Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat jak je to s realitkama když chci prodávat nemovitost, můžu ji prodávat přes více realitních kanceláří nebo pokud podepíšu smlouvu u jedné, tak u ní musím také zůstat. Řekl bych že více realitek = větší úspěch na prodej...
Děkuji
Záleží na tom, jakou smlouvu s RK uzavřete. Pokud uzavřete tzv. exkluzivní smlouvu, zavazujete se, že nemovitost bude nabízet pouze tato RK a žádná jiná, a že nemovitost ani neprodáte bez této RK. Exkluzivní smlouva se uzavírá na dobu určitou zpravidla na 3 - 12 měsíců. Porušení této smlouvy je dosti tvrdě sankcionováno. Jestliže uzavřete s RK smlouvu pouze o tom, že mohou nabízet vaši nemovitost na svých webových stránkách nebo časopisech, můžete takovou smlouvu uzavřít s více realitkami. Tento druhý způsob doporučuji. Pokud budete jednat s více realitkami, bude dobré, abyste dovolil nejvýše dvěma, aby inzerovali na nejznámějších realitních serverech, např. S-reality. Je-li tam totiž více stejných nabídek, nebudí to důvěru, zákazník nabude dojmu, že nemovitost je špatně prodejná. Takže před uzavřením smlouvy s RK si řádně pročtěte, čeho se obsah smlouvy týká.
Jedna realitka - exkluzivní smlouva - realitka se obvykle více snaží, protože smlouva jí zaručuje provizi s větší jistotou (klient ´nemůže´ utéct, leda by smlouvu vypověděl.
Více realitek - více zainteresovaných makléřů, ale (z vlastní zkušenosti) méně se snaží.
Pokud jde o inzerci na webech, je to jedno - i jeden agent ´zahltí´ net...
A aby to nevypadalo, že preferuju jednu realitku - preferuju jednání přímo s kupcem (či prodejcem) bez prostředníka, ale stojí to více úsilí a je to náročnější na čas (i znalosti).
Rozhodně v žádném případě nepodepisujte exkluzivní smlouvu. Potom jste v jejich moci a můžete jen čekat. Mám s tímto jen ty nejhorší zkušenosti. Neinzerují, potom akorát Vás tlačí ke snížení ceny.
Pokud se jedná o pozemek u Brna, zkuste prodej bez realitky. Máte odhad? Víte, kolik za pozemek chcete? Odhad lze udělat i za pár stovek přes internet, komerční cenu umí odhadnout přesně. Pro daňové účely se potom udělá odhad ještě jeden (může platit kupující).
Dnešní praxe je taková, že stačí dát inzerát do libovolné inzerce zdarma a ihned Vám zavolá alespoň 5 realitních agentů s žádostí o svolení, aby mohli zařadit nemovitost do svojí nabídky. Můžete dát svolení nebo nemusíte. Máte potom garanci, že dostanete svoji cenu ať už to prodá realitka, nebo Vy osobně.
Btw. pozemky kolem Brna jsem už kupoval (lokalita Popůvky/Troubsko), vždy když to šlo jsem jednal přímo s majiteli a nikdy nebyl problém. Pokud budete chtít, mohu Vám poslat "neprůstřelnou" kupní smlouvu a žádost o vklad na katastr. Nic jiného nepotřebujete, skutečně je to tak jednoduché. Proč tedy zbytečně platit za tyto 2 věci minimálně 30-50 tisíc realitce na provizi? Když je nezaplatíte, o to víc si můžete říct za svůj pozemek. A to nemluvím o tom, že jsem byl svědkem toho, jak právník realitky sepsal takovou smlouvu, že kdyby ji kupující podepsal, o nemovitost i peníze by okamžitě přišel. Sice potom tvrdili, že šlo o nedopatření, ale k podpisu to klidně předložili, takže si o těch podvodnících myslím svoje...
Rozhodně doporučuji uzavřít exkluzívní smlouvu - je pro realitku více motivující a zavazující. Neexkluzívní smlouva je defacto k ničemu, na tu jen realitka v podstatě jen vystaví inzerát.
