Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svářečka rtb3

Od: david63® odpovědí: 42 změna:
Zdravim
Dostal jsem od dědy svarecku rtb3. (MEZ Broumov )
Jaké máte s timto strojem zkusenosti. Mimo to ze je dost ťěžka :)
Diky moc za zkusenosti a rady
doplněno 01.05.13 21:52: Foto

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technoman*
hodnocení

2x

tady to máte

doplněno 06.05.13 16:10:

Jinak v tom spínacím programu není nevím proč napsáno označení kontaktů*bzum*, tak ty jednotlivé sloupečky zleva nesou číslování 1-2, 3-4, 5-6, ...atd.

doplněno 06.05.13 17:00:

No vidím že i to schéma je jaksi podivné...*bum* kontakt přepínače 8 by měl být vodivě propojen (puntík na spojnici) s kontaktem 12 tj. s třetí vodorovnou čárou pod přepínačem a kontakt 10 s kontaktem 14 tj. se druhou vodorovnou čárou.

doplněno 10.06.13 20:10:

ivos34: jsou tam dva černé vodiče U, V a jeden hnědý N. Černé jsou dvě fáze, jedno které a hnědý je střední vodič N

Svářečka rtb3
ivos34*

Dobrý den,

mám velkou prosbu, koukal jsem, že máte schémata zapojení svářečky rtb3. Nemáte náhodou i schéma zapojení třífázové zástrčky, táta vytrhl kabel ze zástrčky. Je tam ještě staré značení a nějak si s tím nevím rady.

Moc děkuji a přeji pěkný den Fišer Ivo

ivos34*

Dobrý den,

zapoměl jsem Vám napsat popis kabelu a zástrčky.

Kabel ze svářečky třížilový:

U - barva černá V - barva černá N - barva hnědá

Zásuvka čtyřkolíková:

R1 S2 T3 N

Prosím o radu jak to zapojit.

Děkuji Fišer Ivo

ivos34*

Děkuji za email se zapojením.

S přáním pěkného dne Fišer Ivo

oliver*

Mohol by som tiež poprosiť o ten e-mail so zapojenim zastračky? Tiež potrebujem prirobiť zastrčku. Ďakujem.

deniscbr1000f

Dobrý den, zdědil jsem tuto svářečku po mém otci. Jsem svářeč amatér, ale někde se za pár let zašantročily kabely. Kleště i kabely si seženu, jen nevím, kde můžu sehnat koncovky co jsou přímo do svářečky. Můžete mi nějak pomoci? Děkuji

hodnocení

0x

Je to neusměrněné trafo tak svařování nic moc teda na obyčejné lepení kolem domu stačí ploty, branky zaleží k jakému účelu ale zas na druhou stranu darovanému koni na zuby nehleď.

hodnocení

Akorat zprovozňuju přepínač. A mam v planu usměňovač s tlumivkou.
2kedar*

Dodal jsem tam diody ze šaliny. Jsou to takové veliké (modré) špalky. Zvládá 250A.!

Na tu švajsku to v klídku stačí. :)

Jako tlumivku jsem namotal na staré trafo cca 100 závitů Cu drátu o průměru 6mm.

Jede to v pohodě.

technoman*
hodnocení

0x

Važ si jí! Tohle trafo mám i s usměrňovačem UDA 160 a je dobrý. Je to ještě starý typ který má napětí naprázdno 60 V ( ty poslední měly kvůli změně norem za pitomější snížené napětí na max. 50 V) tak se mi dobře zapaluje oblouk. Oproti tomu co jsem měl předtím - nějaká sračka CEN 2000 s mizernými kleštěmi co se přehřívala a kvůli malému napětí 42 -47 V blbě chytala oblouk je to nebe a dudy.*palec*

hodnocení

Je to rok 1982 nemeril jsem to jeste.
Nevíte jestli se da něak sehnat novej přepínač? Ten co tam je tak je zatuhlej i po laznich v technickym benzinu a lihu
Kvuli přepínači je nesmysl ji vyhazovat
technoman*

Proč? Nejde s ním otáčet?

