Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych zrenovovat povrch stěny - viz fotka - je 30 let stará. Nevím jak a čím ji můžu pořádně vydrbat a potom čím napustit, aby byla spíš matná než lesklá.
Asi bych šel do obroučení hrubším a potom bych dobrousil a dorovnal rýhy jemným šmirglem, potom bud namořit nějakou pěknou (je široká škála barev) at jsou vidět letokruhy a na konec pěkně natalovat aspon 2 - 3 vrstvy bezbarvím lakem
PS: to bude asi dýha že? To nevypada jako masiv
Odpovím otázkou. Jaký máš možnosti? Doma asi pásovou brusku nemáš a dělat to ručně, to si moc nedovedu představit.
Ale postup je asi následující. Sundat všechny předky, odkovat, tedy odšroubovat panty, (ty můžeš s klidným srdcem vyhodit a zakoupit nový, není až tak velká položka) potom sundat knopky, u nich záleží jestli jsou šroubovaný a nebo lepený. S lepenejma by byl asi problém jak je bez poškození čehokoliv sundat, ale musí dolů v každým případě.
Když budeš mít předky odstrojený tak nastane fáze broušení, a ta chce zkušenost a chladnou hlavu. Nikdo netuší kolik ty dýhy tam zbylo z výroby a probroušený to je dřív než by si člověk myslel a pak se s tím už nedá moc dělat.
Pak nastříkat nějakým lakem, chceš mat, i těch je nepřeberné množství, osobně používám bud Milesi nebo Sayerlack, popřípadě Adler či Icla. Otázka je, jestli to po obroušení trochu nepřimořit aby to sestejnalo, ale to se dá říci až po obroušení. Na druhou stranu, lehkým přimořením se rozhodně nic nezkazí.
Pak už jen vše okovat a bude zase nábytek jedna krása.
Není to samozřejmě práce na jedno odpoledne.
pásovou brusku nemám, můžu si koupit nějakou levnější? tak do tisíce korun, bude na to stačit?
panty jsou pianový, úplně zdravý, takže uvidím jak půjdou zpátky a jestli knopky jsou knoflíky - tak ty jsou šroubovací hurá )
kdybych začala brousit nejdřív boky, co nebudou vidět, tak to snad na předky už budu mít v paži..
teda moc děkuju za radu
ne co je vlastně vibrační bruska - tu doma máme - na hrubší práci?
Aha, tak že tam je klavírák není vidět. V tom případě výměna pantů netřeba, knopky jsou šroubovací, bezvadný, a plech na magnet by tam snad mohl i zůstat, levou (vnitřní) stranu bych snad ani nebrousil.
To chceš brousit všechno? I korpusy? To si myslím vůbec není potřeba. Obrousil bych pouze přední strany strany dvířek a šuplat.
Co se týká brusky, měl jsem na mysli velkou brusku. pásovou, neboli šlajfku. Tu nemáš, takže zbývá ruční práce. Na brusce až tak nezáleží, oni všechny brousí víceméně stejně. Jen se obrň trpělivostí a nakup si dost brusných pásů. Nějaký hrubší, nejlépe tak 80 na obroušení starého laku, těch bude potřeba vcelku dost, on ten lak je potvora a hned pás zalepí. Až obrousíš lak, nebylo by na škodu vše řádně prohlédnout a případně někde kde to je potřeba máznout trochu tmelu. Pak vše ještě jednou přebrousit jemnějším papírem, stačí tak 120 nebo 150. Máčet vodou to asi nebude potřeba, to jedině v případě, e by se použilo vodový mořidlo.
Korpusy ani ne, jen kdyby došlo k větší změně barvy a jestli použiju mořidlo, tak asi budu muset obrousit i přední hrany.
Děkuju za rady
Zatím ručně odrbávám knoflíky, je jich jen 21.
Jestli někdo neví o bruskách jako já vůbec nic, tak srozumitelně popsané druhy a co na co je jsem našla tady: / shop.boukal.cz/...
Jo jo, ono to nebude na jedno odpoledne. Z brusek co jsi našla se poohlídni po něčem takovémto shop.boukal.cz/...
Já bych se do broušení nepouštěla a použila bych to Pronto nebo něco podobného.
doplněno 07.05.13 21:30:Naše obývákové židle (opěrky) na chalupě byly hnusné, a já vzala Ajax nebo Alex-saponát, manžel byl na prášky a to neví, že jsem použila i tu drsnou stranu houby ale odrhla jsem to a pak natřela Diavou výsledek výborný.
ono to na fotce není moc vidět, ale předky mají takové šedé mapy, knoflíky jsou "nahmatané" dočerna a semotamo je odštípnutá dýha na spodních hranách..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.