Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny! Douhodobě řeším dilema, zda při rekonstrukci téměř stoletého rodinného domu dát na střechu plech nebo pálenou tašku. Teď je na střeše bobrovka, sklon 45° někde i více. Plánuji kompletní rekonstrukci, takže dojde i k zesílení vaznic a případně i podpěrných trámů. Tedy i když je dům v podhůří (necelých 600m n.m), nemyslím si, že by to střecha neunesla. Více méně vybírám mezi Ruukki Monterrey Premium (50 let záruka) a Creaton Balance v engobě (také 50 let záruka). Při rekonstrukci zároveň plánuju střechu zateplit. Vzhledem ke složitosti střechy plánuji nadkrokevní zateplení pomocí PIR desek. Cenově oba materiály vycházejí ve výsledku dost podobně. U plechu se mi líbí, že je vážně lehký a navíc po něm v zimě bez probkému sjede sníh. Trochu se ale bojím akustických vlastností. Jednak praskání v důsledku roszažnosti působením sluníčka, druhak za deště. Pokud vím, PIR izolace není zrovna ideální pro útlum hluku a počítám s obytným podkrovím. Dalo by se to řešit dodatečnou izolací vatou mezi krokve, ale to znamená výrazně složitější skladbu střechy a pochopitelně s tím naroste i cena za materiál a práci. Pálená taška je osvědčená klasika s životností 100 a více let, hluk tlumí už sama celkem slušně, jen zase bude dost těžká (Balance má cca 37 kg/m2) a sníh se na ní bude asi trochu držet. Co byste doporučili vy? Případně jaké máte zkušenosti s uvažovanými krytinami?
ja bych nesouhlasil ,na stary barak je lepsi lehka krytina ,ale zalezi na stavu krokvi
doplněno 01.05.13 19:02:jestli jsou krovy v poradku tak dejte tasky ,ale ta nadkrokevni izolace vas vyjde dost draho ,nehlede ze se musi na bedneni polozit parozabrana z asfaltovych pasu
Já řešila stejné dilema, nejen složitá střecha, navíc křivý dům a hlavvně jsem nechtěla měnit všechno dřevo. Chtěla jsem plech, původně ale pak jsem se dostala ke krupobití na plechovou střechu a nelíbilo se mi to ani za mák. Tím spíš, že u nás žádné podkroví nepřipadalo v úvahu.
nakonec jsem si vzala tohle: onduroof.cz/...
A jsem spokojená, jednduchá montáž, bylo to hotový raz dva, tam kde dům "ujíždí"nebylo třeba nic zvláštního dělat, deska je pružná.
Měla jsem možnost porovnat se známějším Onduline a je to velký rozdíl.
Já mám střechu s různými sklony, sníh bez problému ze strmějších částí sjíždí. Jediné, co mi na té střeše vadí, jsou ptačí... hovínka.. Ty bílá jsou dost vidět.
Sousedé si dali v zimě plechovou, bubnovat déšť slyším na 50 metrů.
Když tam byla sto let bobrovka, tak znáte její vlastnosti a máte důvod opět střechu pokrýt bobrovkami. Je to sice dvojitá vrstva a tím i těžší než jednovrstevná krytina, ale je tradiční a osvědčená. V případě poškození některých tašek je možné je snadno (kromě přístupu) jednotlivě vyměnit.
Pokud budete střechu zateplovat, zvýší se hmotnost o izolaci a vnitřní materiál obložení - měl to posoudit stavař.
Plechová střecha je na horách oblíbená a též má své výhody a nevýhody. Pozinkovaný plech vydrží dlouho a teprve po pár letech je možné ho natřít, nejlépe pocitvým syntetickým emailem, podívejte se, jakou krytinu mají sousedi a zeptejte se jich, jak často musí nátěr obnovovat a kde sehnat řemeslníka pro provedení nátěru. Pokud se topí uhlím dělají se v místě dopadu sazí z komína usazeniny a následné místní prorezavění plechu, které se musí opravovat.
Jestli se jedná o "stylovou" starou stavbu, dal bych tam zase bobrovku. Moderní střecha třeba z glazovaných tašek nebo plechu na historickém domě - to vždy hrozně bije do očí. Neříkám, že je to Váš případ, ale já prostě nemám rád, když si "lufťáci" koupí starou chalupu a potom ji necitlivě přestaví, okolí vydláždí zatravňováky a zámkovou dlažbou, nasadí anglický trávník, zakopou bazén na tři tempa, místo vikýřů plácnou střešní okna...
Osobně používám na střechy šablony z hliníkového plechu + kompletní podbití. Je to velmi levné, kolem 100 Kč/m2 a vydrží to prakticky neomezeně i bez údržby. Na stylovou stavbu bych ale plech nedal, tam jedině bobrovku.
Tak zrovna stylovka ten dům není. Je to běžný RD, kterých je typově všude v okolí spoustu. Pravda, většinou mají plechové střechy. S bobrovkou jsem je neviděl. Střecha je už teď místy plechová, hlavně ve spodním pásu, takže to nění nějaký designérký zázrak.
jo a novej krov..nam kazdej rikal,ze ho mame v dobrym stavu a kdyz jsme se rozhodli delat strechu a vse se odkrylo,to jsme se divili,jak to bylo ztrouchnively..stoji to sice penize ale mame klid...200m strecha stala i s krovem.300tisic
Hoj, zkus se podívat na ekoternit - ekoternit.cz/... jsou to lehké gumové jakovy eternity, davaly jsme to na jednom baraku a pohoda a není to zas tak těžké jak nějaká taška
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.