Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit asfalt z kamene?

Od: arkjnu odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

na kamen, který slouží jako schod kdysi v létě nakapal rozehřátý asfalt. Přikládám obrázek. Zkoušel jsem jej opálit propan-butanovou bombou s hořákem, ale výsledek nic moc. Máte nějaké tipy jak asfalt odstranit (např. chemicky rozpustit)? Děkuji

Jak odstranit asfalt z kamene?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

0x

Asfalt odstraníte lehce, ale popálený kámen již neskrejete. Takže je to myslím z estetiského hlediska jedno.

doplněno 07.05.13 11:49:

mowla: pískovec? Já předpokládal něco tvrdšího na schody ...

doplněno 07.05.13 20:14:

mowla: a pískovec je pevný na schody? nejsem stavař, ale z nazvu piskovec usuzuji mekší materiál. A ten na schody, pokud budou na chození, asi není ( tedy pokud je to měkčí matroš)

sebod*

Fido. Věř Mowlovi. Pískovec se na schody velice používá. Máš pravdu, že je měkký. Taky se časem schody vyšlapou - to vidíš někde ve starých domech. A věř mi, je to tak. Něco o tom vím, páč jsem z Hořic (hořický pískovec) a všichni kameníci tady s tímto materiálem pracují.

mowla*
hodnocení

0x

Maximum odstranit mechanicky (seškrábat) - pokud to po opalování ještě půjde. Pak je možné zbytky zkusit rozpustit organickým rozpouštědlem (toluen, aceton, perchlor), hadrem - a rozpuštěné hned stírat - ale podle fotky mám dojem, že jde o pískovec, který je nasákavý, asfalt vsáknutý pod povrch už neodstraníš, leda dlouhodobým máčením v rozpouštědle (asfalt by se musel vyplavit).

doplněno 07.05.13 11:47:

Fifonet - opálený povrch pískovce stačí očistit ocelovým kartáčem...

doplněno 07.05.13 11:58:

Fidonet: Když se na fotku pořádně podíváš, uvidíš drážky po ´uhlazení´ zubatým dlátem (nebo pemrlíkem) - a schody se z pískovce dělaly běžně, právě pro snadnost opracování.

A - omlouvám se za zkomolení tvého nicku, nevšiml jsem si překlepu. *hi*

sebod*

Vezmi schod o dojeď za někým, ať Ti ho opískuje. Nebo jestli je příliš velký, tak holt musí někdo s pískovačkou přijet za Tebou. Pak by to ale chtělo udělat všechny schody, aby tenhle nezářil novotou ;). Teda vycházím také z předpokladu, že se jedná o pískovec či podobný sediment. Z něho asfalt nikdy jinou cestou nedostaneš, protože jak správně napsal Mowla, je nasákavý.

doplněno 07.05.13 11:53:

No, na vyvřelinu to nevypadá. Podle mě je to nějaký "měkčí" materiál

hodnocení

0x

Jestli po pomůže i na kameni nevím, ale z karoserie auta jsem asfalt vždy perfektně odstranil vepřovým sádlem.

hodnocení

0x

Škoda že jsi se nezeptal dřív než si na to vzal ten hořák , teď by to šlo jen tím opískováním nebo kameníci používají na čištění neleštěných kamenů takové udělátko na stlačený vzduch v té čistící hlavě je asi 30 ocelových jehel které vybrují jako majzlík ve zbíječce.Zajdi tam kde dělají náhrobní kameny aty si stím poradí.Nebo vem vrtčku s příklepem a zubatý plochý majzlík a tu vrstvu odsekat.

tr

Zravím, a ocel. kartáčem by to nešlo? Klidně i mechizovaně úhlovou bruskou s 10 000 ot. Jen to chce brýle proti prachu a raději i něco přes pusu proti prachu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]