Nejste přihlášen/a.
Od konce loňského léta mám v chatě podivný zápach. Je to nasládlý, velmi intenzivní smrad, který nedokážu dobře popsat. Není to jako mršina, není to zatuchlina, způsobená vlhkostí a špatným větráním. Nikdy před tím jsem nic podobného necítil. Objevilo se to pár dní po tom, co jsem chemicky likvidoval obrovské sršní hnízdo na půdičce chaty. Nejintenzívnější je to v místnosti, kde je poklop na půdu. Jenže hnízdo jsem dávno odstranil a na té půdičce to cítit není. Myslíte, že by to mohlo souviset? Hledal jsem všude, pod postelemi, ve skříni i pod kobercem a nic. Pokud by se cokoliv kdekoliv rozkládalo, po půl roce by to už snad smrdět nemělo. Začíná sezóna a tak uvítám každý nápad. Takhle je chata prakticky neobyvatelná.
Já vás nechci moc děsit, ale intenzivní nasládlý smrad je z rozkládající se mrtvolky. Třebas i z myšky. Mohla uvíznout někde pod prknem, jsou strašně mrštné a prolezou neuvěřitelně malinkatou škvírou, že je to až k nevíře. Bude dost těžké to objevit, ale přeji hodně zdaru v hledání.
Sídlí Vám tam dragon. Co anebo kdo to je? Raptilián, průzkumník, mimozemský původ. Řešením je požádat, aby odešel, což asi nezabere. Takže přistoupit na spolupráci. Anebo to zapalte. Je to na Vás.
Píšete: "Nikdy před tím jsem nic podobného necítil. Objevilo se to pár dní po tom, co jsem chemicky likvidoval obrovské sršní hnízdo na půdičce chaty".
Nesmrdí vám to náhodou použitá chemikálie? Možná vám chemikálie kromě hmyzu otrávila i nějakého obyvatele půdičky, třeba kunu, myši apod a je cítit zápach jejich rozkladu?
Možná by to mohl vyčenichat cvičený pes, ale pokud byla použitá chemikálie, neriskoval bych psa.
magdon. To je zvláštní. Vloni v létě nam to tak nějak zvláštně smrdělo v podkrovní místnosti. Máme tam střešní okno a hned vedle něj si sršně udělaly vlez do meziprostoru nad stropem a střechou. Jak píšeš - takový zvláštní nasládlý smrad. Ale ne jako když je tam nějaká chcíplotina :D. Já jsem sršně zlikvidovala vysavačem - musela jsem, kvůli dětem. Pak tak do měsíce ten smrad pomalu vyčpěl. Tak si myslím, že za to ty sršně nějak mohly.
Ta chemikálie byl obyčejný biolit, ten smrdí jinak. Navíc jsou štíty střechy z rozeschlých palubek, samá škvíra, takže půda docela dost přirozeně větrá. Kunu, či něco podobného by byolit nezabil, ale napadlo mě, co by se dělo, kdyby nějaké zvíře na té půdě bydlelo v době, kdy jsem tam rozčílil k nepříčetnosti stovky sršňů. Asi by nemělo šanci přežít (já jsem utekl a zamkl jsem se na 1/2 hodiny v autě, měl jsem dojem, že mi tu chatu roznesou po okolí). Takže se tam budu muset nasoukat (je to nízké, musí se po čtyřech) a důkladně tam uklidit. Tím začnu, je to rozhodně jednodušší, než rozebírat podlahu.
Tak se ještě jednou vrátím k téhle otázce. Na podzim jsem odstranil zbytky sršního hnízda a zjistil jsem, že zápach pocházel z mazlavé černé hmoty (asi trus) v místě pod hnízdem. Bylo to prosáklé stropem až do obytné místnosti. Musel jsem vyříznout kus nasáklého stropu cca 20 x 30 cm. Okolí jsem pečlivě oškrábal a opakovaně několikrát postříkal savem. Zápach se v chatě tvrdošíjně držel celý loňský rok. Ještě dneska, když je chata delší dobu zavřená, je to lehce cítit. Takže téměř po 1 3/4 roce zápach zmizel a chata je zase normálně obyvatelná . Ať mi zase někdo tvrdí, že přítomnost sršňů v chatě je naprosto neškodná záležitost!
magdon. Přečti si, co jsem Ti v tomhle vlákně odepsala někdy vloni v květnu ** Přesně, jak jsi napsal o zvláštním nasládlém zápachu, tak se mi vybavily ty naše sršně. A chráněný, nechráněný, šly taky dopryč. To nebylo možné v té podkrovní místnosti vůbec být. A to byla ložnice.
U nás se to naštěstí potom obešlo bez nějakých "stavebních úprav".
Mám stejnou zkušenost, v rodinném domě, bohužel nad ložnicí s dřevěným obložením si sršni udělali hnízdo pod krovem v izolaci.Ten smrad je strašnej, rozebral jsem obložení, vyndal izolaci, vyčistil co to jen šlo - samozřejmě byli v tom nejméně přístupném rohu a ještě za trámem. Znovu zavřel a po dvou dnech už je to zase cítit. Jsem z toho nešťastnej a čekám na zimu, jestli se to snad nějak nezlepší. Kdybych sem si předešlou informaci přečetl dříve, tak jsem je začal likvidovat hned jak jsem viděl, že lítají pod střechu. ALE SPOUSTA TRUBCÚ NA INTERNETU PÍŠE, ŽE SRŚÁNI JSOU NEŠKODNÍ ! RADÍM RYCHLE S NIMA ZKONCUJTE ! AŤ VÁM NENÍ SMITNO JAKO MĚ !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.