Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skladba podlahy při rekonstrukci

Od: edas* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně skladby nové podlahy (1.patro, nad průjezdem, jehož strop je již zateplen). Současná podlaha je následující: 2,5cm fošny přibité na polštářích, škvárový podsyp a záklopová prkna na nosných trámech. Jako novou podlahu bych si představoval 2x OSB 18mm, perodrážka, lepené a prošroubované + plovoučka. Odkryl jsem část staré podlahy a polštáře jsou podložené cihlami (nevím zda kvůli výšce podlahy či vytvoření roviny). Celková výška současné podlahy je od záklopovách prken až po současný povrch cca 15cm.
Pokud by záklopová prkna na trámech byly víceméně v rovině, jako řešení by se patrně nabízelo použití systému lehké plovoucí podlahy (např. Akufloor), jak však dosáhnout stejné výšky podlahy jako původní? Izolace Steprock se dělá tuším 5cm největší, + 2x1,8cm OSB + mirelon a plovoučka je cca 1cm, čili jak doplnit chybějící cca 5cm? Steprock není zrovna nejlevnější... Tuto podlahu lze použít bez polštářů?
V případě, že by záklopová prkna nebyla v rovině, pak bude asi nezbytně nutné použít polštáře (jejím podložením bych si vlasně mohl určit konečnou výšku podlahy, čili polštáře položit o něco níže než jsou teď), ale zase řeším výšku izolace. Je nutné aby se izolace dotýkala OSB desek (aby na ní desky "seděly"), nebo nevadí případná mezera? Šel by použít mezi polštáře např Isover Domo (tuhý Steprock je asi zbytečný, když desky drží polštáře). Nebo vysypat prostor Perlitem či Liaporem? Případně doporučujete použít jinou? Při použití polštářu je nezbytné k nim OSB přišroubovat? Desky disperzním lepidlem (D3) lepit v perodrážce i plošně a hned sešroubovat? Děkuji mockrát za jakoukoliv radu či připomínku.
Eda

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Edo,už si připadám jako reklamní agent fy.RIGIPS.Zkusil bych moderní suchou podlahu z desek Rigidur.Pracujeme s nimi už přes rok,mají výtečné vlastnosti i když jsou dražší neš sádroš.Odkazuji tě na stránky Rigidur podlahy,pečlivě prostuduj. www.rigips.cz/pag/...

JABRAKA

edas*
hodnocení

O rigiduru jsem také uvažoval, nakonec jsem skončil u OSB, jelikož jsem různě na netu četl, že při rekonstrukci podlah podobné mé většinou OSB používali. Uvedený odkaz jsem před časem četl. Sádrovláknitou desku jsem v ruce nikdy neměl tak možná pro to mám větší důvěru v OSB. Mohl bych poprosit, jaký konkrétní typ podlahového dílce Rigidur by jsi doporučoval v mém případě? Případně skladbu podlahy. Díky moc. Navíc mám obavy, jak moc by mi šlo vyrovnávat, případně zvedat podlahu podsypem. Nějak mám blíž k těm polštářům :)

jabraka*

I z OSB deskama jsme dělali podlahy.Lze je použít i jako konečnou úpravu podlahy.Ze dvěma vrstvami křížem přes sebe a na horní vrstvu použít OSB broušené.Pak stačí jen kvalitní lak, přebrousit a ještě jednou lak a podlaha je skoro jako plovoučka.Protože se pasují na pero-drážku,spoje se lepí a pak je podlaha velice kompaktní.Desky jsme šroubovali k polštářům.

Rigidurová podlaha je velmi pevná a tvrdá ale vyžaduje krytinu,dlažbu,plovoučku,koberec,lino.

JABRAKA

edas*

Jakou by jsi doporučil izolaci pod ty OSB. Díky.

jabraka*

Podle tvých slov je strop nad průjezdem izolovaný.Mocnost izolačních materiálů nemá smysl dávat větší jako 30 cm.Volil bych na trámy položit prkna řídce jen pro výztuhu.Pokud je pod prkny místo,dal bych tam Rockwooll až pod prkna.Pak už jen přišroubovat OSB desky.Pokud nedáš prkna,musíš dát dvě vrstvy OSB křížem přes sebe.

JABR

edas*

Tak jsem vybral všechen podsyp a vzhledem k nerovnosti záklopu je nutné použít polštáře. Chtěl bych se tedy zeptat ohledně lepení OSB. Při lepení v perodrážce stačí slepené desky jen přišroubovat k roštu (1.vrstva) resp k sobě navzájem (2.vrstva-plošně s 1.vrstvou + PD). Nebo je nutné používat nějaké stahovací třmeny než lepidlo zatvrdne?

doplněno 29.01.09 08:06:

žádná rada? :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]