Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Přestože jsem zde našel již spoustu rad na toto téma, je mi jasné že každý objekt je individuální a potřebuje trochu jiné řešení. Proto si dovolím se zde také zeptat.
Máme starý RD, který renovujeme. Zateplili jsme obvodové zdi, okna, dveře, interiér atd. Financí bohužel není na zbyt a tak si chci pomoct svépomocí. Nejdříve popíšu stávající stav:
Dům má cca 1m vysoký sokl, se starou omítkou. Omítka kupodivu k jejímu věku není úplně ve špatném stavu. V úrovni země doléhá k soklu zemina bez jakéhokoliv řešení. Dům není ve svahu, ale na rovině. Zeminu zde tvoří řečiště se spoustou kamenů a dobrým vsakem vody. Vlhkost nevzlíná do omítek a tak předpokládám, že izolace která je zde provedena horizontálně lepenkou v úrovni terénu snad stále plní svou funkci.Okapové svody nejsou řešeny a vodu pouští k soklu domu. Střecha plochy cca 100m2. Kanalizace zde není.
A nyní konečeně dotazy:
1. Původně jsem chtěl provést okopání domu do hloubky základů, položit textilii, drenáže, štěrk, kačírek atd. Ale z informací co jsem nasbíral mě odradilo jednak riziko, že svépomocí nějak neodborně ublížím základům, náklady a pracnost.
Proto plánuji jen okopat dům do hloubky cca 30cm v páse cca 120 cm, položit textilii a štěrk a zhutnit. Následně ve vzdálenosti cca 50 cm od domu zabetonovat obrubník a další cca 60 cm od prvního. Vzniknou mi tak dva pásy. Ten hned u domu vysypu kačírkem (který chci od spodního štěrku oddělit opět geotextilií) a ten druhý 60 cm široký využiji pro pokládku vymývaných dlaždic 60 x 40 cm. Dlaždice chci mírně vyspádovat směrem od domu.
Jaký názor máte na toto řešení? Nedopouštím se nějaké chyby, kterou jako laik nevidím?
2. S řešením okolí domu se samozřejmě nevyhnu i řešení okapových svodů. Svody jsou 4. Dva hlavní v přední a zadní části budovy, které odvádí hlavní část srážek. Zbylé dva odvadí jen menší část srážek z verandy a přilehlé stříšky.
Odpadní voda z koupelny a kuchyně je svedena do přepadové jámy (odhadem 1,5x1,5m a 1m hloubka), její obvod je vyskládán kameny a krytá je plechem. Z této přepadové jámy je pak voda svedena do hlavní jámy (cca 2x3m a hloubka 1,5m)
V jámách se voda skoro nezdržuje a efektivně mizí. Proto zadní svod a oba malé bych rád svedl do tohoto trativodu.
Přední svod je od jam dosti vzdálen a připadá mi jednodušší vykopat samostatnou vsakovací jámu pro něj.
Zde nevím jak postupovat při dimenzování jámy. Chtěl bych vykopat díru, vyložit geotextilií, zasypat štěrkem, opět pokrýt textilií a zahrnou zeminou. (Na jámě nebude velká zátěž - jen pochůzí provoz)
Svody od okapů povedu v oranžových trubkách, ale nevím v jaké hloubce musím být? Musím jít do nezamrzavé hloubky nebo bych mohl využít výše uvedeného štěrkového lože plánovaného u soklu domu?
Díky moc za jakoukoliv reakci.
A jestě doplním:
3. Chtěl bych vzhledově trochu vyspravit sokl. Nechci marmolit a takové podobné hmoty zdůvodu neprodyšného uzavření soklu. Rád bych nějakou barvu, kterou bych jej jen natřel. Uvažuji dokonce o hašeném vápnu s příměsí práškových tónovacích barev. Raději bych však zakoupil barvu s hotovým odstínem. To tónování se mi mocnedaří ani u interiérů. Poradí někdo něco?
Dobrý den. Pokusím se poradit jen na část Vašeho dotazu. Okopání domu je třeba udělat do hloubky základů, jinak je neučinné. Pak dát nopovou folií, na dno výkopu dát plastovou drenážní trubku, tu položit do spádu aby případná voda mohla odtékat a vše zasypat štěrkem. Toto jsem dělal před dvěma roky a mužu být naprosto spokojen. Problémy z vlhkem které byli jsem vyřešil. Odpady z okapů je nutno svéct pryč, jinak okopání nemá cenu. Samozřejmně že hloubka odvodu dešťové vody má být v nezamrzné hloubce, ale ono to vždy nejde. Sám sem položil svody do 30 cm protože jsem jinak nemoh. Máme to tak již několik let a ještě ani jednou to nezamrzlo. Ono většinou když mrzne, tak neprší a tím se utěšuji. Ale vážně ještě to nezamrzlo.
Díky za odpověd. No já zase až takové problémy s vlhkostí nemám. Je mi jasné, že pokud bych chtěl dům izolovat musím až po (pod) základy.Já to chci okopat tak jak jsem psal z důvodu aby zemina nabyla hned u soklu, lépe se mi kosilo a abych měl kolem domu chodníček.
Spíše se bojím abych tím ale třeba něco nezhoršil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.