Určitě neplatí, že více realitek = větší úspěch na prodej, spíš naopak. U exkluzívní smlouvy se realitka snaží prodat a snaží se dostat co nejlepší cenu, protože má jistotu provize. U neexkluzívní smlouvy tu jistotu nemá, proto ani nemá důvod k nějaké aktivitě.
my to uzavřeli a byla to největší blbost... předhodili nam takovou smlouvu, kde by vydělali i kdyby nehli ani prstem.. nárokovali si v ní podíl z prodeje na několik let ..proto doporučuju číst důkladně co podepisujete
doplněno 19.05.13 11:56:pokud na to nespěcháte, prodával bych to sám.. ono vyhodit 100 tis. oknem není zrovna málo
No, jsem to špatně napsal do úvodu, jedna se vlastně o pozemek ne o nemovitost, a ten se bohužel prodává hůře, takže kdybych chtěl prodat sám, tak by se to dle mého vůbec nehlo. Proto bych volil spíše realitku.Na druhoou stranu se jedna o pozemek na okraji Brna kde se právě teď hodně staví, dokonce hned přímo vedle našeho pozemku, což je ideální oblast pro výstavbu, ono je spíš otázkou času kdy to odkoupí nějká stavební firma nebo město, ale vzhledem k tomu že taky stavíme a potřebujeme peníze co nejdřív, tak to chceme prodat rychle..
Pokud se zde zaregistrujete, pošlu vám do vnitřní pošty kontakt na brněnského makléře, který se specializuje na prodej pozemků (pozemek je také nemovitost). Mám s ním velmi dobré zkušenosti, zajistil a zaplatil notáře i vklad do katastru, přičemž jeho provize je nižší, než u jiných RK.
Mám jiné zkušenosti než Mowla. Jestliže RK má uzavřenou exkluzivní smlouvu, příliš se nesnaží, protože jí zákazník nemá kam utéct.
Bych řekl naopak, že pozemek je pro prodej bez rk ideální. Když ho dobře popíšete do inzerátu a kupující si ho bude moci kdykoliv (sám) přijet prohlídnou, je to plus. Není třeba nutné jezdit na prohlídky s ním, nemusí se řešit technický stav budov, klíče apd. pokud tedy není oplocený a zamčený. Na smlouvy si sjednejte předem nějakou právní kancelář a budete to mít bez překupníka.
Tolik blbostí už jsem pohromadě dlouho nečetl.
"U exkluzívní smlouvy se realitka snaží prodat ... protože má jistotu provize." - To je ale kravina, co? Když mam něco jistýho, proč bych se měl o to víc snažit? Kdyby mi někdo řekl ve škole, že mam maturitu jistou, jistě bych se o to víc učil. Proto ve fotbale, když jsou dva vyrovnané týmy, jeden vede větším rozdílem branek, zvyšuje vedoucí tým úsilí ke konci zápasu na maximum. To jsou ale blbosti co?
"Neexkluzívní smlouva je defacto k ničemu, na tu jen realitka v podstatě jen vystaví inzerát." - Jestliže v realitce budou vědět, že je stejná nemovitost nabízena ještě jinou rk, měli by se naopak snažit, aby to byli oni, kdo nemovitost prodá. Ano z pohledu rk naprosto nežádoucí (více úsilí s nejistým výsledkem), z pohledu kupujcího naopak žádoucí (existuje prostor pro vyjednávání o ceně aniž by se to dotklo sumy pro prodávajícího, snížením provize rk)
Jinak z mého pohledu (vybírajcího/přebírajícího/kupujcího) nemovitost prodává optimální kombinace poloha, stav, cena. Realitní kancelář vám bude naopak z důvodu, aby váši nemovitost mohla nabízet, patlat med kolem huby a záměrně vám řekne cenu takovou jakou budete chtít slyšet. Jako prodávající bych obešel na začátku více rk, aby mi řekli jejich odhad ceny a ač to může znít jako protimluv, vybral bych si ze dvou tu nižší. Tedy pokud bych chtěl nemovitost opravdu prodat a ne jí jen nabízet k prodeji.
Realitka má provizi jistou jen když prodá - a tím lepší, čím líp prodá. Proto má (u exkluzivní smlouvy) vysokou motivaci prodat, a prodat co nejlépe.
Na druhou stranu, u neexkluzívní smlouvy, nemá proč vynakládat vysoké úsilí a náklady na prodej, když pak ovoce tohoto úsilí může sklidit někdo jiný.
Baví mě názory lidí, jejichž jediná praktická obchodní zkušenost je nákup v Tesco.
doplněno 19.05.13 16:50: btw nejsem realitní makléř, ale dělali jsme pro ně nějaký software a při té příležitosti jsem nahlédl do zákulisí tohoto biznisu víc, než by mi bylo milé
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.