Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý hasicí přístroj

Od: plotr odpovědí: 4 změna:

Dobrý podvečer, před časem se mi dostal do rukou hasicí přístroj na kterém byla cedulka s posledním rokem revize 1946. Takže evidentně starší ročník :-D. JEdnalo se o typ se kterým byo potřeba před hašením praštit o zem. Dnes jsem se odhodlal, že se ho pokusím ,,zrestaurovat" aby na zdi vypadal lépe. Po odšroubování ventilů na mě vypadl obsah (hasicí medium bylo již vystříkané) stávající se z hliníkové trubky ve které byla rozbitá skleněná ampule a trošku silně zapáchají tekutiny :-D. Znamená to, že obsah nebyl v době klidu natlakován, ale tlak vznikl až po chemické reakci, která nastala po smíchání obou tekutin. Případně jaké medium obsahovaly tyto přístroje. Byl byl vděčný i za odkaz na stránky zabývající se tímto tématem. Předem děkuji za odpovědi Vašek

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

technoman*
hodnocení

1x

Mohl to být vodní hasičák. Skleněná ampule s kyselinou chlorovodíkovou a vodný roztok jedlé sody - hydrogenuhličitan sodný + voda. Zásaditost roztoku současně chrání nádobu proti korozi. Po rozbití ampule smícháním obou složek dojde k rekci kdy vzniká a uvolňuje se oxid uhličitý a ten svým tlakem vytlačuje roztok z hubice.

Nutno chránit před zmrznutím.

plotr
hodnocení

Děkuji za další obohacení mých vědomostí :)

plotr
hodnocení

Podařilo se mi najít odkaz na fotografii totožného vzezření. Akorát já na něm nemám ozdobnou cedulku :) pinterest.com/...

plotr
hodnocení

No tak, netstyďte se a napište :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]