Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na kamen, který slouží jako schod kdysi v létě nakapal rozehřátý asfalt. Přikládám obrázek. Zkoušel jsem jej opálit propan-butanovou bombou s hořákem, ale výsledek nic moc. Máte nějaké tipy jak asfalt odstranit (např. chemicky rozpustit)? Děkuji
Asfalt odstraníte lehce, ale popálený kámen již neskrejete. Takže je to myslím z estetiského hlediska jedno.
doplněno 07.05.13 11:49:mowla: pískovec? Já předpokládal něco tvrdšího na schody ...
doplněno 07.05.13 20:14:mowla: a pískovec je pevný na schody? nejsem stavař, ale z nazvu piskovec usuzuji mekší materiál. A ten na schody, pokud budou na chození, asi není ( tedy pokud je to měkčí matroš)
Maximum odstranit mechanicky (seškrábat) - pokud to po opalování ještě půjde. Pak je možné zbytky zkusit rozpustit organickým rozpouštědlem (toluen, aceton, perchlor), hadrem - a rozpuštěné hned stírat - ale podle fotky mám dojem, že jde o pískovec, který je nasákavý, asfalt vsáknutý pod povrch už neodstraníš, leda dlouhodobým máčením v rozpouštědle (asfalt by se musel vyplavit).
doplněno 07.05.13 11:47:Fifonet - opálený povrch pískovce stačí očistit ocelovým kartáčem...
doplněno 07.05.13 11:58:Fidonet: Když se na fotku pořádně podíváš, uvidíš drážky po ´uhlazení´ zubatým dlátem (nebo pemrlíkem) - a schody se z pískovce dělaly běžně, právě pro snadnost opracování.
A - omlouvám se za zkomolení tvého nicku, nevšiml jsem si překlepu.
Vezmi schod o dojeď za někým, ať Ti ho opískuje. Nebo jestli je příliš velký, tak holt musí někdo s pískovačkou přijet za Tebou. Pak by to ale chtělo udělat všechny schody, aby tenhle nezářil novotou . Teda vycházím také z předpokladu, že se jedná o pískovec či podobný sediment. Z něho asfalt nikdy jinou cestou nedostaneš, protože jak správně napsal Mowla, je nasákavý.
No, na vyvřelinu to nevypadá. Podle mě je to nějaký "měkčí" materiál
Škoda že jsi se nezeptal dřív než si na to vzal ten hořák , teď by to šlo jen tím opískováním nebo kameníci používají na čištění neleštěných kamenů takové udělátko na stlačený vzduch v té čistící hlavě je asi 30 ocelových jehel které vybrují jako majzlík ve zbíječce.Zajdi tam kde dělají náhrobní kameny aty si stím poradí.Nebo vem vrtčku s příklepem a zubatý plochý majzlík a tu vrstvu odsekat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.