Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mám stavební parcelu kousek od centra města. V ulici cede vodovod, ale není tam kanalizace. Původně jsem myslel, že u budoucího domku budu mít ČOV a vsak. Soused má ale studnu, takže by mu to znehodnotilo podzemní vody. Z tohoto důvodu se nabízí pouze vyvážecí jímka, ale za jedno vyvežení si pánové účtují 3500 kč + doprava. Soused říká, že musí vyvážet každé dva měsíce (nevím jak velkou jímku má). To mi ale finančně příjde dost děsivé.
V této ulici se nyní nachází pouze 2 domy. Ale soused plánuje postavit ještě jeden dům, já chci postavit dům a pak je tam ještě jedna st. parcela na prodej, takže by tam brzy mohlo být 5 domů s tím, že můj pozemek je dost velký a klidně bych druhou polovinu mohl prodat, takže by tam mohl vzniknout další šestý RD.
Zajímalo by mě jestli bych třeba mohl zkusit dát někam žádost o vybudovaní kanalizace v naší ulici nebo je to polný nesmysl a budou mě považovat za blázna? Kdo rozhodne které ulice budou odkanalizovány a které ne? Jak se o tom rozhoduje?
Díky
Uvažte, jestli v případě, že se s kanalizací nepočítá, by nebyla levnější společná ČOV, pro vás a pro ty co musejí nyní vyvážet. Přibrat co nejvíc lidí, aby se rozložily náklady. Místo by se třeba našlo.
No soused říká, že ČOV povolí jen přes svou mrtvolu. Zasakovaná voda znehodnotí čistou pitnou vodu v jeho studni, kterou používá i přesto, že má zaveden vodovod.
No, nejsem žádný hydroznalec, ale, jestli by mohl povrchový vsak znehodnotit studnu, tak ta studna stojí za prd. Vím, že záleží na vzdálenosti, na materiálu podloží atd. Tím spíš bych to nechal posoudit někým kdo ví a nedomnívá se jako já. Celé mi topřipadá značně ujeté, že soused tu funguje jako znalec, stavební úřad, a soud v jednom. Nevěřím, že by se nějaká možnost nenašla. Místo na biologický septik místo není?
Místa mám na pozemku spoustu. Ten soused je velký pan podnikatel a není mi moc sympatický. Chtěl bych s ním ale od začátku t ak nějak v dobrém vycházet. (na grilování ho asi nikdy nepozvu, ale nechci abychom si v budoucnu škodili).
Doporučujete tedy obrátit se na nějakkou specializovanou firmu, která by pposoudila, jak to vlastně ve skutečnosti je. Já jsem četl na internetu, že vzdálenost studny a vsaku by měla být v nepropustných zeminách alespoň 5 m a v propustných alespoň 12 m. Já nevím kde má soused studnu, ale měl bych vsak od hranice s jeho pozemkem cca 35 m.
"Specializovaná firma" je hydrogeolog...a upřímně řečeno, v republice jich zasse tak moc není...znám asi dva v našem kraji.
Osobně bych vsak v blízkosti studny neprováděl...rozhodně ne v intravilánu obce, zvláště pokud je studna používána přímo pro RD, ne jen pro zálivku.
Poměrně "snadné" řešení je vybudovat společně s dalšími majiteli nemovitostí kanalizaci za vlastní peníze a pak ji převést na město či obec.
Samozřejmě existuje i varianta se spolupodílením města na této kanalizaci, nebo možnost odpuštění stočného po nějakou dobu. Ale je to o kontaktech...a také o jakési diplomacii.
Vyvážení jímky je opravdu záležitost velmi drahá...a pro Vás nic moc komfortní.
Ta cena odvozu z jímky je extrémní, u nás je to za 1500 Tatrovkou komplet. ČOV se vsakem - to je asi jak kde, ale u nás vsak nepovolují, jedině svod do vodoteče. Ale není ČOV jako ČOV, některou kvalitnější byste mohl zavést třeba i do menší jímky a vyčištěnou vodu používat na zálivku. Můžete taky vodu částečně recyklovat a tím ušetřit - třeba vodou z umývání splachovat záchod, má to tak jeden kamarád na chatě. Nebo ji zavést do jiné jímky, řešit její likvidaci jinak a vyvážet jen fekálie.
Na obec si ale určitě zajděte ať víte, jaké má s danou lokalitou plány a podle toho se zařídíte.
Kdyby jste napsal jak je to daleko k nejbližší kanalizaci mohl by jste si udělat tlakovou (sběrná jímka kalové čerpadlo kanalizační pendrek 2" ) žádné spady jen nezámrzná hloubka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.