Přepínač se dá buď přeskládat nebo sehnat celý, vyráběl ho OBZOR Zlín. Hotový přepínač má na sobě, mám pocit že ale zespodu vyražené typové/katalogové číslo, a podle něj výrobce znovu dokáže poskládat spínací program.

Bude to typ VS 32 (tj jmenovitý proud 32A). Tyto přepínače se již nevyrábějí místo nich jsou nějaké jiné.

Mám doma k RTB3 originální návod, v něm je i spínací program a schéma zapojení. jestli se k tomu zítra dostanu, zkusím to sem hodit.

pavelc*

Dobrý den,

zmiňujete se, že máte k dispozici originál návod k RTB 3 se zapojením a spínacím programem - mohu hlavně o to zapojení požádat?

frantisekmikes

Potřebuji z návodu zjistit,zda je možné používat rozsah proudu pro zapojení na 230 V při zapojení na 400V. Díky.

lubko04

Dobrý večer,

dostal jsem vyřazenou svářečku RTB-3 (MEZ Brumov) a sháním k ní návod. V diskuzi www.poradte.cz jsem našel Váš příspěvek, ve kterém píšete, že vlastníte originální návod.

Mohl bych Vás požádat o poskytnutí tohoto návodu - naskenování.

Děkuji za odpověď.

Luboš Berger

lubos.be@seznam.cz

wendy*

Mám tady tuto svářečku RTB 3 s kabely a k ní i vozík, nebyla moc používaná, není mi k ničemu. Pokud by někdo měl zájem, vyměním za nějaké el. nářadí nebo prodám za 2.000,- Kč

Svářečka rtb3 #2
Svářečka rtb3 #3
Svářečka rtb3 #4
wendy*
26.06.14 14:55
Svářečka rtb3 #5

technoman*
hodnocení

0x

To schéma berte s rezervou, je to nějaký nedodělaný! Kdo to schválil pro k vytištění by zasloužil pár po papuli!

doplněno 18.06.13 16:08:

deniscbr1000f: ty koncovky se dají koupit, je to typ MEZ S160 (s ploškou).

Pozor- koncovky které se montují na nové svářečky jsou jiné - s nosem (výstupkem).

doplněno 18.06.13 16:24:

S160

Svářečka rtb3 #6

rtb3uda160
hodnocení

0x

Kombinace RTB3 a UDA160 je výborná kombinace pro domácí kutily. Mám je již více než 20let a stále bez poruchy.

Pokud by někdo chtěl, můžu doporučit majitele o kterém vím, že má RTB3+ODA160 nepoužívané doma a chtěl by ho prodat.

Ozvěte se na jamo3@seznam.cz

hodnocení

Měl bych zájem o uda 160 ale kde to tak je?

já jsem Praha západ M.p.B

technoman*
hodnocení

0x

Všem jdo mají tuto svářečku vřele doporučuji zkontrolovat odrušovací kondenzátor TC 181, 1 mikrofarad, 160V , zapojený uvnitř mezi konektory pro svařovací kabely. Je světle hnědé barvy. Tyto kondenzátory , nazývané podle barvy (a taky kvality) "hovňáky"*blee*, Jejich obal praská a dostane se tam vlhkost tak je to začátek jejich konce. Včera při svařování mi tento kondík vyhořel obloukem*sok*, to bylo smradu.*blee* No tak jsem ho vyměnil za nový a zas vařím jak Vitana*smich*

doplněno 14.05.13 18:33:

takhle to pak vypadá

Svářečka rtb3 #7
hodnocení

S hovňákama mam špatnou skušenost také proto jsem při čištění ho rovnou vyměnil za ty žluté tesla tuším že se jim řikalo že jsou ze styroflexu nebo z čeho se to dělalo

zsolti*

Dobrý deň.

Dostal som do daru zváračku RTB-3, ale bola v zlom stave, ale dalo sa s ňou zvárať. Teraz po výmene koncoviek S160 sa elektróda pri zváraní prilepuje o zváraný predmet, skúšal som viac druhov elektród a všetky polohy vypínača. Miesto, kde som skúšal zvar bol očistený, pri kostre tiež.

Môže to byť tým, že som dal kondenzátor TC 181 opačne? Alebo aké môžu byť príčiny toho, že sa elektroda prilepuje.

