Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím vás, včera se nám doma stalo to co loni na chatě, když bylo venku počasí o teplotě cca 18-19°C.
Kamna šly špatně zapalovat už den před tím - bylo také venku tepleji. Hodně to dýmilo a proto abych vůbec kamna roztopil spálím prvně v kamnech čistě noviny aby se nahřál komín. Pak to přestane dýmit.
Nicméně včera už kamna jenom dýmila a dýmila. Jelikož jsme ještě teď na jaře nevymetali komín, vyběhl jsem na střechu a komín protáhl růžicou. A zkusil pak znova zatopit. Kamna dýmila ještě hůř, že se musela otevřít okna a nechat prostory vyvětrat. Dýmilo se také od dvířek šachty na spodu komíny kde se vybírají saze.
Navíc z rour u kamen začala odkapávat černa mazlavina, hodně zapáchající.
Dneska jsem rozmontoval roury od kamen ke komínu a byli hodně zanešené, vyčistil jsem je. Nicméně řekl bych že ta černá mazlavina je polepená na vnitřních pláštích. Ne v nijak moc silném nánosu, ale prostě je tam.
Chci se zeptat jestli mám roury umýt nebo co bych měl dělat, aby teď znova nevytékala ta mazlavina.
Děkuji za rady
Je to dehet. Způsobuje to mokré, špatně vysušené dřevo, malý přívod vzduchu, musíte topit na vyšší teplotu. Roury neumývejte, ale tvrdou kominickou štětkou nebo ocelovým kartáčem roury vyčistěte. Napřed řádně vyčistěte komín. Ono čistit komín jednou ročně je děsně málo.
Bud máte mokré dřevo , jehož spalováním je hodně vody v komíně. Nebo taky máte nekvalitní spalování . Z komína by se nemělo kouřit , ale jenom tetelit pruhledné spaliny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.