Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se poradit.
Ráda bych se pustila do vymalování pokoje, jen nevím jak přesně na to, protože jsem to nikdy nedělala. před třemi lety jsme to tu malovali s přítelem a barvu jsem tehdy kupovala ani né světle a ani né tmavě fialovou, je ale o něco víc kvalitnější protože jsem si jí nechala míchat, už nevím co to bylo za značku zřejmě primalex, ale je omyvatelná. když jsem na kousek zkusila omýt to jarovou vodou tak se ta voda ani nevsákla, proto mám docela obavy, aby se to dalo vůbec přemalovat.
Do škrábání se mi osobně moc nechce a také si myslím, že to jentak dolů ani nepůjde. moje představa je omýt to jarovou vodou, pak použít zřejmě penetraci kvůli savosti, pak to natřít bílou, abych tu fialovou překryla a poté světlounce žlutou nebo oranžovou. chci se zeptat, zdali by to tak mohlo i být, nebo zdali byste mi doporučili jiný postup?
Děkuji předem za vaše odpovědi.
Omytí saponátem (jarovou vodou) ano, pro odstranění případných mastnot.
Penetrovat ne - proč řešit savost nenasákavé plochy?
Přetřít stávající fialovou napřed bílou je možné, ale asi bych líčil rovnou nově zvoleným odstínem a případně ´přidal´ o vrstvu navíc.
doplněno 28.04.13 14:29:Pokud je ta "fialová" interiérová barva, jde pravdepodobně o akrylátovou - a pokud bude i ta nová barva akrylátová, přilne.
To bych se spíše obával těch předešlých vrstev - ale zase - pokud se nyní vrstvy neloupou (a neotírají) a ta svrchní je nesavá, není důvod, proč by se měly vrstvy loupat - akrylátové barvy samy fungují (do jisté míry) jako penetrace. Prasklinu by ale bylo dobré před malováním vyspravit akrylátovým tmelem.
doplněno 28.04.13 14:37:Penetrace slouží ke zpevnění méně soudržných vrstev či povrchů (jde v podstatě o ´lepidlo´, které nasákne a ´drží´) a sjednocení různě savých povrchů (aby na část stěny nechytala barva hůře, než ´vedle´). Dalším účelem je obecné snížení savosti stěny - kvůli nižší spotřebě barvy.
proč penetraci? mám obavy aby mi ta následná bílá vůbec přilnula a hlavně aby se následně neodlupovala.
dost přemýšlím i o tom škrábání, abych měla jistotu, že to bude dokonalé, jen si neumím představit škrábat a natírat strop, ale hlavně mám obavy, že ta fialová dolů vůbec nepůjde. pokud to půjde překrýt budu ráda, nerada bych pak zjistila, že se mi barva odlupuje, protože jsem to neoškrábala. navíc vůbec nevím kolik je na té zdi již vrstev ta fialová se nám tehdá sem tam odloupla,ale nemyslím, že by tam těch vrstev bylo až příliš. akorát v rohu místnosti u okna mám prasklinu, ale vypadá to na odchlípnutou barvu díky neustálému postřikování savem díky plísním.
doplněno 28.04.13 14:31:jinak když si tak pročítám různé dizkuse ohledně toho penetrování tak nevím zdali se do penetrace vůbec pouštět. možná by bylo dobré vyzkoušet to bez ní a pokud by to nešlo tak s ní.
kdyby to stačilo omýt tou jarovou vodou, natřít bílou kvůli krytí jelikož ta fialová je přeci jen oproti žluté příliš tmavá a pak tu žlutou jednu nebo dvě vrstvy bylo by to ideální. asi to budu muset vyzkoušet nejdřív na zdi okolo toho okna, jak to vůbec půjde.