Vopred vám ďakujem za odpoveď.

svoboda

Zdravím, podařilo se Vám zjistit, v čem je problém? Zdědil jsem kombinaci RTB-3 a UDA160, ale lepí se mi elektroda k materiálu. Mám ještě laciné trafo ze supermarketu a to je proti tomu super svářečka ač by neměla :(

Včera jsem ho po mnoha problémech s koupí kondenzátoru a po asi třech letech jsem zase vyvařil krásnou housenku.Moc dík všem,kteří mi na tomto fóru pomohly.

jirbar*
hodnocení

0x

Není mi známo že by v Broumově někdy byl nějaký MEZ, tím spíše, že by se tam někdy vyráběly svářečky.

hop®

Jirbar, snad Vás přesvědčím moji svářečkou...

Svářečka rtb3 #8
hop®

... a jejím výrobním štítkem...

doplněno 09.06.13 11:18:

... teď koukám, máte pravdu, je to BRUMOV! *hi*

Svářečka rtb3 #9
jirbar*

Jo jo Broumov to je klášter, myslím že tam mají to "pravé" plátno co do něj byl zabalen Ježíš. Skok do Polska, ale hlavně okolí skály Teplice, Adršpach.

bassking*

Dobrý den zrovna jsem našel stejný typ svářečky tady v Praze u popelnice , chci se zeptat jaké zkušenosti máte s tim typem svážečky děkui..

2kedar*

Mám doma asi "staršího bratříčka". RTB1, z roku 1972. Se to střídavé trafo, takže lze použít pouze kyselé, nebo rutilové elektrody.

Na 220Volt jsem to nikdy ani nezkoušel. Takže běhá na 380(400)Volt. A to k plné spokojenosti přes čtyřicet let.!

Svářečka rtb3 #10
Svářečka rtb3 #11
Svářečka rtb3 #12

teo
hodnocení

0x

já jí mám taky a jsem velice s ní spokojen už několik let..pro domácí použití nemá chybu a že je těžká,nevím?

anton*
hodnocení

0x

Dobry den zvaraci,

dostal som od otca tuto peknu zvaracku, ale zvara len na rozsahoch pre 220V a na 380V rozsahu len na 65A, ak prepnem na iny rozsah, vyhodi to istic. Neviete co by to mohlo sposobovat prosim? Dakujem za cenne rady.

pavel70*
hodnocení

0x

Dobrý den
Koupil jsem svářečku RTB-3. Při zkoušce u prodávajícího byla zapojená přes redukci na 380V. Napajecí kabel je ukončený plochou zástrčkou 380V/16A. Chtěl jsem to o výkendu předělat na klasickou starou placatou bakelitku 380V/25A. Když jsem to rozebral, udivilo mě, že kabel je pouze 3 žilový, 2 fáze a nulák. Je to tak v pořádku, že v režimu 380V jede pouze na 2 fáze? Měl by prosím někdo schéma a návod k použití v .pdf? Děkuji za odpovědi.

ja1

Nehledejte v tom žádnou vědu. Kabel má tři vodiče, U, V a N

U a V zapojíte na libovolné kulaté fázové kolíky vidlice, N na kolík plochý . Správně by to být nemělo, v čtyřpólové zásuvce není vodič střední (pracovní N) ale je vodič ochranný (PE)

Tahle svářečka jde zapojit jak mezi fáze (na 400V) přičemž lze svařovat vyššími proudy 65-85-105-125-150A, nebo není li trojfázový proud k dispozici, tak na 230V. Ale potom lze svařovat jen menšími proudy, 50-60-70A. Přepínačem se jen otočí na žádané napětí a proud. V návodu píší že pokud se bude svařovat při 230V, musí být použit redukční kabel (třífázová zásuvka - dvouvodičový kabel - vidlice na 230V).

! Pokud je svářečka připojena do trojfázové zásuvky (3x400V) nesmí se přepínač otočit do poloh označených 230V !

