Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uskladnění dřeva na zahradě

Od: wlado* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Potřeboval bych poradit s uskladněním již nařezaného a naštípaného dřeva. Omezený prostor na zahradě mne dotlačil k nutnosti uložit dřevo na kraji zahrady, kde není žádná stavba, o kterou by bylo dřevo možno opřít. Zkusil jsem vyrovnat dřevo do pyramidy, ale přes veškerou snahu se mi tato dvakrát zbortila.

Rád bych tedy zakopal (případně zabetonoval) do zěmě staré ocelové sloupky, které bych buďto stáhnul ocelovým drátem, nebo plotovým pletivem. Upřímně nejsem s tou představou úplně spokojen a tak bych rád poprosil zkušenější o nápady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Postav ´ježka´ - krkonose.krnap.cz/...

doplněno 16.05.13 13:28:

..."10 - 15"... kubíků je docela ´slušný´ rozptyl... Do 2,2 m vysokého ježka (lze postavit bez ´štaflí´, i odbírat) se ti vejde cca 6 kubíků - takže postav 2-3...

;)

doplněno 16.05.13 15:04:

Jethro - to, co popisuješ, je ježek...

:-D

doplněno 16.05.13 15:13:

Jethro -to ´z pod krkonoší´ jsem dal jen pri ´ilustraci´...

Já su z Valašska - a i tam se tomuto způsobu uskladnění dřeva říká "ježek"...

:-D

hodnocení

2x

Naša stařenka taky skládali naštípané dřevo do věže.

Naštípané polínka vyrovnáš do kruhu o průměru cca metr a půl (nebo tak nějak) tak, aby směřovala do středu. A na ně stavíš další a další, takže ti vznikne taková kruhová zídka. Vnitřní prostor vyplňuješ volně sypaným dřevem. Při stavění obvodové zídky čas od času podepřeš ty obvodové konce špalíčkama postavenýma naštorc, aby se zídka postupně zužovala a nakláněla do středu, takže ti v konečném důsledku vznikne něco jako eskymácké iglů vysoké jak člověk. Stařenka mívala na dvoře před zimou takové věže dvě nebo tři. Přikrylo se to plachtou, aby do toho nepšelo a nesněžilo, a podle potřeby se bralo.

doplněno 16.05.13 15:01:

Na googlu jsem našel obrázek, jak by to v zásadě asi mělo vypadat

zeleznicka.bloudil.cz/...

doplněno 16.05.13 15:06:

mowla: ježek je to možná u vás v podkrkonoší, me sme Hanáce z Hané :)

kangaroo*
hodnocení

0x

Já jste to na chatě vždy stavěl do zakulacené věže.

doplněno 16.05.13 12:48:

Záleží taky kolik toho máte :)

Ano,souhlasim s predeslym nazorem:)Drevo uskladnete tzv.do krize-do konusu,tak aby byla dole sirsi zakladna.Tak Vam nespadne.

wlado*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Nakonec toho bude 10 - 15 m3.

Můžete mi, prosím, popsat, jak to mám postavit do kříže? Už je mi jasné, že musím každou řadu udělat menší než řadu pod ní, ale i tak mi to spadlo.

1. dobré je to stavět na palety - dřevo odspodu nehnije a větrá.

2. založíte kruh asi 2,5 m v průměru a skládáte až ke středu.

3. co půl metru do výšky dejte do kříže 2,5 m dlouhé větve či desky kvůli stabilitě.

4. skládejte do kopule jak dosáhnete a pořád mírně ubírejte na průměru.

Měl jsem to tak 3 roky a je to praktické a hlavně taky estetické.

topic
hodnocení

0x

Je rozdíl jestli po uschnutí budete postupně odebírat, nebo celé najednou dáte do skladu.. Řešení je spousta, základ je aby dřevo větralo i odspoda, bylo v průvanu a shora do něj nepršelo. Pokud odebíráte, tak to chce i boční zakrytí, jinak se zafouká sněhem a zvlhne.

wlado*
hodnocení

Všem děkuji za přínosné odpovědi.

doplněno 31.07.13 13:00:

Nakonec jsem jak provizorní řešení (cca na 1-2 roky) zakopal trubky od starého plotu cca 60-80 cm do země, obložil kameny a zasypal hlínou. Nahoře jsem je k sobě stáhnul plotovým vázacím drátem a obehnal plotovým pletivem. Drží dobře a nevypadá také tak zle.

Uskladnění dřeva na zahradě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]