doplněno 28.04.13 14:37: zkusím zjistit v té prodejně co jsem tehdá tu fialovou kupovala co to bylo za druh a podle toho bych volila tedy tu následující. jestli je to tak jak píšete tak by to bylo fajn. s tím tmelem to musím natřít nechat zaschnout a pak obrousit že ano? snad to nějak zvládnu, zatím pročítám všechno možné a zjišťuju si co a jak než se do toho pustím, nevím zdali se pouštět i do přetírání stropu, snad nebude vadit když jej vynechám. má sice sem tam nějakou tu šmouhu, ale není to tak hrozné, spíš mě děsí zřejmě "spoj panelů", nebo co to je, u něhož se ta barva trochu odlupuje na jednom místě, předchozí majitel to zřejmě tmelil a neobrousil a já si na to netroufnu, takže zůstanu asi jen u těch stěn, ty bych mohla sama zvládnout
díky moc za odpovědi, moc mi pomohli. tu penetraci tam fakt zatím dávat nebudu, mohla bych jí dát přímo do barvy, ale to nevím v jakém poměru navíc to budu asi ředit odhadem tu barvu s vodou, jelikož barva a odměrka, to si neumím moc představit, no a uvidíme. Hlavně se zajdu zeptat do té prodejny co to bylo za tu barvu co jsem tam tehdá kupovala tu fialovou. nechala jsem si jí namíchat v prodejně "dům barev" tak uvidíme. vzala bych tu bílou zatím nejdřív, abych si to na ní zároveň i nacvičila než pojedu tu žlutou na ostro. omyju ty zdi jarovou vodou a možná už o víkendu se na to vrhnu, tak jsem zvědavá. jinak v tom rohu to je odloupnutá barva asi díky savu, akorát u okeního rámu mám táhlou prasklinu ve zdi tak ta mě asi bude čekat na zatmelení. no už se těším, jsem sama zvědavá, jak to zvládnu
aha tak taky dobrý vědět, no je fakt, že i kdybych tu bílou dávat nemusela, tak si to na ní alespoň všechno odzkouším a už tam bych mohla vidět případné chyby. celé líčení asi rovnou ředit nebudu, to spíš na začátek raději trochu a když to půjde tak pak více, zkusím to nějak tedy odměřit, při nejmenším abych si alespoň pamatovala ten poměr na případné další díly. díky
Akrylátový tmel (dodává se v tubě) stačí uhladit (špachtlí nebo mokrou houbičkou - do ´ztracena´), není třeba brousit.
Pokud se barva naopak někde odlupuje, je potřeba ji sloupnout nebo zbrousit (a případné nerovnosti opět zatmelit).
Malování stropu - já maluju vždycky zdi i strop najednou (je to s ´jedním úklidem´), malování stropu není náročnější, než stěn, jen - abych pořád nelezl po ´štaflích´, pořídil jsem si prodlužovací ´tyčku´ na váleček.
doplněno 28.04.13 19:39: ..."budu asi ředit odhadem tu barvu"... - pokud naředíš všechnu barvu potřebnou na líčení, je to OK - jinak vřele doporučuju odměrku použít , ředěním se může změnit odstín - vlastní zkušenost.
Nemusíš nutně při malování udělat všechny chyby, které jsem kdy udělal já...
Drahuško,
Pokud se starý nátěr nikde neloupe,není potřeba s povrchem nic dělat.Jestli se zdá,že je to už hodně špinavé,začni trochu naředěnou parvou(než doporučuje recept a celou plochu rychle vymaluj.Váleček na stěnu přikládám odspodu a moc netlačím.Pruhy trochu překrývám přes sebe.Vždy udělám tak 1 m2 a hned převálcuji křížem přes.Potřetí už na vymalovanou plochu nesahám.Po vymalování vše nechám zaschnout a provedu podle vzhledu ještě jeden nátěr.V žádném případě nespěchám a vše nechám dobře uschnout.Nakonec udělám opravy,pokud jsou někde oloupaná místa,opravuji je finální stěrkou.Je bílá,takže po zaschnutí a případném přebroušení se jen lehce přebarví.Veškeré penetrace jsou zbytečné.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.