Jinak jističe musí mít charakteristiku motorovou. Nejméně C, ale lépe D (M)

pavel70*

Tak jsem to zapojil U - 1. fáze, V - 3.fáze, N - placatý kolík. Po 1. zapnutí to vyhodilo zásuvkový jistič (16A), při 2. pokusu hlavní jistič (25A). Do třetice všeho dobrého, svařování proběhlo k mému údivu velice dobře. Žádný posoplený svar nebo lepení elektrod. Proč to však vyhazovalo jističe? Zásuvkový je slabý, ale ten hlavní by to měl vydržet. Žeby to bylo tou charakteristikou? Jsme přemýšlel, že bych teda přidal ještě redukci na 230V? Stejně jsem zatím nepotřeboval elektrodu silnější jak 2,5mm.

ja1

Pravděpodobně máte jističe s charakteristikou B, V, L (jistič vedení). Tahle svářečka potřebuje jistič minimálně s char. C, U (něco mezi ) a nebo lépe D, M (jistič tzv. motorový).

Podle návodu se má použít pro připojení na 230V jistič motorový 16A a pro 400V jistič motorový 25A

Proudový náraz při zapnutí nebo přepínání stupňů způsobí vybavení - vypnutí jističe.

Doma mám zásuvku jištěnou 3f jističem 16A s char. C a taky mi někdy při zapnutí nebo přepnutí vypadne.

(Znovu upozorňuju že v návodu píšou že pokud máte svářečku připojenou k trojfázové síti není přípustné otáčet přepínačem do polou označených 230V)

doplněno 13.08.16 17:18:

Jinak nežádoucí vypínání jističe jsem vyřešil tlumivkou zapojenou mezi síť a primární vinutí svářečky , která omezí tyto proudové nárazy - a je pokoj. Nepozoruju zhoršení svařovacích vlastností.

pavel70*

Ano, zřejmě mám všechny jističe charakteristiky B. Usuzuju tak z označení B16. Nicméně od té doby jsem svařoval 3 x a jističe drží. Každopádně příští rok budu v přístavku kde se nachází dílna dělat nové rozvody, tak budu na to pamatovat a na třífázovou zásuvku dám jistič s charakteristikou C nebo D.
No když jsme ještě u toho, jak prosím vyřešit redukci na 230V? Stačí vybrat kteroukoliv fázi + nulák? Děkuji

jakubne

Zdravím, koupil jsem si RTB3 a minulý majitel (svářečku zdědil) ji prý zkoušel patrně s přepínačem na 230V ale připojenou na 380V. Není mi ale žádné poškození známo. Svařuje to. Nehoří to. Předpokládám, že by při takovém zlém přepnutí mělo dojít k prošlehnutí vinutí ... lze tuto závadu nějak odhalit, nebo mám štěstí, a nic se nestalo (popř to bývalý majitel jen špatně popsal). Jediný problém mám s připojením do sítě, kdy vyhazuje sporadicky jistič, ale to se u bakeliťáku 3 fáze 10A, char. M dá očekávat, ne? Jinak také jsem měnil hovňák ...

dusger*

Jo, je to tak, jak jsi to našel. Je tam jen jedno vinutí, to má začátek a konec, třetí fáze není kam připojit, proto pro ni není ani vodič v přívodním kabelu. A třetí není nulák, ale ochranný vodič, na tzv "nulák" se může v nouzi připojit jeden konec vinutí a svařovat jen na jednu fázi s napětím 230V.

humbucker*

Ahoj Dusgere.

Mám ji taky a to přepnutí na 240V není nějak v nouzi, ale běžné přepnutí voličem. Ofiko k ní byl dodávanej kabel s koncovkou samicí 16A/400V s koncem do sítě na 240V. Moc to v tomhle nastavení nepodrželo jištění. Jako do běžné bytové zásuvky. Mám ji v ponku na takové to malé domácí smrkání.

jarda*

Dobrý den,chtěl bych poprosit o radu mám svářečku RTB-3 a zapnu na 380v a nejde slabě je slyšet trafo když přepnu na 220v na první polohu tak svařuje hodně moc pálí a když přepnu na druhou tak vyhodí jistič kabel jsem kontroloval je připojena na dvě fáze a nulák nemůže to být vadný přepínač?nebo prošvihlé vinutí?nevím si stím rady moc děkuji za radu

Jarda

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]