průměru trubky pro výpočet nestačí.
Vezmeme to logicky.
Objem válce o průměru 40 mm a délce 1 metr je přibližně necelý 1 litr
Při rychlosti proudu 1m/s vám 40 mm trubkou proteče přibližně jeden litr za vteřinu, přesně 1,257litru.
Jeden litr za vteřinu je 3600 litrů za hodinu, 3,6 m3 za hodinu.
447 m3 by tak proteklo za 447 / 3,6 = 124 hodin, přibližně za pět dní.
Máte spotřebu, jakoby vám voda tekla rychlostí 1 litr za vteřinu po dobu pěti dní v kuse.
Vodoměr by sice mohl být vadný, ale asi nebude.
Skutečně možná máte poškozené automatické splachování.
Ale tady zase něco nesedí. 447 m3 - 100m3 (obvyklá spotřeba) = 347 m3. 347 m3 by vám tak proteklo automatickým splachovačem. Jedno spláchnutí spotřebuje přibližně a maximálně 15 litrů. Pak by váš automatický splachovač musel spláchnout 23133 x.
Po 23133 spláchnutích patnácti litry dosáhne spotřeba 347 m3.
Spíš to vypadá, že u vás někdo párkrát nezavřel kohoutek a nepřiznal se.
Ahoj.
Děkuji za poslané příspěvky k této problematice.Jsou to hlavně informace pro ostatní tady zúčastněné. Děkuji přispěvateli:Figurek.
Ještě bych doplnil další moje měření. Provedl jsem 10ti minutové ruční(tlačítkem)splachování a po vynásobení 6x mi vyšlo 1.2m3 proteklé vody za těch deset minut, tzn 7.2 m3 hodinu,za celý den 172.8m3. Jestli jsem počítal správně, tak uvedených 447m3 by se takhle divoce odsplachovalo za dlouhých asi 62 hodin. Jen si myslím, že kdyby sem tam protékal jeden ze tří klasických záchodů nebo umyvadel, tak u půlcoulových výtoků by ten čas protékání byl o moc delší. A ani tohle množství by neušlo něčí pozornosti.Od zjištění problému dělám denní odečty stavu, a to vychází na denní spotřebu kolem 3 a půl kubíku vody. Tak jako dříve.Třeba se časem zachytí nějaká anomálie.
Ahoj. Tak do dneška nebyla zachycena žádná zvláštní anomálie. 2x chvíli dýl protékaly-splachovaly dva různé WC. U každého to dělalo tak do kubíku. Ani o kapku víc. Ahoj.
Vodoměr tř. B je schopen "pustit" bez naměření až 30 l/hodinu - prokape. Čím starší vodoměr, měl by se točit pomaleji. Napustit 20 l vody a více a co Vměr ukáže,
doplněno 21.05.13 10:57:Pokud nezkusíte správnost měření sám, lze nechat ověřit přesnost, za penízky a nemusí to být k něčemu - může mít vliv transport. Když tak koupit nový. Dnes sjednocen cejch na 5 let, předpokládám, že jde o panelák.
Zkontrolujte pojistné ventily u bojlerů nebo i vývod vychlazovací smyčky kotle (krbovek s výměníkem) pokud ji nekde v objektu máte... u bojleru se stává že lidi hadičku z pojištáku zavedou přímo do odpadu a pak ani nezjistí že protéká nonstop a pak se diví když přijde faktura za vodu. To samé u armatur vychlazovacích smyček .
Ahoj. Tyhle drobnosti platí spíš pro domácnosti. Ale i tam to může udělat v domácím rozpočtu paseku.
Informace: moje téma: Do dnes se neobjevila žádná anomálie ve spotřebě vody. Hajzlíky odebírají tak 0.5 - 1 m3 vody. V automatu.
Ani do dneška se nestala žádná anomálie.
Do dneška nebyla zase zachycena žádná anomálie. Za červenec bylo vysplachováno 23 m3. Tj, o 7m3 méně než jiné roky.?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.